Νέα Ιωνία : Οι οργανώσεις του ΚΚΕ κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Μπλόκου, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

0
19

Συμβολική εκδήλωση στο μνημείο των 22 κομμουνιστών του μπλόκου της Καλογρέζας, οργάνωσαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Νέα Ιωνία με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

την ομιλία του, ο Αλέξανδρος Μπουσδέκης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικής Αθήνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ σημείωσε πως «τιμάμε σήμερα την 28η Οκτωβρίου εδώ, στο μνημείο του μπλόκου της Καλογρέζας, όπου εκτελέστηκαν οι 22 κομμουνιστές από τους ναζί και τους ταγματασφαλίτες στις 15 Μαρτίου 1944. Είναι ένα από τα χιλιάδες σημεία σε όλη την Ελλάδα όπου γράφτηκαν ηρωικές σελίδες στην πάλη του λαού, με το αίμα του λαού, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης των οποίων ήταν το ΚΚΕ. Το Κόμμα μας είναι περήφανο γιατί στην έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτόν, αν και βαριά χτυπημένο από τη μεταξική δικτατορία, σάλπισε την Αντίσταση, έδωσε κατεύθυνση στην πάλη του λαού ενάντια στην ξένη εισβολή, όταν τα αστικά κόμματα καλούσαν το λαό σε υποταγή γιατί τάχα ο εχθρός ήταν ανίκητος. Τα διδάγματα από αυτή την περίοδο εμπνέουν τους αγώνες ενάντια στο σύστημα που γεννά το φασισμό, τις κρίσεις, τους πολέμους, ιδιαίτερα σήμερα, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν ξανά κινδύνους γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων. Και τότε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Πρώτος, ήταν προϊόν των μεγάλων αντιθέσεων που συγκλόνιζαν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, ήταν πόλεμος ιμπεριαλιστικός.»

Σημείωσε επίσης πως «σήμερα, αναζωπυρώνεται η φασιστική βία, οι επιθέσεις σε κομμουνιστές κι άλλους αγωνιστές, επιστρατεύεται ξανά το ανιστόρητο κατασκεύασμα των ”δύο άκρων”, της εξίσωσης φασισμού – κομμουνισμού, της ταύτισης των μορφών πάλης του εργατικού-λαϊκού κινήματος με τη φασιστική εγκληματική βία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από τη μια εκτρέφεται ο φασισμός και από την άλλη χρησιμοποιείται ως μέσο ωραιοποίησης αστικών πολιτικών δυνάμεων, που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Είναι εξάλλου πρόσφατες οι επιθέσεις των φασιστών στην Θεσσαλονίκη αλλά και εδώ, στη γειτονιά μας, στο Ν. Ηράκλειο, όπου σαν Κόμμα δώσαμε απάντηση με πολύ μαζικό συλλαλητήριο.»

Τέλος, κατέληξε πως «στηριγμένος στην ιστορική πείρα ο λαός χρειάζεται να αποκτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Για να χαράξει το δικό του δρόμο για τη δική του εξουσία. Σε κάθε ιστορική στιγμή “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”, βαδίζοντας το δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής να γίνει ο ίδιος αφέντης του πλούτου που παράγει, σε μια κοινωνία με πραγματική λαϊκή ευημερία: Το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.»

Στη συνέχεια, έγινε κατάθεση στεφάνων.

Εκ μέρους του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ της Νέας Ιωνίας κατέθεσε στεφάνι ο πρόεδρος του ΔΣ Αστέριος Φωτιάδης και εκ μέρους των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Νέα Ιωνία ο Νίκος Σταματόπουλος, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή.