Πρόσκαιρες πυκνές χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και τσουχτερό κρύο την Πέμπτη 10/03/2022

0
29

Η μεταβολή του καιρού έχει ήδη γίνει αισθητή σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος της Επικράτειας, καθώς τις τελευταίες ώρες και όπως ορθά και άμεσα σας ενημέρωσε η ιστοσελίδα μας, εκδηλώθηκαν πρόσκαιρες πυκνές χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της κεντρικής και βόρειας – βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Σταδιακά αυτός ο Πολικός Αυλώνας μετατοπίζεται πιο νότια – νοτιοανατολικά, μεταφέροντας τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες και στις πιο νότιες περιοχές. Αυτή η μετατόπιση και η θέση του βαρομετρικού χαμηλού μεταξύ των Δωδεκανήσων και της Κύπρου, θα έχει σαν αποτέλεσμα τις αμέσως επόμενες ώρες και για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα της Πέμπτης, να αναπτυχθεί μια ζώνη φαινομένων με την μορφή πυκνών κατά τόπους χιονοπτώσεων ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές, η οποία θα εκτείνεται από το ύψος της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως της κεντρονότιας Χαλκιδικής) και θα επηρεάζει τις ανατολικές προσήνεμες προς το Αιγαίο περιοχές. Αντίθετα στα πιο κεντρικά και βόρεια τμήματα, τα όποια φαινόμενα χιονοπτώσεων θα έχουν πολύ τοπικό χαρακτήρα, θα είναι σύντομα και αρκετά ασθενή ως προς την έντασή τους. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 10/03/2022

Η δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά Ελλάδα και η δυτική Πελ/νησος, θα έχουν σε γενικές γραμμές σχετικά καλές καιρικές συνθήκες με απουσία των όποιων φαινομένων. Θα υπάρξουν ωστόσο κάποια διαστήματα όπου θα αναπτύσσονται νεφώσεις και αυτό θα συμβεί κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας, οπότε εκείνο το διάστημα υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει τοπικά στο Ιόνιο και να πασπαλίσει στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου (όσο πιο κοντά στην Πίνδο, τόσο πιο υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο). Ταυτόχρονα σχεδόν παρόμοιες θα είναι οι καιρικές συνθήκες από άποψη φαινομένων και στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου – Δωδεκανήσων, καθώς και εδώ θα έχουμε κάποιες νεφώσεις οι οποίες παροδικά θα πυκνώνουν, η πιθανότητα όμως να ψιχαλίσει είναι πολύ μικρή. 

Στην βόρεια Ελλάδα η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει αρκετά καλά με αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης (πλην της κεντρονότιας Χαλκιδικής). Παρ’ όλα αυτά προς το μεσημέρι και από τα βόρεια θα υπάρξει μια ανάπτυξη νεφώσεων και μεταξύ μεσημβρινών – απογευματινών ωρών θα πρέπει να εκδηλωθούν κάποιες τοπικές χιονοπτώσεις ασθενείς κατά βάση σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και ίσως της δυτικής – κεντρικής και βόρειας Θεσσαλίας. Ομοίως τις θερμές ώρες της ημέρας, νεφώσεις θα αναπτυχθούν και στην περιοχή του ανατολικού – βορειοανατολικού Αιγαίου οπότε και θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις οι οποίες θα εντοπίζονται κυρίως από το ύψος της Χίου και βορειότερα και θα φτάνουν πιθανώς έως και τα παραθαλάσσια (τα φαινόμενα αυτά θα είναι σύντομα και τοπικά).

Αντίθετα όμως από πολύ νωρίς το ξημέρωμα της Πέμπτης, από τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής, τα πολύ ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας (Μαγνησία), τις Σποράδες, την ανατολική – βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα (κυρίως Εύβοια και προοδευτικά ΑττικοΒοιωτία) και την βορειοανατολική Πελ/νησο, ο καιρός θα πρέπει να επιδεινωθεί αρκετά. Έτσι σε αυτές τις περιοχές μέσα στο ξημέρωμα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις οι οποίες θα είναι κατά τόπους αρκετά πυκνές και θα εκδηλώνονται έως και σε πεδινές – παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής, των Σποράδων και της βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Τα πιο έντονα φαινόμενα χιονοπτώσεων φαίνεται να απασχολούν την Εύβοια όπου αναμένονται σημαντικές χιονοστρώσεις και στα βόρεια παραθαλάσσια τμήματα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικών χιονοκαταιγίδων (σε Σποράδες και στα ανοιχτά του Ευβοϊκού κόλπου). 

Από αργά το μεσημέρι όμως και κυρίως προς το απόγευμα, οι χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να εξασθενούν αρκετά και μάλιστα σε περιοχές όπως η Αττική, η Βοιωτία και η βορειοανατολική Πελ/νησος, πρόσκαιρα θα σταματήσουν εντελώς, ωστόσο προς το βράδυ θα πρέπει να σημειωθούν νέες χιονοπτώσεις οι οποίες και πάλι θα απασχολήσουν κυρίως την Εύβοια, τις Σποράδες, την Μαγνησία και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας και της Αττικής. 

Τέλος στις Κυκλάδες ο καιρός θα είναι άστατος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με μπόρες και τοπικές καταιγίδες, ενώ σημαντικές βροχές αναμένονται στην Κρήτη με πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, άνω των 600 μέτρων. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 5 με 6 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο οι βοριάδες θα είναι ισχυροί έως πολύ ισχυροί φτάνοντας κατά τόπους τα 7 Μποφόρ και στα Δωδεκάνησα μετά το απόγευμα θυελλώδεις έως 8 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω αισθητή πτώση, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -13 έως 7 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 10 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από -6 έως 11 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -4 έως 9 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 2 έως 9 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 2 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική από τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες προς το ξημέρωμα της Πέμπτης, αναμένεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις να απασχολούν πεδινές πλέον περιοχές αρχικά της δυτικής και βόρειας Αττικής. Προς το πρωί της ημέρας φαίνεται ένα διάστημα γενικευμένης έξαρσης των φαινομένων με χιονοπτώσεις πιθανώς πυκνές σε υψόμετρα άνω των 100 μέτρων και εναλλαγές χιονόνερου – χιονιού στις παραθαλάσσιες περιοχές. Κατά τη διάρκεια αυτής της έξαρσης υπάρχει σημαντική πιθανότητα να χιονίσει και μέσα στο κέντρο της Αθήνας, πιθανώς μάλιστα πυκνά. Η γενίκευση αυτή φαίνεται να διατηρείται μέχρι τις μεσημβρινές ώρες, οπότε προς το απόγευμα θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικά ανοίγματα στον καιρό και οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν περιμετρικά του λεκανοπεδίου. Σημαντικές χιονοστρώσεις αναμένονται στα βόρεια προάστια σε υψόμετρα άνω των 300 μέτρων, σε σημαντικές εξάρσεις όμως δεν αποκλείονται τοπικές χιονοστρώσεις και σε χαμηλότερα υψόμετρα, εντός του αστικού ιστού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς Κελσίου, το βράδυ όμως θα πέσει κάτω από το 0 και μέσα στην Αθήνα, οπότε θα σημειωθεί παγετός. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά λίγες νεφώσεις οι οποίες προς το μεσημέρι θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα τις θερμές ώρες της ημέρας να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ, μετά το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε Ν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας