Πάνος Σκουρλέτης : Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό – «Ο λαϊκός πληθωρισμός είναι πολύ παραπάνω από το μέσο όρο που ανακοινώνετε»

Έχετε «στραγγίξει» τους δήμους και συν τοις άλλοις, τους ζητάτε επιπλέον σε αυτές τις συνθήκες να έχουν και 60 εκατομμύρια πλεόνασμα για φέτος! Τι είναι οι δήμοι για να έχουν πλεόνασμα; Ανώνυμες Εταιρείες; Πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικές και, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, θα έπρεπε να υπάρχουν έκτακτες δαπάνες για τον covid. Και δεν τις προβλέπετε!

0
21

Παρεμβάσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

«Ο λαϊκός πληθωρισμός είναι πολύ παραπάνω από το μέσο όρο που ανακοινώνετε»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή τις τοποθετήσεις του υπουργού Εσωτερικών, κ. Βορίδη, αλλά και του υπουργού Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής, επεσήμανε:

Αναφορικά με την τοποθέτηση του κ. Βορίδη:

Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Βορίδης και ακούει καλά και κατανοεί. Επειδή αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης θα καταθέσω εδώ ένα πίνακα που έχει συνταχθεί από τον κ. Πέτσα στις 2 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους: Παρουσίαση στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής «Η ανάπτυξη των ΟΤΑ Παρόν και Μέλλον», που δείχνει πως τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού παίρνει λιγότερα χρήματα. Όλα τα άλλα που μας λέτε, νομίζω ότι είναι τσάμπα. Το λέει ο αναπληρωτής σας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση -κι εδώ η πραγματικότητα είναι που έρχεται και σας διαψεύδει- γνωρίζει ότι ανέπνευσε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η αναπνοή λέγεται: ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2, έκτακτη επιχορήγηση στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, έκτακτα ποσά για θεομηνίες και λειψυδρία, διαγωνισμοί για μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα! Τα γνωρίζει όλα αυτά η Αυτοδιοίκηση! Ακόμα παράγει έργα, δουλεύει με βάση τη δική μας υπογραφή!

Έχετε «στραγγίξει» τους δήμους και συν τοις άλλοις, τους ζητάτε επιπλέον σε αυτές τις συνθήκες να έχουν και 60 εκατομμύρια πλεόνασμα για φέτος! Τι είναι οι δήμοι για να έχουν πλεόνασμα; Ανώνυμες Εταιρείες; Πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικές και, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, θα έπρεπε να υπάρχουν έκτακτες δαπάνες για τον covid. Και δεν τις προβλέπετε!

Για το «Βοήθεια στο Σπίτι» ακόμα δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα για το προσωπικό! Έχετε σηκώσει το τηλέφωνο, να πάρετε στον ΑΣΕΠ να πείτε τι γίνεται με αυτούς τους ανθρώπους ή ετοιμάζετε να ιδιωτικοποιήσετε και αυτή την υπηρεσία κατά την προσφιλή σας πρακτική;

Τέλος, για την τηλεργασία που είπατε ότι την ψηφίσατε. Το εφαρμόζετε τώρα στις συνθήκες της πανδημίας; Το εφαρμόζετε; Έχετε κανένα σχέδιο; Σας είναι λίγοι οι νεκροί; Δεν ξέρω πόσοι είναι σήμερα. Θα εφαρμοστεί;

Από εκεί και έπειτα, επειδή είπατε για πτώχευση και για αντιδραστικές και ηγεμονεύουσες δυνάμεις. Δεν ηγεμονεύει αυτός ο οποίος δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του μεγαλύτερου κομματιού της κοινωνίας! Εσείς μπορεί να χειραγωγείτε και να κυριαρχείτε, προς το παρόν. Ηγεμονία δεν λέγεται όταν τα μεσαία στρώματα συνθλίβονται και όταν το 31% των εργαζομένων στην Ελλάδα αμείβεται με 200 ευρώ! Χρεωκοπία ξέρετε τι σημαίνει; Υπερκοστολογήσεις, greek statistics της κυβέρνησης Καραμανλή, μίζες, ρεμούλες, όλα αυτά τα οποία είναι συνώνυμα με τον φαύλο δικομματισμό του παρελθόντος.

Αναφορικά με την τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα:

Καταρχήν αναφέρεστε στη χώρα λες και ξεκίνησε μετά το 2015. Πριν το ‘15 για πείτε μας πόσο ήταν το κόστος δανεισμού; Απαγορευτικό! Δεν σας δάνειζε κανείς! Γιατί χρεοκοπήσατε τη χώρα!

Δεύτερον, μιλάτε για ρυθμούς ανάπτυξης. Επιτέλους, παραδέχεστε ότι υπήρχαν ρυθμοί ανάπτυξης από το 2015 έως το 2018, όταν από το 2010 έως το 2015 χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας! Είχαμε συνεχόμενη ύφεση! Αυτά δεν έχουν υπογραφή; Τη δική σας ως χώρος, αλλά και τη δική σας ως κυβερνητικό στέλεχος.

Για τους φόρους που λέτε, αυτή τη στιγμή η προβλεπόμενη αύξηση των φόρων έχει μέσα της – στα 3,5 δισ. – 2,3 δισ. έμμεσους φόρους. Οι έμμεσοι φόροι δεν είναι από τη ανάπτυξη! Είναι οι φόροι της ακρίβειας και το γνωρίζετε πολύ καλά! Όταν στα ράφια εκτινάσσεται ο καφές, το λάδι, τα μακαρόνια, τα όσπρια, πάνω εκεί εσείς κερδοσκοπείτε μέσω των έμμεσων φόρων. Γι’ αυτό, λοιπόν, ο λαϊκός πληθωρισμός είναι πολύ παραπάνω από το μέσο όρο που ανακοινώνετε.

Μπορείτε να δείτε τις δύο παρεμβάσεις εδώ

https://youtu.be/mResugnSEaU

και εδώ

https://youtu.be/HWhaHFbPWFY