Νέα Ιωνία : “Ενότητα Για Τη Νέα Ιωνία” θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο η απουσία σχολικών γευμάτων

0
101

Η δημοτική παράταξη “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ“, με έγγραφο της προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Ιωνίας, ζητάει να συζητηθεί το πρόβλημα της απουσίας σχολικών γευμάτων στα σχολεία της πόλης.

Ακολουθεί το κείμενο της παράταξης του κ. Κανλή, μαζί με πρόταση ψηφίσματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο, που καταλήγει :

“δηλώνουμε αποφασισμένοι, ως Δημοτικό Συμβούλιο, να προχωρήσουμε σε κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία και εξουσιοδοτούμε τη Δήμαρχο να συντονίσει τις ενέργειες που θα πρέπει να περιλαμβάνουν επιστολές και παραστάσεις  διαμαρτυρίας προς τα αρμόδια υπουργεία και υπουργούς”

Το αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο

2021-11-03,       Προς :   – Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Ιωνίας

Νέα Ιωνία,             – Δημοτικούς Συμβούλους Ν.Ιωνίας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν να δείχνουν το σκληρό τους πρόσωπο, μετά το φιάσκο με τα σχολικά γεύματα στα δημοτικά σχολεία της χώρας και της πόλης μας.

Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά πως η μόνη έγνοια τους “στο όνομα της πανδημίας” είναι να περάσουν κάθε λογής αντιεκπαιδευτικό μέτρο (Αξιολόγηση- Κατηγοριοποίηση, Αναστολή σχολικών τμημάτων) και την ίδια στιγμή, με φωτογραφικούς διαγωνισμούς  στερούν και τη σίτιση των μαθητών.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, άσκησε βέτο στην υλοποίηση των διαγωνισμών του ΟΠΕΚΑ για τις σχολικές χρονιές 2021-2022, 2022-2023 (με δυνατότητα επέκτασης το 2023-2024), επειδή δεν τηρήθηκε η Ευρωπαϊκή Οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού και αποκλείστηκαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αποτελεί τουλάχιστον ντροπή αυτή η εξέλιξη σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης που αρκετοί γονείς δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες των παιδιών τους.

Ο Δήμος μας ήταν από τους πρώτους -ίσως ο πρώτος- που πέτυχε να ενταχθεί στο πρόγραμμα από το σχολικό έτος 2017-2018. Την πρώτη χρονιά με περίπου 10 δημοτικά σχολεία και από την δεύτερη με όλα τα σχολεία και όλα τα παιδιά.Η διακοπή του προγράμματος με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, ιδιαίτερα τώρα που η πανδημία και η ακρίβεια σαρώνουν την χώρα και πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα είναι ένα ακόμη χτύπημα και για τους κατοίκους της πόλης μας.

Η δημοτική αρχή οφείλει και μπορεί να διεκδικήσει την λύση του προβλήματος. 

Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να καταδικάσει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και να απαιτήσει την επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η παράταξη “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ” καταθέτει πρόταση ψηφίσματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Χιλιάδες μαθητές στερούνται το σχολικό γεύμα, δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, γιατί η απόφαση της κυβέρνησης είναι να υλοποιεί διαγωνισμούς που φωτογραφίζουν μεγάλες εταιρείες με αποτέλεσμα το Ελεγκτικό Συνέδριο να παρεμβαίνει και να ακυρώνει τους διαγωνισμούς.

Οι όροι των διαγωνισμών πρέπει να προωθούν την ανάθεση των γευμάτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνήθως τοπικού χαρακτήρα, για την τόνωση των τοπικών αγορών και την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων. Επί δύο χρονιές, η παροχή 185.000 σχολικών γευμάτων σε μαθητές έχουν παγώσει.

Σήμερα, θύματα αυτής της τακτικής είναι τα παιδιά των δημοτικών σχολείων, που κινδυνεύουν να μην πάρουν σχολικά γεύματα. Και μάλιστα, τώρα που ο χειρισμός της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης από την κυβέρνηση, η ακρίβεια και η οικονομική αδυναμία  των νοικοκυριών μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες, μας φέρνει μπροστά σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση και καθιστά τα σχολικά γεύματα απαραίτητα για το σύνολο των παιδιών του δημοτικού.

Η επανάληψη του διαγωνισμού σημαίνει ότι, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής χρονιάς, κανένα σχολείο και κανένα παιδί δεν θα πάρει γεύματα.

Οι σιτιστικές ανάγκες των μαθητών, πρέπει να σταματήσουν να “παίζονται” στις επιλογές προμηθευτών από την κυβέρνηση.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας,  ζητάει:

  1. Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα ώστε να ξεκινήσει η άμεση υλοποίηση του προγράμματος,
  2. Το πρόγραμμα να επεκταθεί σε όλο το μαθητικό πληθυσμό για να συμπεριλάβει τις μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών, στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, διαμορφώνοντας ανάλογα διατροφολόγια που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους,
  3. Μονιμοποίηση του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων ανεξάρτητα από την φτώχεια και την κρίση, με ολοήμερα σχολεία και οργανωμένο διατροφικό πρόγραμμα δημιουργώντας ένα σύγχρονο, ανοιχτό και ευρωπαϊκό σχολείο.

Για την θετική έκβαση των παραπάνω στόχων και διεκδικήσεων δηλώνουμε αποφασισμένοι, ως Δημοτικό Συμβούλιο, να προχωρήσουμε σε κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία και εξουσιοδοτούμε τη Δήμαρχο να συντονίσει τις ενέργειες που θα πρέπει να περιλαμβάνουν επιστολές και παραστάσεις  διαμαρτυρίας προς τα αρμόδια υπουργεία και υπουργούς.

Για την Παράταξη “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”

Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας

Χρήστος Κανλής

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Ηρακλής Γκότσης – Χατζηκωνσταντίνου Σάββας –  Αθυμαρίτου Φιλίππα –  Καλογερόπουλος Βασίλειος –  Βανδώρος Σπυρίδων – Κατημερτζή Όλγα – Ακιανίδου Όλγα