Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού την Κυριακή 10/04/2022 με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια και με τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά

0
14

Αρκετά σημαντική αλλαγή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά το νέο 24ώρο, η οποία ωστόσο δεν θα αφορά ολόκληρη την χώρα. Πιο συγκεκριμένα η αιτία αυτής της μεταβολής θα είναι η διέλευση ενός ψυχρού μετώπου πάνω από τη χώρα μας και ερχόμενο από τα βορειοδυτικά, το οποίο θα έχει σαν συνέπεια την εκδήλωση ισχυρών κατά τόπους βροχοπτώσεων και καταιγίδων κυρίως στη δυτική – βορειοδυτική και βόρεια χώρα και σε δεύτερο χρόνο στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα με την έλευση αυτού του μετώπου αναμένεται και μία σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια – βορειοδυτικά (την Δευτέρα σε όλη τη χώρα), οπότε πέρα από τις βροχές αναμένονται και κάποιες χιονοπτώσεις αρχικά σε πολύ μεγάλα υψόμετρα και με βαθμιαία πτώση αυτών έως το τέλος της ημέρας. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 10/04/2022

Από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες της ημέρας η επιδείνωση του καιρού θα γίνει αισθητή στα βορειοδυτικά με μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες να απασχολούν αρχικά το βόρειο Ιόνιο και γρήγορα την Ήπειρο και με τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι έντονα. Γρήγορα μέσα στο πρωί αναμένεται επέκταση των φαινομένων σε αρκετές περιοχές της δυτικής – βορειοδυτικής χώρας, οπότε μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα εκδηλώνονται μπόρες και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σε βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και πιο τοπικά τη δυτική Θεσσαλία, τη βορειοδυτική Πελ/νησο και τα νησιά κεντρικού Ιονίου. Δεν αποκλείεται μάλιστα τα φαινόμενα τοπικά να παρουσιάσουν σημάδια πολύ υψηλής ραγδαιότητας και να συνοδευτούν από ισχυρές ριπές ανέμων και τοπικές χαλαζοπτώσεις, προς το απόγευμα πάντως θα αρχίσουν να εξασθενούν και να αποκτούν ολοένα και πιο τοπικό χαρακτήρα. 

Βαθμιαία όμως επιδείνωση αναμένεται προς το μεσημέρι και στη βόρεια Ελλάδα με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες να απασχολούν το μεσημέρι τη δυτική και κεντρική Μακεδονία τη βόρεια Θεσσαλία και στη συνέχεια την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Και εδώ η πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών χαλαζοπτώσεων είναι υπαρκτή, ενώ μέχρι αργά τη νύχτα το μέτωπο κακοκαιρίας θα επηρεάζει τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (κυρίως από το ύψος της βόρειας Χίου και βορειότερα).

Πέραν των βροχοπτώσεων και εξαιτίας της έλευσης ψυχρότερων αερίων μαζών από τα βορειοδυτικά, αναμένονται και κάποιες χιονοπτώσεις οι οποίες αρχικά θα εκδηλώνονται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα της βορειοδυτικής ηπειρωτικής χώρας, βαθμιαία όμως τα υψόμετρα θα πέσουν και μέχρι το βράδυ ίσως προλάβει να χιονίσει σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας άνω των 700 μέτρων (ίσως χιονίσει για πολύ λίγο μέσα στην Φλώρινα) και της Ηπείρου άνω των 1100 με 1200 μέτρων. Κάποιες χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας με τα υψόμετρα το βράδυ να πέφτουν κοντά στα 800 με 900 μέτρα.

Η υπόλοιπη κεντρική – ανατολική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα δεν αναμένεται να επηρεαστεί από αυτό το μέτωπο της κακοκαιρίας και έτσι τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγάλα και οι νεφώσεις περιορισμένες. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ισχυρές έως πολύ ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 5 με 7 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο αν και θα κυριαρχήσει το ΝΔ ρεύμα με ισχυρές έως πολύ ισχυρές και τοπικά θυελλώδεις εντάσεις, από το απόγευμα και από τα βόρεια οι άνεμοι θα στραφούν σε Β και θα είναι επίσης πολύ ενισχυμένοι.

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση στα βορειοδυτικά, θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 5 έως 21 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 16 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 7 έως 18 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 23 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 10 έως 24 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Από το βράδυ και από τα βόρεια αναμένεται περαιτέρω σημαντική υποχώρηση της θερμοκρασίας. 

Στην Αττική περιμένουμε γενικά καλό καιρό με λίγες συννεφιές κατά διαστήματα και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ διευθύνσεις και θα είναι αρκετά ενισχυμένοι γύρω στα 6 και τοπικά στα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε επιδείνωση του καιρού με νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθούν μπόρες και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βελτίωση του καιρού αναμένεται το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Ν διευθύνσεις με μέτριες εντάσεις γύρω στα 5 Μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε Β και θα ενισχυθούν σημαντικά στα 6 με 7 Μποφόρ (ίσως αργά τη νύχτα οι ριπές “αγγίξουν” και τα 8 Μποφόρ). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας