Νέα Ιωνία : Χρήστος Κανλής – Προβληματισμοί για την πρόθεση μετεγκατάστασης των απορριμματοφόρων του Δήμου στην Αλσούπολη από τη δημοτική αρχή Θωμαίδου

0
167

Τον προβληματισμό του και μία σειρά παρατηρήσεων, καταθέτει ο επικεφαλής της “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ” κ. Χρήστος Κανλής, για την πρόθεση της δημοτικής αρχής της κ. Θωμαίδου να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση του στόλου οχημάτων της καθαριότητας στην περιοχή της Αλσούπολης.

Ο κ. Κανλής τοποθετήθηκε για το ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης των απορριμματοφόρων, στην πρόσφατη, συνεδρίαση της Οικονομικής Επιττροπής του Δήμου Νέας Ιωνίας, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου (video).

Ακολουθούν το κείμενο και το video της τοποθέτησης :

Είναι σημαντικό για τους κατοίκους πέριξ του Δημοτικού Σταδίου, για τους αθλητές, τους Συλλόγους και για την πόλη γενικότερα να δοθεί λύση στην μεταστέγαση του γκαράζ των οχημάτων της καθαριότητας.

Η κ. Δήμαρχος στην Οικονομική Επιτροπή (Ο.Ε.) της Τρίτης 25 Ιανουαρίου, προτείνει, στο Δημοτικό Συμβούλιο την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, της πρώην “ALTEC”, στην Αλσούπολη για να φιλοξενήσει τα απορριμματοφόρα του δήμου.

Στην Ο.Ε., τόνισα τα παρακάτω :

— Το οικόπεδο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα σχολεία της Αλσούπολης και η μεταφορά των απορριμματοφόρων του Δήμου απέναντι από σχολεία της πόλης γεννά ερωτήματα.


— Σε Αλσούπολη και Καλογρέζα υπάρχει έλλειψη σχολικών κτιρίων και το μοναδικό οικόπεδο που μπορεί να απαλλοτριωθεί και να γίνει σχολείο, η κ. Δήμαρχος εμφανίζεται να το προορίζει για γκαράζ απορριμματοφόρων.


— Ο χώρος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ιστορική σημασία. Εκεί βρίσκεται η “μπούκα” των “Ανθρακορυχείων”, ενώ τον χώρο έχει επισκεφθεί η εφορία νεότερων αρχαιοτήτων για να κριθεί διατηρητέος. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε προχωρήσει τις διαδικασίες για την ανάδειξη του ιστορικού αυτού μνημείου. Είναι ιστορικά ‘άκομψο” ένας τέτοιος χώρος να προορίζεται για γκαράζ απορριμματοφόρων.


— Στα οικονομικά δεδομένα : Η κ. Δήμαρχος προτείνει ένα δάνειο ύψους 2.200.000 ευρώ για απαλλοτρίωση 4.700 τ,μ, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι τα 1.700 τ.μ. οφείλονται από τους ιδιοκτήτες στο Δήμο. Συνεπώς 2.200.000 ευρώ είναι το κόστος για τα 3 στρέμματα. Η τιμή αυτή είναι συμφέρουσα ;

Επιπλέον, θύμισα στη δημοτική αρχή ότι :

Στις 3/4/2019, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές κατατέθηκε στο πρωτόκολλο του Δήμου με α.π. 9898, πλήρης φάκελος με πρόταση για αγορά οικοπέδου ικανού να καλύψει τις ανάγκες του στόλου απορριμματοφόρων, στο Δήμο Αχαρνών, σε ζώνη ΒΙΟ.ΠΑ, εμβαδού 4.200 τ.μ.. Ο φάκελος ήταν πλήρης και περιείχε τίτλους ιδιοκτητών κτηματολόγιο, βεβαίωση οικοδομησιμότητας, συγκριτικά στοιχεία από συμβολαιογράφους για αντίστοιχα οικόπεδα.

Η πόλη ήταν πολύ κοντά στο να λύσει το χρόνιο πρόβλημα, χωρίς επιβάρυνση της Αλσούπολης και διαγραφή της ιστορικής μνήμης της περιοχής των ανθρακωρυχείων.
Η (νέα) δημοτική αρχή αδράνησε, σχεδόν 3 χρόνια γεγονός που έχει επισημανθεί σε πολλά δημοτικά συμβούλια. Η απάντηση της Δημοτικής αρχής ότι δεν γνωρίζει καν την ύπαρξη του φακέλου είναι ένα πρόβλημα που γεννά τη συζητήση της μετεγκατάστασης των απορριμματοφόρων στην Αλσούπολη.

Χρήστος Κανλής
“ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”