Νέα Ιωνία : ΤΟ ΚΕΜΙΠΟ δέχεται μαθητές στα μουσεία του

0
101

Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του δήμου Ν. Ιωνίας, λαμβάνοντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν λόγω της πανδημίας Covid 19, λειτούργησε και πάλι τα μουσεία του (Λαογραφικό και Μουσείο Υφαντουργίας-Ταπητουργίας) και υποδέχθηκε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Αττική.

Το έτος 2022 το ονομάσαμε ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ για να τιμήσουμε αφενός την μνήμη των προγόνων μας και αφετέρου να αναδείξουμε την ουσιαστική επίδραση των Μικρασιατών προσφύγων στον Νεοελληνικό Πολιτισμό.

Για τον λόγο αυτό έχουμε διαμορφώσει ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκινά με ιστορική αναφορά για την περίοδο 1919-1922 και την άφιξη των προσφύγων στην Αττική και ιδιαίτερα στη Ν. Ιωνία που παρουσιάζεται στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου του δήμου μας. Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγούνται στα Μουσεία: Λαογραφίας και Υφαντουργίας-Ταπητουργίας.

Έτσι δεχθήκαμε τον μήνα Απρίλιο 6 σχολικά τμήματα/τάξεις, αν και ο μήνας ήταν ελλιπής, λόγω των αργιών και διακοπών του Πάσχα :

– Την Τρίτη 5 Απριλίου 2022, 7 μαθητές/τριες του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, που συνοδευόταν από τους καθηγητές Παν. Αναστασόπουλο και Τριανταφυλλιά Κανάρη και αφού παρακολούθησαν ένα Ιστορικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας (1919-1922), έλαβαν φωτογραφικό υλικό για την δημιουργία video σχετικά με τα πρώτα χρόνια των προσφύγων και την ίδρυση της πόλης της Ν. Ιωνίας.

– Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022, 50 μαθητές/τριες της Α΄ τάξης του 7ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, που συνοδεύονταν από τον Διευθυντή τους Κων/νο Καφώρο και τους καθηγητές/τριες Δαυΐδ Καριωτάκη, Ιωάννα Στοΐλη και Δημητρία Θεοδωρίτση.

– Την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, 45 μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λαυρίου, συνοδευόμενοι από τις δασκάλες τους Κυριακή Σαπουντζάκη, Αθανασία Γκάγκαλη και Χριστίνα Δουργούτη.

– Την Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, 40 μαθητές/τριες του Γυμνασίου Ραφήνας, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές Άννα Σαμαρά και Βασίλειο Χαρτζουλάκη.

  • – Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, υποδεχθήκαμε τον Σύλλογο Εκπαίδευσης Νεανίδων (20 άτομα) που συνοδεύονταν από την κα Σοφία Τσουρινάκη, Τεχνολόγο αρχαίου υφάσματος του Ιστορικού Υφαντουργίας του Σ.Ε.Ν. (οδός Λεωφ. Αμαλίας 38)

– Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, υποδεχθήκαμε και ξεναγήσαμε μέλη της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Η ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ» με την Πρόεδρό τους, Κούλα Μπρόλιου.

– Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, υποδεχθήκαμε και ξεναγήσαμε στο Μουσείο Υφαντουργίας-Ταπητουργίας και Λαογραφίας φοιτητές του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, που συνοδεύονταν από την καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Πολιτισμού, Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη.

Να σημειώσουμε ότι στους καθηγητές που συνοδεύουν τους μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες προσφέρθηκαν ιστορικά βιβλία εκδόσεων του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και όχι μόνο.

Όποια σχολεία ή σύλλογοι/σωματεία επιθυμούν να ξεναγηθούν στους χώρους των Μουσείων μας, να τηλεφωνούν 9-1 το πρωί (Δευτέρα-Παρασκευή) στο τηλ. 210 27 95 012.