Η φάρσα που βγήκε σε καλό

0
5

Σε μια μικρή πόλη της Ελβετίας, τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου καλά. Το δάσος της κοινότητας έ­μενε σιγά – σιγά χωρίς δέντρα και το χρηματοκιβώτιο της κοινότητας χωρίς λεφτά. Οι κάτοικοι του χωριού παραπονιούνταν ότι οι φόροι ήσαν βαριοί και ότι δεν έβλεπαν τίποτε σ’ αντάλλαγμα. Η κατάσταση ήταν πο­λύ άσχημη.

Οι σύμβουλοι μαζεύονταν γύρω από το τραπέζι του συμβουλίου και έξυναν τα κεφάλια τους, και τε­λικά έβγαλαν το συμπέρασμα ότι σε μια τέτοια απελπι­στική κατάσταση δεν χωρούσε παρά γιατρειά της α­πελπισίας. Και αφού κουβέντιασαν και ξανακουβέντιασαν ανακάλυψαν τη γιατρειά. Ίσως να ήταν πολύ καλή, ίσως πάλι να μην ήταν, όπως κι αν είχε το πράγμα, όμως, πήραν μια απόφαση και τα μέλη του συμβουλίου τράβηξαν για την ταβέρνα του χωριού, να γιορτάσουν το γεγονός με μερικά ποτήρια κρασί. Μα ποια ήταν η απόφαση που είχαν πάρει;

Αυτή: Όσο άσχημα διοικούταν αυτή η πόλη, τόσο καλά διοικούταν η γειτονική. Φαίνεται ότι το συμβούλιο της άλλης πόλης το αποτελούσαν σοφοί άνθρωποι. Δεν θα ήταν άσχημο να πάνε να ζητήσουν τη γνώμη τους. Ίσως μάλιστα να τους δάνειζαν κάμποση από τη σοφία τους.

Δεν ήταν εξαιρετική αυτή η ιδέα; Οι σύμβουλοι πίστευαν πως ήταν.

Την άλλη μέρα ξεκίνησαν: ο δήμαρχος που κρα­τούσε ένα άδειο σακούλι παραμάσχαλα και πίσω του τα μέλη του συμβουλίου και ο κλητήρας. Έκανε ζέστη και το γρασίδι που πλαισίωνε το δρόμο ήταν κατα­σκονισμένο, αλλά η μέρα δεν έπαυε να είναι όμορφη. Είχε φτάσει το μεσημέρι, όταν οι σύμβουλοι με το δήμαρχο μπήκαν στη γειτονική πόλη. Τράβηξαν για το δημαρχείο. Ο κλητήρας που βρισκόταν εκεί τους παρακάλεσε να καθίσουν.

 • Σας παρακαλώ, κ. Δήμαρχε, και κ. Σύμβουλοι, σε τι χρωστάμε την τιμή της επισκέψεώς σας;

Ο δήμαρχος ξερόβηξε και έδωσε εξηγήσεις.

 • Κύριε Κλητήρα, όλος ο κόσμος ξέρει και θαυμά­ζει την υπέροχη διοίκηση της πόλεώς σας. Θα πρέπει να είσαστε στ’ αλήθεια σοφοί άνθρωποι. Γι’ αυτό ήρ­θαμε να ζητήσουμε τη γνώμη σας και να σας παρακαλέσουμε να μας χαρίσετε κάμποση από τη σοφία σας. Την έχουμε μεγάλη ανάγκη. Να, κοιτάξτε, έφερα και μια σακούλα για να τη βάλουμε.

Και ο δήμαρχος ξεδίπλωσε το σακούλι γεμάτος ελπίδα.

Ο κλητήρας σάστισε άμα τ’ άκουσε όλα αυτά, αλ­λά ήταν πολύ γρήγορος στην αντίληψη. Το άδειο σακούλι του έδωσε μια ιδέα.

 • Κύριοι, είπε, χαμογελώντας και τρίβοντας τα χέ­ρια του, νοιώθουμε περήφανοι για το αίτημά σας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη σας απογοητεύσουμε. Αν μου δώσετε το σακούλι σας, δεν θα κάνω περισσότερο από ένα λεπτό για να βάλω το Πνεύμα της Σοφίας μέσα σ’ αυτό.

Ο κλητήρας πήρε το σακούλι και βγήκε στον κή­πο που ήταν πίσω από το δημαρχείο. Αφού βεβαιώ­θηκε ότι δεν τον έβλεπε κανένας, κατάφερε να ξεκολ­λήσει μια ολόκληρη σφηκοφωλιά που κρεμόταν από ένα δέντρο. Την έριξε μέσα στο σακούλι και το έ­κλεισε προσεχτικά και το έδεσε με σπάγκο.

 • Κύριε δήμαρχε, είπε όταν ξαναπήγε στο δημαρ­χείο, θαρρώ πως έχω αυτό που μου ζητήσατε. Μέσα ο5 αυτό το σακούλι είναι το Πνεύμα της Σοφίας. Κρα­τείστε το καλά μέχρι που να φτάσετε στην πόλη σας. Μη σας κάνει εντύπωση αν το δείτε να σαλεύει, ή αν το ακούσετε να βουίζει. Αυτό θα είναι καλό σημάδι: σημάδι ότι το Πνεύμα της Σοφίας είναι πολύ ζωντα­νό. Μόλις φτάσετε στην πόλη σας, τρέξτε αμέσως να κλειστείτε στο δωμάτιο του συμβουλίου. Κλείστε τις πόρτες και τα παράθυρα καλά. Μετά κουνείστε μερι­κές φορές το σακούλι και ανοίξτε το. Σας βεβαιώνω κύριοι πως θα το αισθανθείτε αμέσως, όλοι σας.

Ο δήμαρχος σηκώθηκε από την καρέκλα του.

 • Σ’ ευχαριστούμε πολύ, κ. Κλητήρα, είπε. Από τα βάθη της καρδιάς μας.

Με πιο ελαφρά πόδια ο δήμαρχος και τα μέλη του συμβουλίου πήραν το δρόμο της επιστροφής στην πό­λη τους. Ο δήμαρχος έδεσε το σακούλι από τη γαλά­ζια ομπρέλα του και το έκοψε στον ώμο. Ήταν περή­φανος που είχε στην πλάτη του αυτό το περίφημο και ιστορικό φορτίο.

Πολύ σύντομα, οι σφήκες άρχισαν να σφουγκουνίζουν και να σαλεύουν μέσα στο σακούλι. Το βουη­τό τους ήταν μουσική για τ’ αυτιά του δημάρχου.

 • Τ’ ακούτε; είπε στους συμβούλους. Αχ! τι καλό πνευματάκι που έχουμε εδώ μέσα!
 • Παιχνιδιάρικο, είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Ήταν αργά, όταν οι σύμβουλοι έφτασαν στην πό­λη τους. Οι περισσότεροι γεωργοί είχαν αρχίσει να γυρίζουν στα .σπίτια τους, με τις τσάπες τους και τις τσουγκράνες τους ζυγιασμένες στους ώμους τους, με τις γυναίκες ξοπίσω τους που κουβαλούσαν τα καλά­θια του φαγητού.

Ο δήμαρχος και οι σύμβουλοι προχώρησαν με σπουδαίο ύφος προς το δημαρχείο και σε λίγο το σακούλι βρισκόταν ακουμπισμένο στο τραπέζι του συμ­βουλίου. Πόρτες και παράθυρα κλείστηκαν. Οι σύμ­βουλοι πήραν τις θέσεις τους. Η στιγμή ήταν ιερή.

Οι σύμβουλοι ένοιωθαν τη σοβαρότητά της και περίμεναν σιωπηλά να λύσει ο δήμαρχος το σακούλι, όπως και έκανε, ταρακουνώντας το σπάγκο με δύναμη μια δυο φορές.

Ένα σιγανό μουρμουρητό ακούστηκε, το τραγούδι της Σοφίας. Δυνάμωσε, δυνάμωσε ώσπου έγινε δυνα­τό βουητό και την άλλη στιγμή το Πνεύμα της Σοφίας έκανε την παρουσία του αισθητή. Και πώς!

Νοιώθω το Πνεύμα στη μύτη μου! φώναξε ο δή­μαρχος. Ωχ! Στα χείλη, στο λαιμό, ωχ!

 • Εγώ στα μάγουλα! ούρλιαξε ο πρόεδρος.
 • Εμένα με τσίμπησε στο κούτελο! φώναξε ο αντι­πρόεδρος. Μωρέ τι ζωντανό πνεύμα!
 • Εγώ το ένοιωσα στο σαγόνι! λέει ο κλητήρας.
 • Κι εγώ! φώναξε ένας από τους συμβούλους. Μω­ρέ τι είναι τούτο; Το νοιώθω παντού!

Μόνο όταν λιγόστεψαν το βουητό και τα τσιμπή­ματα οι σύμβουλοι άνοιξαν πόρτες και παράθυρα, νοιώθοντας ότι το πνεύμα είχε κάνει καλά τη δουλειά του. Τι θέαμα!

Καλά δεν μπορούσαν ν’ αναγνωρίσουν ο έ­νας τον άλλον. Τα πρόσωπά τους ήσαν κατακόκκινα και αγνώριστα από το πρήξιμο. Και ολόγυρα στο δω­μάτιο του συμβουλίου και πάνω στο τραπέζι, το Πνεύμα της Σοφίας είτε καθόταν είτε πετούσε.

 • Σφήκες! Τον παλιάνθρωπο! βρυχήθηκε ο δήμαρχος. Φάρ­σα μας έκανε!
 • Μας την έφερε πολύ ωραία! κλαψούρισε ο πρόε­δρος. Μας εξαπάτησε.

Μα όχι. Δεν τους είχε εξαπατήσει κανένας. Ο κλητήρας της γειτονικής πόλης δεν θα το πίστευε ποτέ, αλλά το Πνεύμα της Σοφίας έφερε τους καρπούς του. Οι σύμβουλοι διδάχτηκαν ότι προκειμένου να έχουν μια καλά οργανωμένη πόλη, έπρε­πε να βασίζονται μόνο στον εαυτό τους.

Όταν συνήρθαν από τους πόνους και τα πρηξίμα­τα, (και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να το πετύχουν αυτό) έπεσαν στη δουλειά όπως δεν είχαν πέσει ποτέ στη ζωή τους. Η πόλη τους έγινε παράδειγμα καλής διοίκησης.

Ελβετικό παραμύθι

Γεωργία Αγγελή

www.angeligeorgia.gr