ΣΤΙΣ 21 ΜΑΙΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

0
85

Στις 21 Μαΐου μπορούμε να διεκδικήσουμε μια διαφορετική πορεία για τη χώρα, δίκαιη και δημοκρατική.

Γράφει ο Νάσος Ηλιόπουλος*

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι δεν την ενδιέφερε η ευημερία του συνόλου της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά η στήριξη των λίγων και ισχυρών και συνήθως “κολλητών” της.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με ένα βαρύ χρέος, το οποίο έγινε πολύ χειρότερο την περίοδο της πανδημίας και τωνlockdown. Η κυβέρνηση, με αναιμικά μέτρα, όπως την επιστρεπτέα προκαταβολή -οικονομική στήριξη την οποία βέβαια ζητά πίσω- δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη μέρα είναι ξεκάθαρο: άμεση ρύθμιση του χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με 120 δόσεις και διαγραφή της βασικής οφειλής για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Για το χρέος στις τράπεζες, επίσης τα πράγματα είναι απλά. Δεν μπορεί η χώρα να έχει σήμερα έναν πτωχευτικό κώδικα, χειρότερο από αυτόν που είχε προτείνει το ΔΝΤ τις πιο μαύρες ημέρες της κρίσης το ‘10-‘14. Έναν πτωχευτικό που καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας και έχει οδηγήσει σε εικόνες με σπασμένες πόρτες και με ανάπηρους ανθρώπους 80 χρονών να πετιούνται έξω από το σπίτι τους, για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ.

Τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα εφαρμοστεί άμεσα αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ. Θα καταργήσουμε τον πτωχευτικό νόμο Μητσοτάκη και θα νομοθετήσουμε ένα νέο δεσμευτικό πλαίσιο εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών με υποχρεωτικότητα συμμετοχής του πιστωτή, είτε είναι τράπεζα είτε είναι fund. Ο μηχανισμός αυτός θα προβλέπει κρατική επιδότηση έως του 50% της δόσης στη ρύθμιση της οφειλής. Παράλληλα, θα επαναφέρουμε τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαστική οδό, σε περίπτωση αδυναμίας εξωδικαστικής ρύθμισης.

Καμία δυνατότητα ανάπτυξης δεν υπάρχει βέβαια όταν η κρίση ακρίβειας συνεχώς χειροτερεύει, με την κυβέρνηση να περιορίζεται σε passκαι επιδόματα, που ούτε τους επαγγελματίες μπορούν να ανακουφίσουν, ούτε να τονώσουν την κίνηση στην αγορά. Την επομένη των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει πράξη αυτό που εδώ και πολύ καιρό εφαρμόζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα, θα προχωρήσουμε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας: την εισαγωγή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα -κάτι που μέχρι και οι υποψήφιοι της ΝΔ αρχίζουν να απαιτούν, κόντρα στη γραμμή του κόμματός τους, την επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο ώστε να μπορεί να έχει κομβικό ρόλο όχι μόνο στη ρύθμιση της αγοράς και τη συγκράτηση των τιμών, αλλά και στη στήριξη κάθε παραγωγικού σχεδίου για τη χώρα.

Μια ακόμα μελανή σελίδα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενός τεράστιου χρηματοδοτικού και παραγωγικού εργαλείου. Τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο πηγαίνουν σε λιγότερους από 20 επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, τη στιγμή που η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δυσκολεύεται ή αδυνατεί να βρει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Η δίκαιη και διάφανη κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι απαραίτητος όρος για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Ακόμα, θα αξιοποιήσουμε το μερίδιο μετοχών του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα ώστε, μαζί με την Αναπτυξιακή, να αποτελέσει ένα δημόσιο πυλώνα που θα καθοδηγεί τον ανταγωνισμό προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ανάπτυξη όμως προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, σημαίνει στήριξη του εισοδήματος και μια αγορά εργασίας ευρωπαϊκή και όχι βαλκανική. Με αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για το σύνολο των εργαζομένων στα 10.000 ευρώ, με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, με μια επιθεώρηση εργασίας που θα λειτουργεί και θα διακρίνει τις επιχειρήσεις που σέβονται τους κανόνες από όσες τους παραβαίνουν, με κατοχυρωμένα πλήρη και καθολικά εργασιακά δικαιώματα.

Τις τελευταίες ημέρες, η προεκλογική ατζέντα επικεντρώνεται στις συνεργασίες και στην αριθμητική, με την προγραμματική αντιπαράθεση να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. Οι συνεργασίες και οι συγκλίσεις όμως, μόνο πάνω στο πρόγραμμα μπορούν να βασίζονται. Η προγραμματική συνεργασία για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα κάνει παρελθόν την πολιτική Μητσοτάκη, είναι εφικτή. Προϋπόθεση είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

Τα πράγματα στη χώρα μπορούν και πρέπει να πάνε αλλιώς.

*Νάσος Ηλιόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία