Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού την Παρασκευή και νέα σοβαρή μεταβολή από το βράδυ του Σαββάτου 26/02/2022

0
20

Όπως έγκαιρα σας είχαμε ενημερώσει μέσα από τις αναλυτικές προγνώσεις της ιστοσελίδα μας, το σκηνικό του καιρού παρουσίασε μεταβολή τις τελευταίες ώρες λόγω της έλευσης ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα βορειοδυτικά. Οι περιοχές οι οποίες κυρίως επηρεάστηκαν, αφορούσαν την δυτική – βορειοδυτική και βόρεια Ελλάδα και σε δεύτερο χρόνο το νότιο – νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου τα φαινόμενα εμφάνισαν/εμφανίζουν ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού το οποίο στροβιλίζεται νότια από την Κρήτη, καθώς κινείται ανατολικότερα θα μετατοπίζει τον κύριο όγκο των φαινομένων ολοένα και πιο νότια – νοτιοανατολικά με την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα να δέχονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως περίπου το βράδυ της Πέμπτης 24/02/2022.

Έτσι καθώς η διαταραχή θα απομακρύνεται προοδευτικά από την περιοχή μας, ο καιρός θα εμφανίζει σημάδια αισθητής βελτίωσης, επομένως τόσο την Παρασκευή 25/02/2022, όσο και κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας του Σαββάτου 26/02/2022, περιμένουμε γενικά αρκετά καλές συνθήκες σε όλη την χώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα απουσιάζουν από παντού τα καιρικά φαινόμενα, τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι σημαντικά στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, ωστόσο δεν θα λείπουν οι συννεφιές κυρίως από τους πιο ορεινούς ηπειρωτικούς όγκους, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Πέμπτη θα κάνει αρκετό κρύο κυρίως στα κεντρικά – ανατολικά με τους βοριάδες στο Αιγαίο να πνέουν με πολύ ισχυρές και τοπικά θυελλώδεις εντάσεις της τάξεως των 7 με 8 Μποφόρ.

Αυτή όμως η βελτίωση του καιρού θα είναι παροδική, καθώς μία άλλη αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή θα μας έλθει δια μέσω του Ατλαντικού και κινούμενη προς την κεντρική Μεσόγειο θα δημιουργηθεί και θα οργανωθεί ένα σημαντικό βαρομετρικό χαμηλό. Το χαμηλό αυτό αναμένεται σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία να κινηθεί ανατολικά προς την χώρα μας και έτσι από την νύχτα του Σαββάτου προς το ξημέρωμα της Κυριακής 27/02/2022 και από τα δυτικά, αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού με έντονες βροχές αλλά και ισχυρές καταιγίδες. Η εν λόγω κακοκαιρία σε πρώτο χρόνο θα απασχολήσει σχεδόν το σύνολο της δυτικής Ελλάδας (νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά Ελλάδα και δυτική Πελ/νησο) και μάλιστα φαίνεται ότι τα φαινόμενα θα έχουν κατά τόπους ακόμα και σφοδρή ένταση (πιθανώς θα συνοδευθούν από πολύ ισχυρές ριπές ανέμων κατά το πέρασμα του μετώπου, καθώς και από τοπικές χαλαζοπτώσεις). Σε δεύτερο χρόνο και κατά τη διάρκεια της Κυριακής, το σύστημα θα επεκταθεί ανατολικότερα και προοδευτικά θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Αφήνεται ένα ερωτηματικό για το κατά πόσο θα επηρεαστεί η νότια – νοτιοανατολική χώρα καθώς δεν έχει εξακριβωθεί η τροχιά που θα ακολουθήσει το βαρομετρικό χαμηλό, κατά πάσα πιθανότατα όμως και αυτό το κομμάτι θα δεθχεί κάποιες μπόρες και καταιγίδες.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στους παραπάνω χάρτες, διακρίνονται και κάποιες σκούρες μωβ αποχρώσεις οι οποίες υποδηλώνουν την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων. Το εν λόγω βαρομετρικό χαμηλό θα συνδυαστεί ταυτόχρονα και με πιο ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας κυρίως στην βόρεια Ελλάδα και έτσι πέρα από τις βροχές, αναμένονται και πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα σχεδόν τα ορεινά ηπειρωτικά. Στη βόρεια Ελλάδα χιονοπτώσεις θα παρατηρηθούν και σε ημιορεινά τμήματα ενώ πυκνές χιονοπτώσεις φαίνεται ότι θα εκδηλωθούν σε χαμηλά υψόμετρα στην δυτική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην Ήπειρο (ίσως πρόσκαιρα χιονίσει και στην πόλη των Ιωαννίνων αλλά αυτό θα το δούμε καλύτερα σε νεότερη πρόγνωση). Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο δύναται να δώσει έντονα καιρικά φαινόμενα και φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει περίπου μέχρι το πρώτο διήμερο του Μαρτίου. Περισσότερες και πιο αναλυτικές λεπτομέρειες θα έχουμε σε νεότερο αναλυτικό άρθρο.

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε ότι η τάση έτσι όπως αυτή φαίνεται να διαμορφώνεται από τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, “θέλει” την επιβεβαίωση του γνωστού σε όλους μας ρητού “Μάρτης γδάρτης”. Και αυτό διότι η χώρα μας τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου θα βρίσκεται υπό την επίδραση αρκετά ψυχρών αερίων μαζών, επομένως οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Και από πλευράς φαινομένων θα έχουμε κάποιες βροχές και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, όλα αυτά όμως θα τα δούμε μετά το πέρας της επερχόμενης ισχυρής επιδείνωσης.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας. Για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νεότερη πρόγνωση/εκτίμηση.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας