Πεντέλη : Η εργαλειοποίηση της διαχειριστικής μελέτης του Άλσους Πρ. Ηλία Ν. Πεντέλης

0
15

Το Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεντέλης εξέδωσε την ακόλουθει ανακοίνωση.

 


 

Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΠΡ. ΗΛΙΑ Ν. ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της, η Δημοτική Αρχή (ΔΑ) προβάλλει ως επιτεύγματα μιας διαχειριστικής μελέτης, της οποίας αντίγραφο αρνείται να μας χορηγήσει από 3/5/2023, την κατασκευή του χλοοτάπητα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο και την προστασία του άλσους, αποκρύπτοντας σκοπίμως ότι η διαχειριστική μελέτη:

* Δεν περιλαμβάνει, με ανεξήγητη εντολή του Δήμου – που για άλλη μια φορά και με αυτόν τρόπο κάνει πλάτες σε παράνομες διεκδικήσεις -, τμήμα του δάσους, έκτασης περί τα 20 στρ. από τα 40 συνολικά του δασοσκεπούς λόφου, εξαιρείται από την μελέτη

* Επιλαμβάνεται παρατύπως του τμήματος του γηπέδου, που είναι αστική χρήση και ξένη προς τον χαρακτήρα του άλσους

* Συντάχθηκε κατά παράβαση των εγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών των διαχειριστικών μελετών αλσών, που δεν προβλέπουν στο περιεχόμενο αυτών γήπεδα, αποδυτήρια και κερκίδες

* Ως συντάκτης της, φέρεται επιστήμονας ειδικότητας δασολόγου, στερούμενος των αναγκαίων  επαγγελματικών δικαιωμάτων και της απαιτούμενης επιστημονικής κατάρτισης για να εκπονεί μελέτες σχεδιασμού αστικών χρήσεων.

Πρόκειται επομένως για μια ψευδεπίγραφη μελέτη, οι προβλέψεις της οποίας στερούνται αξιοπιστίας και μόνο προεκλογικές επικοινωνιακές ανάγκες εξυπηρετούν.
Πέραν αυτών η ΔΑ, συνεχίζοντας τις ψηφοθηρικές επιδιώξεις της προηγούμενης, δεν απαντά σε βασικά διακυβεύματα του χώρου, όπως:

* Αγνοεί επιδεικτικά ότι το γήπεδο εδράζεται σε επίχωση της λίμνης «Θάλωσι» και αδιαφορεί επιδεικτικά για την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης ενός φυσικού σχηματισμού, που αν υπήρχε σήμερα θα είχε ανακηρυχθεί μνημείο της φύσης.

* Αδιαφορεί για τις ανάγκες του συνόλου των κατοίκων τασσόμενη υπέρ της αποκλειστικής χρήσης των 12 στρ. της επιχωμένης λίμνης παραχωρώντας τις άκρες (3 στρ.) του χώρου γι’ αυτούς.

* Ενώ ενισχύει την εμπορευματοποίηση της Κεντρικής Πλατείας με κατασκευή υπόγειου parking παράλληλα στερεί από τους κατοίκους της πόλης την δυνατότητα της επαφής με το φυσικό περιβάλλον του άλσους.

* Δεν ενήργησε για να αποκτήσει ο Δήμος την ιδιοκτησία του λόφου και δεν τροποποίησε το ισχύον εγκεκριμένο ρυμοτομικό στην περιοχή του γηπέδου για νομιμοποιηθεί η παρέμβαση.

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεντέλης πιστεύει ότι πραγματική αξιοποίηση του χώρου προς όφελος της πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης μπορεί να προκύψει από μια ουσιαστική διεπιστημονική μελέτη που θα αντιμετωπίσει το φυσικό περιβάλλον και την λίμνη ως ενιαίο οικοσύστημα και θα προβλέψει χρήσεις για όλες τις ηλικιακές ομάδες, με βασική επιδίωξη την αναβίωση, έστω και μερική, της λίμνης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πεντέλη, 12/5/2023