Παγωνιά σε όλη τη χώρα και εκ νέου τοπικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά την Παρασκευή 11/03/2022

0
17

Οι πολικές αέριες μάζες που επικράτησαν και επικρατούν της τελευταίες ώρες πάνω από την περιοχή μας, καθώς και οι χιονοπτώσεις οι οποίες επηρέασαν/επηρεάζουν τις προσήνεμες προς το Αιγαίο κυρίως περιοχές, θα διατηρηθούν και κατά τη διάρκεια του νέου 24ώρου. Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού της Παρασκευής λοιπόν θα αποτελέσουν ο ισχυρός παγετός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, αλλά και οι νέες τοπικές χιονοπτώσεις οι οποίες και πάλι θα απασχολήσουν τις ίδιες περιοχές σε τοπικό επίπεδο και οι οποίες θα φτάνουν έως τα παραθαλάσσια τμήματα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 11/03/2022

Στις περισσότερες περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα, ο καιρός θα είναι αρκετά καλός με αρκετά μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια στο ξεκίνημα της ημέρας. Ωστόσο καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αναπτυχθούν νεφώσεις στους ορεινούς – ημιορεινούς όγκους κυρίως της Ηπείρου, της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας και της δυτικής – βόρειας Θεσσαλίας, οπότε κατά τις θερμές ώρες της ημέρας υπάρχει το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν λίγες παροδικές χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας και σε πολύ τοπικό επίπεδο. Πιθανότητα παροδικής χιονόπτωσης τις πρωινές ώρες υπάρχει και για το νησί της Χίου. 

Αντίθετα, από τα πιο νότια τμήματα της Χαλκιδικής, τις Σποράδες, τα πολύ ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας (Μαγνησία), την ανατολική – βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα (με έμφαση την Εύβοια και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας και της Αττικής) και βαθμιαία την ανατολική Πελ/νησο, θα αναπτυχθεί και πάλι μια ζώνη νεφώσεων. Αυτές οι νεφώσεις μέσα στην ημέρα και σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής, θα πρέπει να δίνουν κατά διαστήματα και κατά τόπους χιονοπτώσεις οι οποίες μάλιστα πρόσκαιρα και τοπικά θα πυκνώνουν λίγο περισσότερο (κυρίως στην Εύβοια). 

Αρκετά επιδεινωμένος προβλέπεται ο καιρός στην Κρήτη για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, με βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά – παραθαλάσσια τμήματα ενώ αξιόλογες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και σε περιοχές του νησιού με αρκετά χαμηλό υψόμετρο (άνω των 350 μέτρων περίπου). Ταυτόχρονα στις Κυκλάδες και στην νότια Πελ/νησο θα έχουμε νεφώσεις μέσα στην ημέρα οι οποίες κατά περιόδους θα δίνουν τοπικές μπόρες βροχής.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως από Ν διευθύνσεις και κατά διαστήματα μεταβλητοί, με την ένταση να μην ξεπερνά τα 5 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο οι βοριάδες θα είναι ισχυροί έως πολύ ισχυροί καθώς θα φτάνουν τοπικά τα 6 με 7 Μποφόρ και θα είναι πολύ παγεροί. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -13 έως 6 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 9 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από -5 έως 10 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -3 έως 8 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 0 έως 7 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 0 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική κατά τη διάρκεια των μεταμεσονύκτιων και πρώτων πρωινών ωρών αναμένεται υποτροπή του καιρού με χιονοπτώσεις πυκνές κατά τόπους στα πιο βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού. Έξαρση χιονοπτώσεων μέσα στην νύχτα αναμένεται και εντός του λεκανοπεδίου, κυρίως ωστόσο στα βόρεια – βορειοανατολικά προάστια και πιθανώς πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα στο πρωί θα υπάρξει μια πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων και περιορισμός αυτών στους γύρω ορεινούς όγκους. Προς το μεσημέρι όμως φαίνεται ότι θα έχουμε μια νέα γενίκευση των χιονοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές του νομού και εντός του λεκανοπεδίου, για να βελτιωθεί ουσιαστικά αλλά πρόσκαιρα ο καιρός το απόγευμα και το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά πιθανώς έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά αρκετά καλό καιρό. Προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις με πολύ μικρή πιθανότητα για αραιή χιονόπτωση τοπικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας