Σοβαρή υποτροπή του καιρού με τοπικά έντονες βροχές και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στα κεντρικά και βόρεια την Κυριακή 17/04/2022

0
16

Σοβαρή μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά το νέο 24ωρο στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα μιας πολύ αξιόλογης ατμοσφαιρικής διαταραχής, κινούμενη από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά. Η εν λόγω διαταραχή θα επηρεάσει κυρίως περιοχές της κεντρικής, της ανατολικής και της βόρειας ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας δίνοντας τοπικά ισχυρές έως πολύ ισχυρές βροχές, ενώ αρκετά έως πολύ πιο τοπικά θα είναι τα φαινόμενα στα πιο δυτικά και νότια τμήματα. Ταυτόχρονα με την έλευση αυτού του μετώπου κακοκαιρίας, η θερμοκρασία θα σημειώσει πολύ αισθητή πτώση στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, όχι όμως στα νότια, οπότε και θα υπάρξουν μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 17/04/2022

Από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα θα είναι αρκετά επιδεινωμένος με βροχές κατά τόπους αξιόλογες να απασχολούν τις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Τοπικές βροχές αναμένονται κατά τις ίδιες ώρες σε Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία, καθώς επίσης σε πιο τοπικό επίπεδο στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα πλην του νοτιοανατολικού Αιγαίου. 

Ωστόσο καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες προμεσημβρινές – μεσημβρινές ώρες θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή έως πολύ σοβαρή υποτροπή του καιρού με έντονες έως πολύ έντονες βροχές να ξεκινούν να απασχολούν αρχικά σχεδόν το σύνολο της Πελ/νησου (πλην των πολύ δυτικών – βορειοδυτικών τμημάτων του γεωγραφικού διαμερίσματος). Πολύ γρήγορα η κακοκαιρία θα επεκταθεί βορειότερα και θα επηρεαστεί το σύνολο της κεντρικής – ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, η Θεσσαλία (κυρίως τα πιο ανατολικά τμήματα), οι Σποράδες, η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (κυρίως από το ύψος της βόρειας Λέσβου και βορειότερα). Σε όλες αυτές τις περιοχές από το μεσημέρι και μετέπειτα οι βροχές τοπικά θα παρουσιάζουν σημάδια πολύ υψηλής έως σφοδρής ραγδαιότητας (βλέπετε τα χαρακτηριστικά σήματα προειδοποίησης), θα συνοδευτούν από μεγάλες εντάσεις ανέμων και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού αναμένεται από τα νοτιοδυτικά (δηλαδή από την Πελ/νησο) προς τις πρώτες βραδινές ώρες και αργότερα στις πιο βόρειες περιοχές. 

Η δυτική ηπειρωτική χώρα (Ήπειρος και δυτική Στερεά Ελλάδα) θα έχουν μεν μουντό καιρό με τοπικές βροχές κατά διαστήματα, όχι όμως τόσο σημαντικές όπως στις υπόλοιπες προαναφερθείσες περιοχές. Ακόμα πιο τοπικά και ασθενή θα είναι τα φαινόμενα στο Ιόνιο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, εξαιτίας της έλευσης ψυχρότερων αερίων μαζών από τα βόρεια, είναι πιθανό να σημειωθούν χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία με τα υψόμετρα ίσως να καταφέρνουν να πέφτουν έως τα 600 μέτρα (δεν αποκλείεται παροδική χιονόπτωση στην πόλη της Φλώρινας, η οποία μάλιστα ίσως διατηρηθεί και μέχρι το πρώτο μισό της Δευτέρας). 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Α κυρίως διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις που τοπικά θα φτάνουν τα 6 Μποφόρ. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα πνέει σφοδρός Α-ΝΑ άνεμος με τις εντάσεις να ξεπερνούν τα 8 Μποφόρ και τοπικά τις ριπές να “αγγίζουν” ακόμη και τα 10 Μποφόρ. Τέλος στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις και θα είναι αρκετά ισχυροί, φτάνοντας τα 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 4 έως 15 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 18 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 8 έως 18 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 9 έως 20 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 26 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε συννεφιά ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας με ασθενείς τοπικές βροχές. Προς το μεσημέρι αναμένεται σοβαρή υποτροπή του καιρού με ισχυρές έως πολύ ισχυρές βροχές να απασχολούν τις περισσότερες περιοχές του νομού, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται η εκδήλωση τοπικών χαλαζοπτώσεων. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν περίπου έως τις πρώτες βραδινές ώρες όποτε και θα αρχίσουν να περιορίζονται κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε κακοκαιρία ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας με αξιόλογες βροχές οι οποίες μάλιστα κατά διαστήματα θα είναι και ισχυρές. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έως και το τέλος της ημέρας με αυξομειούμενη ένταση. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ενισχυμένη ένταση γύρω στα 5 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 7 Μποφόρ. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας