Σοβαρή κακοκαιρία στην ανατολική και νότια Ελλάδα την Τετάρτη 23/02/2022 με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες – Βαθμιαία βελτίωση στα δυτικά και βόρεια

0
25

Με την μετατόπιση του κέντρου του βαρομετρικού χαμηλού ανατολικότερα και περνώντας νότια της Κρήτης, ο κύριος όγκος των φαινομένων αναμένεται τις αμέσως επόμενες ώρες να επικεντρωθεί στο ανατολικό και νότιο νησιωτικό κομμάτι της χώρας ενώ ταυτόχρονα η τροχιά αυτή θα σημάνει και την προοδευτική βελτίωση του καιρού στις περισσότερες δυτικές και βόρειες περιοχές. Οι βροχές και οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στα ανατολικά και νότια θα είναι τοπικά αρκετά ισχυρές και λόγω της μεγάλης διάρκειας αυτών των φαινομένων, δύναται να εμφανιστούν τοπικά προβλήματα και πλημμυρικά επεισόδια. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 23/02/2022

Στη δυτική Ελλάδα η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με γενικά αρκετά καλό καιρό καθώς τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγάλα και οι νεφώσεις περιορισμένες, κυρίως στη δυτική Στερεά Ελλάδα, τη δυτική Πελ/νησο και πλησίον της οροσειράς της Πίνδου. Μόνο στα πολύ νοτιοδυτικά και κυρίως νότια τμήματα της Πελ/νησου οι νεφώσεις θα είναι πιο πυκνές και υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές μέχρι νωρίς το μεσημέρι. Και στη βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχετικά βελτιωμένος, οι νεφώσεις ωστόσο θα είναι γενικά αυξημένες στις περισσότερες περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μέχρι και τις πολύ πρώτες πρωινές ώρες ίσως επιμείνουν κάποια λίγα φαινόμενα με τη μορφή χιονοπτώσεων στα ορεινά – ημιορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, ενώ στη νότια Χαλκιδική το πρώτο μισό της ημέρας θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές. Το βράδυ αυξημένη πιθανότητα καιρικής υποτροπής υπάρχει για την ανατολική Μακεδονία και το βόρειο θρακικό με τοπικές βροχές. 

Στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα (ΑττικοΒοιωτία) και την ανατολική Πελ/νησο ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος από την αρχή έως το τέλος της ημέρας, με τις όποιες ωστόσο βροχές να εμφανίζουν αρκετά τοπικό χαρακτήρα και όχι ιδιαίτερα αυξημένη ένταση (μέχρι νωρίς το βράδυ τα όποια φαινόμενα θα έχουν σχεδόν σταματήσει εξ’ ολοκλήρου). Αντίθετα, σε Σποράδες και κεντρική – βόρεια Εύβοια ο καιρός θα είναι πολύ πιο επιδεινωμένος με ισχυρές κατά διαστήματα βροχές και μικρή πιθανότητα παροδικής καταιγίδας.

Πολύ σοβαρή αναμένεται να είναι η κακοκαιρία που θα απασχολήσει το νότιο Αιγαίο με έμφαση τα νοτιότερα τμήματα του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, την Κρήτη και σε δεύτερο χρόνο τα Δωδεκάνησα. Σε αυτά τα τμήματα οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι κατά διαστήματα ισχυρές έως πολύ ισχυρές ενώ στην Κρήτη τα φαινόμενα θα έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια και θα είναι ικανά να δημιουργήσουν σε τοπικό επίπεδο προβλήματα (σημειώνεται ότι στα πολύ ορεινά τμήματα του νησιού και σε υψόμετρα άνω των 1300 με 1400 μέτρων αναμένονται σφοδρές έως πολύ σφοδρές χιονοπτώσεις). Στα Δωδεκάνησα και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου ο καιρός θα είναι αρχικά άστατος με διαστήματα τοπικών βροχοπτώσεων και καταιγίδων, ωστόσο τα φαινόμενα θα γενικευθούν και θα ενταθούν σημαντικά το β’ μισό της ημέρας. Τέλος, στο ανατολικό – βορειοανατολικό Αιγαίο αναμένεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές το πρώτο κυρίως μισό της ημέρας και περιορισμό αυτών προς το απόγευμα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 5 με 6 Μποφόρ, ενώ στα ανοιχτά του κεντρικού και βορείου Ιονίου οι ριπές των ανέμων θα φτάνουν πρόσκαιρα τα 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο θα κυριαρχήσουν οι βοριάδες στα περισσότερα τμήματα του Πελάγους και θα φτάνουν τα 5 με 7 Μποφόρ, ενώ στα ανοιχτά μεταξύ των Κυθήρων και της βορειοδυτικής Κρήτης η ένταση των ανέμων μετά το μεσημέρι θα φτάνει και τα 8 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -2 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 16 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 1 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 5 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 14 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε πυκνές νεφώσεις στις περισσότερες περιοχές του νομού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Βροχές αναμένονται από το μεσημέρι και μετέπειτα κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού, ενώ μικρή πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα υπάρχει για το λεκανοπέδιο και τα νοτιότερα τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά μέχρι 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά από την αρχή έως το τέλος της ημέρας με πιθανότητα για λίγες σύντομες βροχές νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις και θα είναι αρκετά ισχυροί καθώς θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας