Νέα Φιλαδέλφεια/Χαλκηδόνα : Καταγγελίες για “παράξενη” αποδοχή δωρεάς από την οικονομική επιτροπή του Δήμου

Σε μια συνεδρίαση της οποίας τα πρακτικά θα μπορούσαν να δώσουν άφθονο υλικό για σενάριο κωμωδίας, η Οικονομική Επιτροπή αποδέχθηκε στις 19/11 ομοφώνως – πλην ΛΑΣΥ- την αποδοχή «δωρεάς» από την DIMAND «μελετών» για ένα έργο υπό τον τίτλο «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ»

0
16

Με ανακοίνωση της, η ΛΑ.ΣΥ. Νέας Φιλαδέλφειας/Χαλκηδόνας σχολιάζει συγκεκριμένη απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου.

Η ανακοίνωση:

Σε μια συνεδρίαση της οποίας τα πρακτικά θα μπορούσαν να δώσουν άφθονο υλικό για σενάριο κωμωδίας, η Οικονομική Επιτροπή αποδέχθηκε στις 19/11 ομοφώνως – πλην ΛΑΣΥ- την αποδοχή «δωρεάς» από την DIMAND «μελετών» για ένα έργο υπό τον τίτλο «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ»

Πρόκειται για «μελέτες» τόσο …επεξεργασμένες και… εξειδικευμένες στις ανάγκες της πόλης ώστε στα αρχεία με τους πίνακες περιεχομένων διαβάζουμε στο 2ο φύλλο:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π.                               

“ΕΡΓΟ: “” ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ –

ΣΤΑΔΙΟ Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ”””

 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 1

 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΚΟΡΥΦΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΟΔΩΝ

Τα υλικά της μελέτης, αλλά και η όλη συζήτηση, μας έκαναν πιο σοφούς

Για παράδειγμα μάθαμε ότι τα «φιλικά προς το περιβάλλον υλικά» με τα οποία θα πραγματοποιούταν το «συμβατό με το δασικό χαρακτήρα του άλσους» έργο των αναβαθμών, θα είναι γνήσιο οπλισμένο σκυρόδερμα…

Μάθαμε ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης δεν κείται πέριξ της Πλατείας Πατριάρχου -νυν πλατείας Ελευθέριου Βενιζέλου- αλλά παραπλεύρως του Άλσους και εφαπτόμενο του γηπέδου.

Μάθαμε επίσης, δια στόματος του «σκιώδους αντιδημάρχου συνοδών έργων» κ Γρετζελιά ότι τα 2 εκατομμύρια που θα δώσει η περιφέρεια αφορούν «τα 6 συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα» και έξω από αυτά «δε θα πέσει ούτε 1€ σε άλλη γειτονιά». Ότι το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων, μαζί με ένα έργο παρεμβάσεων στη γειτονιά που «αυθορμήτως» ετοιμάζει ο Δήμος θα ανέρθει στα 2.197.000. Πράγμα που σημαίνει ότι κοντά 200.000 θα διατεθούν από το..φιλόπτωχο ταμείο του Δήμου που κατά τα άλλα δεν έχει χρήματα για τα σχολεία, για αντισεισμική θωράκιση και γενικότερα πολιτική προστασία, για συντήρηση των οχημάτων, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κοκ

Μάθαμε επίσης ότι ο Δήμος αναλαμβάνει πλέον όχι μόνο την υλοποίηση μέρους των συνοδών έργων, αλλά ακόμα και μέρος των «αντισταθμιστικών» όπως η δεξαμενή πυρόσβεσης.

Μάθαμε επίσης ότι επίκειται «ανάπλαση του Άλσους», ότι στην περιοχή θα εγκατασταθεί ειδικός ηλεκτροφωτισμός.

Μάθαμε επίσης ότι σε ότι αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία, οι παρεμβάσεις-επενδύσεις εκατομμυρίων στην περιοχή, που φιγουράρουν μεταξύ των μεγαλύτερων αστικών αναπλάσεων πανελληνίως, προβλέπουν μίνι – χειμάρρους και …ήπια πλημυρικά φαινόμενα.

