Περιορίζονται στο ανατολικό Αιγαίο οι βροχές την Τετάρτη 11/01/23

0
24
Προγνωστικός χάρτης καιρού Ελλάδος για την Τετάρτη 11/01/2023

Υποχώρηση των φαινομένων προς τα ανατολικότερα τμήματα της χώρας μας και βελτίωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές αναμένεται κατά το νέο 24ωρο, ενώ παράλληλα οι άνεμοι αν και ισχυροί, θα παρουσιασούν μερική εξασθένιση.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 11/01/2023

Αρκετά άστατο θα παραμείνει το σκηνικό του καιρού στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα εναλλάσσονται με νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν και θα δίνουν μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες. Παρόμοια εικόνα του καιρού αναμένεται και στα Δωδεκάνησα όπου εκεί δεν αποκλείεται κατά διαστήματα τα φαινόμενα να είναι έντονα και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Λίγες τοπικές βροχές μέσα στην ημέρα θα έχουμε επίσης σε Κυκλάδες, ενώ στην Κρήτη πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών καταιγίδων υπάρχει για τις θερμές ώρες της ημέρας.

Λιγότερο άστατος θα είναι ο καιρός στη δυτική Ελλάδα όπου θα έχουμε αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Στο Ιόνιο ωστόσο το πρώτο κυρίως μισό της ημέρας θα συννεφιάζει κατά τόπους, οπότε δεν αποκλείεται να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς και τοπικά, ενώ ανάπτυξη νεφώσεων αναμένεται τις θερμές ώρες της ημέρας σε όλα σχεδόν τα δυτικά ηπειρωτικά, με πολύ μικρή πιθανότητα όμως για λίγες ασθενείς βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πίνδου.

Νεφώσεις με ενδιάμεσα διαστήματα με ηλιοφάνεια αναμένονται για το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας, πλην της Θράκης και κυρίως του νομού Έβρου όπου οι νεφώσεις θα είναι πυκνότερες και θα εκδηλώνονται μέσα στην ημέρα βροχές ασθενούς έως και μέτριας κατά διαστήματα έντασης. Στη δυτική Μακεδονία τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν πρόσκαιρες ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις από τα 600 με 700 μέτρα.

Τέλος, αρκετά καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια αναμένονται στα υπόλοιπα ανατολικά – νοτιοανατολικά ηπειρωτικά από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις ισχυροί έως 6 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν γενικά μεταβλητοί άνεμοι (πλην του νοτίου Αιγαίου όπου θα πνέει Δ-ΝΔ) με παρόμοιες εντάσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -2 έως 12 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 0 έως 13 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 3 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 15 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αρκετά καλό καιρό με λίγες νεφώσεις και σημαντικά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Πρόσκαιρη αύξηση των νεφώσεων αναμένεται τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις εντάσεως 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με ενδιάμεσα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί εντάσεως 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας