Σημαντική κακοκαιρία με τοπικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις την Τρίτη 11/01/2022

0
13

Ιδιαίτερα έντονο παρουσιάζεται το καιρικό ενδιαφέρον ως προς την εξέλιξη του το νέο 24ωρο για το μεγαλύτερο κομμάτι της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας. Το αίτιο της αποκομμένης ατμοσφαιρικής διαταραχής (ψυχρή λίμνη) το οποίο θα βρίσκεται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου για τις επόμενες ώρες θα πυροδοτήσει ουσιαστικά έντονα κατά τόπους καιρικά φαινόμενα με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, συνοδεία τοπικά πολύ ισχυρών έως και πολύ θυελλωδών ανέμων. Την ίδια ώρα ένα άλλο σύστημα από την ανατολική – βορειοανατολική Ευρώπη θα τροφοδοτήσει την περιοχή μας (αρχικά τα βόρεια και στη συνέχεια νοτιότερες περιοχές) με αρκετά ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα διαταραχή θα δώσει χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα (πρόσκαιρα και σε πεδινές – παραθαλάσσιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας). Βαθμιαία τα επόμενα 24ώρα ο καιρός θα καταστεί πολύ ψυχρός ως αποτέλεσμα ενός επικείμενου κύματος ψυχρής εισβολής του οποίου τα χαρακτηριστικά για την ώρα είναι μερικώς αβέβαια, κυρίως ως προς το κομμάτι των χιονοπτώσεων και πιο συγκεκριμένα που και πόσο πιθανό είναι να σημειωθούν αυτές. Βέβαιη ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη και μετά σε ολόκληρη την χώρα, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες για την εν λόγω εξέλιξη θα έχουμε το προσεχές 24ωρο. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 11/01/2022

Ήδη από τις πρώτες νυχτερινές – πρώτες πρωινές ώρες η καιρική δραστηριότητα θα είναι έντονη στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Έντονες βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα πρέπει να απασχολήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της Θεσσαλίας (με έμφαση τα κεντρικά και ανατολικά τμήματα του γεωγραφικού διαμερίσματος), τις Σποράδες, καθώς επίσης και περιοχές της κεντρικής – βόρειας και ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Τα φαινόμενα κατά τόπους και κατά διαστήματα θα εμφανίζουν σημάδια υψηλής ραγδαιότητας, συνοδεία ισχυρών ριπών ανέμων και τοπικών χαλαζοπτώσεων, με την μεγαλύτερη προσοχή να εφίσταται για την νοτιοανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία), τις Σποράδες και την βόρεια Εύβοια (βλέπετε στον χάρτη τα χαρακτηριστικά κίτρινα και κόκκινα σήματα προειδοποίησης έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων). Οι βροχές αυτές θα φτάσουν να επηρεάζουν και περιοχές της κεντρικής – βόρειας Πελ/νησου και κατά τόπους θα είναι επίσης ισχυρές, ενώ στα νησιά του κεντρικού Ιονίου δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και καταιγίδες

Πέραν των προαναφερθέντων τμημάτων όμως, έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα απασχολήσουν και το τμήμα του ανατολικού – νοτιοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Και εδώ τα φαινόμενα δύνανται να παρουσιάσουν μεγάλη ένταση κατά διαστήματα, ιδιαίτερα μάλιστα από το ύψος της Χίου και νοτιότερα. Στο βορειοανατολικό Αιγαίο αναμένονται επίσης βροχές, πιο μετριασμένου όμως και πιθανώς πιο τοπικού χαρακτήρα, ενώ στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειώνονται κατά διαστήματα διάσπαρτες μπόρες και καταιγίδες, φαινόμενα που θα φτάσουν έως και τα πολύ νότια τμήματα της Πελ/νησου. 

Αρκετά πιο περιορισμένης έντασης και έκτασης φαίνεται ότι θα είναι τα φαινόμενα στην δυτική – βορειοδυτική Ελλάδα (δυτική Στερεά Ελλάδα, Ήπειρος και βόρειο Ιόνιο), ενώ αντίστοιχη εξέλιξη αναμένεται και στην βόρεια Ελλάδα (κεντρική – ανατολική Μακεδονία και Θράκη), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές κατά διαστήματα στα πεδινά – παραθαλάσσια τμήματα. 

Όπως όμως αναφέρθηκε και εξ’ αρχής, τα φαινόμενα αυτά θα συνδυαστούν και με την σταδιακή κάθοδο ψυχρότερων αερίων μαζών από τα βόρεια. Έτσι χιονοπτώσεις πυκνές έως και πολύ πυκνές αναμένεται να σημειωθούν στην δυτική Μακεδονία. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν μέσα στην πόλη της Φλώρινας ενώ αυξημένη πιθανότητα για να χιονίσει υπάρχει για την Κοζάνη, την Καστοριά, την Πτολεμαΐδα (πιο μικρή η πιθανότητα για τα Γρεβενά τουλάχιστον μέσα στην νύχτα). Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου πάνω από τα 900 μέτρα, ενώ  τοπικές χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται επίσης να εκδηλωθούν στα βορειότερα τμήματα της Θράκης σε υψόμετρα άνω των 700 μέτρων.

Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, το σκηνικό του καιρού δεν αναμένεται να παρουσιάσει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή. Οι έντονες έως πολύ έντονες βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν στην Θεσσαλία, τις Σποράδες και την βόρεια Εύβοια, με τις περιοχές αυτές να χρήζουν προσοχής λόγω της μεγάλης έντασης και διάρκειας των άνω φαινομένων που σε τοπικό επίπεδο ίσως οδηγήσουν σε πλημμυρικά επεισόδια. Προσοχή όμως εφίσταται και για το ανατολικό – νοτιοανατολικό κομμάτι του Αιγαίου καθώς και εδώ κατά διαστήματα θα πρέπει να συνεχίσουν να εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές

Η κεντρική – ανατολική Στερεά Ελλάδα, η ανατολική και νότια Πελ/νησος, οι Κυκλάδες και η Κρήτη θα έχουν γενικά αρκετά άστατο καιρό με τοπικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες ωστόσο θα εναλλάσσονται με διαστήματα πλήρης παύσης των φαινόμενων ή και με ηλιοφάνειας. Ταυτόχρονα η αυξημένη συννεφιά στην δυτική – βορειοδυτική Ελλάδα θα διατηρηθεί, τα φαινόμενα ωστόσο θα παραμείνουν σχετικά περιορισμένα και θα εντοπίζονται κυρίως στο εσωτερικό της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Βροχές αξιόλογου χαρακτήρα φαίνεται ότι θα σημειωθούν στην κεντρική Μακεδονία και στα νησιά του βόρειου – βορειοανατολικού Αιγαίου. 

Οι χιονοπτώσεις στην δυτική Μακεδονία θα επιμείνουν και κατά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες με κατά πάσα πιθανότατα κάπως πιο εξασθενημένο/τοπικό χαρακτήρα, ενώ πολύ πυκνές αναμένονται αυτές κατά μήκος της Πίνδου, με τα υψόμετρα να πέφτουν στα 700 με 800 μέτρα στα βορειότερα (προς την πλευρά της Θεσσαλίας) και στα 900 με 1000 μέτρα πιο νότια (στην βόρεια Πελ/νησο θα σημειωθούν πιο τοπικές χιονοπτώσεις άνω των 1100 με 1200 μέτρων). Στην Θράκη ωστόσο τα υψόμετρα χιονόπτωσης το μεσημέρι θα πέσουν απότομα και αυτές θα εκδηλώνονται ακόμη και πάνω από τα 200 μέτρα κυρίως στο εσωτερικό του Έβρου και της Ροδόπης.

Όσον αφορά την πορεία του καιρού για τις βραδινές ώρες, η δυτική Ελλάδα πέραν των πολύ δυτικών – νοτιοδυτικών τμημάτων της Πελ/νησου όπου θα έχουν κάποια διάσπαρτα φαινόμενα βροχοπτώσεων (ίσως και καταιγίδα), θα έχει μόνον συννεφιά παροδικά αυξημένη και τίποτα περισσότερο. Ταυτόχρονα οι χιονοπτώσεις στην δυτική Μακεδονία θα τείνουν να εξασθενούν ολοένα και περισσότερο, ενώ στην κεντρική Μακεδονία οι βροχές θα περιοριστούν κυρίως στην Χαλκιδική, ωστόσο αναμένονται και χιονοπτώσεις στα ορεινά του νομού άνω των 500 μέτρων

Στην Θράκη οι χιονοπτώσεις θα κατηφορίσουν ακόμη περισσότερο σε υψόμετρο και αργά την νύχτα θα επηρεάσουν και πεδινές ίσως και παραθαλάσσιες περιοχές του Έβρου (σημαντική πιθανότητα χιονοπτώσεων παρουσιάζει και η Αλεξανδρούπολη). Επιπλέον και στα νησιά του θρακικού υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να παρατηρηθούν πρόσκαιρου χαρακτήρα χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, ίσως ακόμη και μέχρι τα 150 με 200 μέτρα. 

Η έντονη καιρική δραστηριότητα θα διατηρηθεί στην Θεσσαλία, τις Σποράδες και την βόρεια Εύβοια, ενώ αρκετές βροχές αναμένονται και στα υπόλοιπα κεντρικά – ανατολικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας. Οι χιονοπτώσεις στην Θεσσαλία (σε περιοχές κοντά στην Πίνδο) θα σημειώνονται σε πιο χαμηλά υψόμετρα έως και τα 500 μέτρα (δεν αποκλείεται και λίγο πιο χαμηλά κοντά σε περιοχές της βόρειας Στερεάς Ελλάδας) και πάνω από τα 800 μέτρα στην βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα (με τάση περαιτέρω πτώσης των υψόμετρων με την αλλαγή της ημέρας).

Τέλος, διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις βραδινές ώρες σε Κυκλάδες, Κρήτη, νησιά ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα και σε περιοχές της νότιας Πελ/νησου. 

Οι άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις που τοπικά θα φτάνουν τα 7 Μποφόρ, ενώ στα νότια τμήματα του Πελάγους θα πνέουν κατά κύριο λόγο ΝΑ άνεμοι κατά διαστήματα ισχυροί. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις και εδώ μέτριοι έως ισχυροί, στο βόρειο όμως Αιγαίο θα πνέει θυελλώδης έως πολύ θυελλώδης Α-ΒΑ άνεμος με τις ριπές να μην αποκλείεται να φτάνουν τοπικά ακόμη και τα 10 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση στα βόρεια, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -3 έως 7 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 13 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 3 έως 11 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 4 έως 11 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 13 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική μέσα στην νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται αυξημένη συννεφιά με βροχές στο μεγαλύτερο κομμάτι του νομού. Δεν αποκλείεται μάλιστα τα φαινόμενα πρόσκαιρα να παρουσιάσουν και έντονο χαρακτήρα, καθώς επίσης να εκδηλωθεί και καταιγίδα κυρίως στα νότια. Στην συνέχεια ο καιρός θα καταστεί αρκετά άστατος με διαστήματα βελτίωσης αλλά και αντίστοιχα όπου η συννεφιά θα πυκνώνει και θα εκδηλώνονται μπόρες ή και καταιγίδες. Εκ νέου πιο γενικευμένη επιδείνωση διαφαίνεται αργά τη νύχτα προς την αλλαγή της ημέρας όπου και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα πάνω από τα 900 με 1000 μέτρα με τάση περαιτέρω πτώσης των υψόμετρων προς το ξημέρωμα της Τετάρτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις όχι πάνω από 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου, με αισθητή πτώση από αργά τη νύχτα. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις αυξημένες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με τοπικές βροχές να εκδηλώνονται κατά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Χιονοπτώσεις ασθενείς κατά βάση θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά πάνω περίπου από τα 800 με 900 μέτρα, ενώ από αργά το απόγευμα τα όποια φαινόμενα θα έχουν σταματήσει. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ, ενώ σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές η ένταση των ανέμων θα φτάνει τα 7 και πιθανώς τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 7 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας