Συνεχίζεται ο άστατος καιρός την Πέμπτη 30/12/2021 με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια

0
27

Η τρέχουσα ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία έχει προκαλέσει τον κατά τόπους άστατο καιρό με τις βροχές και τις καταιγίδες να επικεντρώνονται κυρίως στο ανατολικό κομμάτι της χώρας μας, θα διατηρηθεί για ακόμη ένα 24ώρο, έως ότου τελικά απομακρυνθεί από την χώρα μας κινούμενο προς τις ακτές τις βορειοανατολικής Αφρικής. Το βαρομετρικό χαμηλό τις επόμενες ώρες θα κινηθεί πιο νότια – νοτιοανατολικά με το κέντρο του να εντοπίζεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων και ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες που θα εκδηλώνονται στην ανατολική και νότια Ελλάδα, η στροφή των ανέμων σε βοριάδες (τοπικά πολύ ισχυρούς) και η πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 30/12/2021

Η δυτική – βορειοδυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η δυτική Στερεά Ελλάδα, αναμένεται να έχουν αρκετά έως πολύ καλές καιρικές συνθήκες με λίγες αραιές συννεφιές και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Λίγο περισσότερες θα είναι οι νεφώσεις στην δυτική και κεντρική Μακεδονία και κατά την διάρκεια της ημέρας υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθούν λίγες ασθενείς τοπικές βροχές στα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής, ενώ ένα σύντομο πέρασμα από λίγες τοπικές βροχές αναμένεται προς το μεσημέρι στην δυτική – κεντρική και νότια – νοτιοδυτική Πελ/νησο. 

Περισσότερο συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός στην ανατολική Μακεδονία και κυρίως στην Θράκη και στα νησιά του ανατολικού – βορειοανατολικού Αιγαίου όπου θα σημειωθούν κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως το πρώτο μισό αυτής, βροχές αξιόλογης έντασης, ενώ στα βόρεια ορεινά τμήματα των νομών Ροδόπης και Έβρου θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις σε υψόμετρα άνω των 1000 μέτρων περίπου. 

Συννεφιασμένος αναμένεται επίσης ο καιρός σε Θεσσαλία, Σποράδες, κεντρική – ανατολική Στερεά Ελλάδα και ανατολική Πελ/νησο. Σε αυτά τα τμήματα αναμένονται βροχές οι οποίες θα εκδηλώνονται κατά περιόδους και θα έχουν τοπικό γενικά χαρακτήρα. Ωστόσο στις Σποράδες, στα πολύ νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας  και κυρίως στην βόρεια Εύβοια  οι βροχές θα είναι αρκετά πιο ισχυρές και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και πιο γενικευμένο χαρακτήρα. Ταυτόχρονα θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της βορειοανατολικής Πελ/νησου, πάνω από τα 1100 με 1200 μέτρα, με τις πιο πυκνές να εντοπίζονται στην ορεινή Εύβοια. 

Σημαντικά ύψη βροχής θα καταγραφούν στην Κρήτη (κυρίως την βόρεια), με σημαντικές χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού άνω των 1400 μέτρων, ενώ όπως και στα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, θα παρατηρηθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τέλος, άστατος καιρός με διαστήματα βροχοπτώσεων και καταιγίδων αναμένεται επίσης και στην περιοχή των Κυκλάδων. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις της τάξεως των 4 με 6 Μποφόρ και τοπικά στα βόρεια ανοιχτά του Πελάγους πολύ ισχυροί έως 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι βοριάδες κατά κύριο λόγο θα επικρατήσουν και θα πνέουν με ισχυρές έως πολύ ισχυρές εντάσεις που θα φτάνουν τα 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε πτώση, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 1 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 15 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 4 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 4 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 8 έως 14 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι μουντός από το ξεκίνημα της ημέρας κυρίως στα κεντρικά, τα δυτικά και τα βόρεια του νομού όπου μέσα στην ημέρα θα σημειώνονται τοπικές βροχές. Γενίκευση των φαινομένων αναμένεται κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες με βροχές να επηρεάζουν τα περισσότερα τμήματα του νομού. Πιθανότητα εκδήλωσης χιονοπτώσεων υπάρχει για τον Κιθαιρώνα και την Πάρνηθα σε υψόμετρα άνω των 1200 μέτρων. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ισχυρές έως πολύ ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 6 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με μικρή πιθανότητα να βρέξει ασθενώς για λίγο το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας