Σοβαρή επιδείνωση του καιρού την Τετάρτη 18/05/2022 με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια

0
28

Πρόσκαιρη αλλά σοβαρή μεταβολή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά τη διάρκεια του νέου 24ώρου σε ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας κυρίως χώρας. Αιτία αυτής της αλλαγής, θα αποτελέσει η έλευση μιας αξιόλογης ατμοσφαιρικής διαταραχής από τα βόρεια, εξέλιξη για την οποία ήδη σας έχουμε ενημερώσει και μέσα από την εβδομαδιαία μας εκτίμηση. Τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδείνωσης του καιρού, θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα έχουν έντονο χαρακτήρα, η βαθμιαία σημαντική ενίσχυση των βοριάδων σε επίπεδο θυελλωδών εντάσεων, αλλά και η εντυπωσιακή πτώση που θα σημειώσει η θερμοκρασία αρχικά στα βόρεια, από τις απογευματινές – βραδινές ώρες. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 18/05/2022

Η ημέρα στο ξεκίνημά της αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές αρκετά καλή με τα διαστήματα με ηλιοφάνεια να κυριαρχούν στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα τις πρωινές – προμεσημβρινές ώρες. Εξαίρεση θα αποτελέσει η βόρεια Ελλάδα και κυρίως η κεντρική – ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπου σχεδόν από την αρχή της ημέρας θα έχουμε περισσότερες νεφώσεις και ίσως μέσα το πρωί εκδηλωθούν λίγα τοπικά και ασθενή φαινόμενα. 

Η συνέχεια ωστόσο θα είναι αρκετά διαφορετική καθώς θα πλησιάζει το ψυχρό αυτό μέτωπο. Έτσι, καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αναπυχθούν γρήγορα νεφώσεις στους περισσότερους ορεινούς ηπειρωτικούς όγκους και ιδιαίτερα στα βόρεια θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι, κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, έντονες μπόρες και ισχυρές καταιγίδες θα απασχολήσουν το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, με τα φαινόμενα κατά τόπους εκεί να παρουσιάζουν σημάδια πολύ υψηλής ραγδαιότητας και να συνοδεύονται από υψηλή συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων, ισχυρές ριπές ανέμων και χαλάζι.

Μπόρες, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αναμένονται ωστόσο και στα υπόλοιπα τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας (κυρίως της δυτικής – κεντρικής και βόρειας), της κεντρικής και βόρειας – βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της βόρειας – βορειοανατολικής Πελ/νησου. Αντίθετα τόσο στα νησιά του Ιονίου, όσο και του Αιγαίου Πελάγους, ο καιρός θα διατηρηθεί αρκετά καλός, με εξαίρεση το θρακικό όπου και εκεί προς το απόγευμα αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. 

Ιδιαίτερα επιδεινωμένος αναμένεται να καταστεί ο καιρός κατά τη διάρκεια των βραδινών – νυχτερινών ωρών σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, σε ολόκληρη σχεδόν τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα (με ιδιαίτερη έμφαση τους νομούς Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας). Σε αυτές τις περιοχές εκείνες τις ώρες αναμένεται σοβαρή κακοκαιρία με έντονες βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία επίσης είναι πιθανό να συνοδευτούν από χαλάζι σε τοπικό επίπεδο.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 4 με 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΝΔ διευθύνσεις όχι πάνω από 4 Μποφόρ, αλλά από αργά το απόγευμα και από τα βόρεια θα γυρίσουν σε ΒΑ και θα παρουσιάσουν σοβαρή ενίσχυση, φτάνοντας τα 7 με 8 Μποφόρ και πιθανώς οι ριπές ακόμη και τα 9 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 11 έως 29 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 27 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 12 έως 29 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 13 έως 30 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 16 έως 29 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Όμως από τις απογευματινές ώρες και από τα βόρεια, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητότατη πτώση (άνω των 10 βαθμών σε αρκετές περιοχές), ενώ την Πέμπτη 19/05/2022 η πτώση αυτή θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα. 

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει αρχικά αρκετά καλά την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα παρατηρηθούν αναπτύξεις νεφώσεων στους γύρω ορεινούς όγκους και θα έχουν την τάση να πυκνώνουν. Μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας ή και καταιγίδας στα βόρεια και τα ανατολικά που ίσως το απόγευμα παρουσιάσει πρόσκαιρη γενίκευση. Εκ νέου επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αργά το βράδυ και από τα βόρεια με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από διάφορες διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ, αλλά από το βράδυ θα στραφούν σε ΒΑ και θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση, φτάνοντας τα 7 και πιθανώς κατά τόπους τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου, το βράδυ όμως θα σημειώσει αισθητή πτώση. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά λίγες νεφώσεις και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα για παροδική τοπική μπόρα. Σοβαρή επιδείνωση του καιρού αναμένεται μέσα στις βραδινές ώρες με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους δεν αποκλείεται να είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου, με αισθητή όμως πτώση από το απόγευμα και μετά. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας