Νέα Φιλαδέλφεια : Εκδήλωση μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή από την “Δύναμη Πολιτών”

0
34

Η δημοτική παράταξη της Νέας Φιλαδέλφειας “Δύναμη Πολιτών” πραγματοποίησε μία σημαντική εκδήλωση μνήμης για την μικρασιατική καταστροφή με αφορμή τα 100 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα.


ΣΜΥΡΝΗ 1922

Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση ιστορικής μνήμης πραγματοποιήθηκε στις 10/10/2022, στο χώρο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης και τον Ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, η παρουσίαση με τίτλο ΣΜΥΡΝΗ: «Από την ακμή στην καταστροφή και τον ξεριζωμό», την οποία επιμελήθηκε και παρουσίασε ο εκπαιδευτικός Παύλος Παπαθεοφάνους, προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στους παραβρισκόμενους. Μαζί με την προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού: ΣΜΥΡΝΗ, Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ 1900 – 1922, το οποίο ακολούθησε ανακλήθηκαν στη μνήμη ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία γύρω από τα τραγικά γεγονότα της περιόδου εκείνης, το ρόλο των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα την εποχή εκείνη και των «συμμάχων» της Αντάντ. Μια ιδιαίτερη ιστορική περίοδος που συνέβαλε στη συγκρότηση της σημερινής φυσιογνωμίας της πόλης της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, όπου υπάρχει μέχρι σήμερα ένας από τους πιο γνωστούς προσφυγικούς οικισμούς.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Δύναμη Πολιτών και προλόγισαν ο γραμματέας της παράταξης Ηλίας Λεμοντζόγλου και ο επικεφαλής της Γιώργος Ανεμογιάννης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πάνος Σκουρλέτης, Κώστας Ζαχαριάδης και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της ΚΕ του κόμματος, ο πρώην δήμαρχος Ν.Φ.-Ν.Χ. Άρης Βασιλόπουλος, ο Γιώργος Μπαλάφας, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη Δύναμης Ζωής, η Δέσποινα Αλεβυζάκη δημοτική σύμβουλος Αθήνας της Ανοιχτής Πόλης, ο Τάκης Αθανασόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Ν.Φ.-Ν.Χ. και ο Γιάννης Τομπούλογλου, εκπρόσωποι της παράταξης Η Πόλη της Καρδιάς μας, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ουσταμπασίδης και πολλοί συμπολίτες μας.

Η Δύναμη Πολιτών ευχαριστεί όλους όσους έδωσαν το παρών σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση.