Χαλάνδρι: Η φωνή της Βενεζουέλας στο Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Ζήση

0
53

Η πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, με τη στήριξη του Δήμου Χαλανδρίου, γιορτάζοντας τη νέα Εθνική Μέρα Θεάτρου της χώρας καθώς και τη δυναμική που του προσέδωσε ο Σιμόν Μπολιβάρ, παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Η Βενεζουέλα στη φωνή μου- El cantar tiene sentido», στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Ελληνο-Ιβηροαμερικανικής «Λογοτεχνίας εν Αθήναις».

Ο Σύνδεσμος Λαϊκού Τραγουδιού «Αοιδός», της Βενεζουέλας και το θέατρο ρεπερτορίου της Λατινικής Αμερικής «ΘΕΑΤΡΈΛΑ» συνενώνουν τις δυνάμεις τους και με τις ερμηνείες γνωστών ηθοποιών και τραγουδιστών, φιλοδοξούν να «απλώσουν» ένα οπτικοακουστικό θέαμα, βασισμένο σε κείμενα βενεζουελανών ποιητών και θεατρικών συγγραφέων, αλλά και λαϊκών τραγουδιών της χώρας. Συμπεριλαμβάνεται, επίσης, απόσπασμα από το γνωστό ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου «Μπολιβάρ: ένα ελληνικό ποίημα».

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Έλληνα λαϊκού ποιητή και αρθρογράφου, Νίκου Παλαμήδη, γνωστού ως Πάλδη, ο οποίος μετανάστευσε στην Βενεζουέλα το 1921 και δημιούργησε εκεί τον κοινοτικό οργανισμό « Colonia Helenica de Venezuela», που αποτέλεσε το σημείο συνάντησης του εκεί ελληνισμού.

Η παράσταση θα είναι στα Ισπανικά, στο Ίδρυμα Πέτρου Γ. Ζήση, οδός Κολοκοτρώνη 5, στο Χαλάνδρι. Η είσοδος είναι ελεύθερη, μέχρι τη συμπλήρωση του επιτρεπτού ορίου θεατών, λόγω της πανδημίας.

Την παράσταση στηρίζουν ακόμα: Το Κέντρo Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και Λατινικής Αμερική «Abanico», το Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Πέτρου Γ. Ζήση, ο Σύλλογος Θεάτρου « Διόνυσος και Απόλλων», καθώς και το εγχείρημα «Έλληνες της Βενεζουέλας», που συγκεντρώνει τα διάφορα κομμάτια του ψηφιδωτού της συλλογικής μνήμης του ελληνισμού στη Βενεζουέλα.

Στόχος είναι η γνωριμία και η επαφή των πολιτισμών των δύο χωρών.