Χαλάνδρι : Κέντρο Στήριξης Οικογένειας Δήμου Χαλανδρίου – Απολογισμός του πρώτου χρόνου δράσης του

0
45

Το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (Κ.Σ.ΟΙ.) είναι η νέα κοινωνική δομή του Δήμου Χαλανδρίου, η οποία λειτουργεί από το 2021, ως επέκταση των δράσεων του Κέντρου Κοινότητας, με σκοπό την υποστήριξη και ενίσχυση των μελών της οικογένειας.

Ο πρώτος χρόνος δράσης του, ανέδειξε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει το Κ.Σ.ΟΙ στην ενίσχυση και την ενδυνάμωση των γονέων, αλλά και όλων των ενήλικων μελών των οικογενειών, αλλά και στην διασύνδεση των πολιτών με τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου (Κέντρο Κοινότητας, Κοινωνική Υπηρεσία, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χαλανδρίου, Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής) αλλά και με εξωτερικούς φορείς. Μοναδικός στόχος οι ωφελούμενοι να μπορούν να λαμβάνουν μια, όσο γίνεται, σφαιρικότερη κάλυψη των καθημερινών τους αιτημάτων και αναγκών.

Στο πλαίσιο αυτό, για το 2021, το Κέντρο Στήριξης Οικογένειες του Δήμου Χαλανδρίου:

Πραγματοποίησε 161 ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης. Το προφίλ των ατόμων που απευθύνθηκαν στις συμβουλευτικές υπηρεσίες ήταν κατά κύριο λόγο γυναίκες, σε ποσοστό 85% ενώ το είδος των αιτημάτων αφορούσε:


√ Τη σχέση του ζευγαριού (κρίση στη σχέση, διαζύγιο, κακές σχέσεις επικοινωνίας)

√ Ζητήματα διαχείρισης των παιδιών από τους γονείς

√ Διαχείριση του πένθους στην οικογένεια

√ Επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στα μέλη της οικογένειας

√ Διάφορα άλλα αιτήματα που παραπέμφθηκαν στους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς

Σε ότι αφορά τον μέσο ηλικιακό όρο των εξυπηρετούμενων που απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες ατομικής ή ομαδικής συμβουλευτικής, η πλειοψηφία κυμαίνεται μεταξύ 40 – 60 ετών σε ποσοστό 79% (Γράφημα Ι).

Υποστήριξε 407 ωφελούμενους σε αιτήματα που αφορούν στην πολιτική της επιδοματικής ενίσχυσης. Ανάμεσα στις 407 αιτήσεις περιλαμβάνονται: το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), το Επίδομα Στέγασης (Επίδομα Ενοικίου) και οι προνοιακές παροχές του ΟΠΕΚΑ. Ακόμη, υποστηρίχθηκαν ωφελούμενοι στο Επίδομα Γέννησης και σε ειδικές περιπτώσεις στη διενέργεια αιτήσεων για το «Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος» (Γράφημα ΙΙ).


Υποδέχτηκε, παρείχε πληροφορίες και παρέπεμψε συμπολίτες μας σε άλλες υπηρεσίες σε 45 περιπτώσεις


► Διενήργησε 17 κοινωνικές έρευνες και υποστήριξε 7 εισαγγελικά αιτήματα. Η διενέργεια κοινωνικών ερευνών έγινε προκειμένου να εκτιμηθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους των ωφελούμενων συμπολιτών μας. Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν από τον κοινωνικό λειτουργό του Κ.Σ.ΟΙ. και αφορούσαν αστεγία στον δρόμο, προσωρινή διαμονή σε ακατάλληλο χώρο, διερεύνηση οικογενειακού περιβάλλοντος. Επίσης, ορισμένες κοινωνικές έρευνες αφορούσαν στο κριτήριο της «διάστασης» μεταξύ πρώην συζύγων, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να είναι δικαιούχοι του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ)».

Στις περιπτώσεις των εισαγγελικών αιτημάτων, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, έγινε διερεύνηση του οικογενειακού περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης για ανήλικα πρόσωπα, αλλά και για την εισαγωγή ασθενών σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συμμετοχή του προσωπικού του Κ.Σ.ΟΙ. σε σεμινάρια και άλλες εκπαιδεύσεις.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Δ/νση: Αλεξάνδρου Παπάγου 7 (στο υπόγειο)
Ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή
Ώρες λειτουργίας: 08.00-16.00
210 68 99 921 (κ. Ντουχανιάρης)
210 68 99 922 (κ. Κοντάκου)
a.douhaniaris@halandri.gr
e.kontakou@halandri.gr