Μάλιστα τροποποιούν τις αρχικές μελέτες σχετικά με τα όμβρια (!!), τα οποία φυσικά καταλήγουν στο Γιαμπουρλά στο γνωστό προβληματικό σημείο.

Τι προβλέπουν όμως οι «μελέτες» σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, όπως αυτή που είδαμε πρόσφατα; Προς τη μία μεριά «διαφεύγουσα επιφανειακή απορροή φαινομένου περιόδου επαναφοράς μεγαλύτερου της 10ετίας απορρέει επιφανειακά προς την οδό Π. Κωνσταντίνου.» Και από εκεί που; Μάλλον  θα σχηματιστεί ο νέος Αχέροντας μέσα στην υπογειοποίηση…

Από την άλλη μεριά, ακόμη καλύτερα: «Διαφεύγουσα επιφανειακή απορροή φαινομένου περιόδου επαναφοράς μεγαλύτερου της 10ετίας καταλήγει στο χαμηλό σημείο και στη συνέχεια απορρέει επιφανειακά προς την οδό Καππαδοκίας»,  η οποία μπορεί πλέον χωρίς φόβο και πάθος να μετονομαστεί σε «οδό Σάρου» ή έστω «Ευφράτη» – αποκλείοντας για προφανείς λόγους τους ποταμούς Άλυς και Ίρις της εν λόγω περιοχής.

Σε ότι αφορά σωσίβια, λέμβους και άλλα σωστικά μέσα θα επιληφθεί εν καιρό η πολιτική προστασία του Δήμου.

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς για τον τίτλο. Όχι, δεν είναι παραπλανητικός, απλά «γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει». Άλλοτε ανοικτά, όπως στο πρόσφατο ΔΣ, κι άλλοτε συγκαλυμμένα, ομολογείται ότι ο σχεδιασμός που προωθείται δεν έχει σχέση με το γήπεδο ως αθλητικό χώρο και ιστορική έδρα της ΑΕΚ αλλά ως οικονομικό κέντρο που αποτελεί μέρος μιας μεγάλης αστικής ανάπλασης με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματιών και πρώτα θύματα το Άλσος, το ιστορικό κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας, τον προσφυγικό συνοικισμό.

Η αλλαγή του κέντρου της πόλης από χώρο κατοικίας σε διασκεδαστήριο επιχειρείται να τεκμηριωθεί με επιστημονικοφανείς ανοησίες.

 Λχ η «Φυτοτεχνική Τεχνική Έκθεση» δεν αποτυπώνει μόνο την τάση αλλοίωσης του δασικού χαρακτήρα του Άλσους, αλλά προχωρά και σε …δημογραφικές εκτιμήσεις (!) για την μείωση της σημασίας της περιοχής ως χώρου κατοικίας. «Σε κάθε περίπτωση, οι πληθυσμιακές τάσεις δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, και υποδηλώνουν μια ευρύτερη περιοχή που μάλλον τείνει να απολέσει «βάρος» στο εσωτερικό της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας.»

Δεν πρόκειται απλά για μαγείρεμα στοιχείων που δε λαμβάνουν υπόψη την κρίση, αλλά ούτε και τη σημαντική αναχώρηση πληθυσμού μετά το σεισμό του 1999, αλλά για τροχιοδεικτικές βολές για τα προσεχώς. Ένα δείγμα θα πάρουμε και στο επερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συζητήσει τα…πορίσματα της Δημοτικής Αρχής ΣΥΡΙΖΑ για να δρομολογήσει τον αντιλαϊκό αστικό σχεδιασμό. 

Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο, και όλα μαζί ψηφίζουνε υπέρ, παρά τα όσα ακούστηκαν στην οικονομική επιτροπή ακόμα και από τα ίδια τα τοπικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι μελέτες και τα σχέδια είναι βλέπετε, προσκλήσεις για το «πάρτι εκατομμυρίων» που ανέφερε ο κ Λέκκας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Το πάρτι όμως είναι «πριβέ», δεν αφορά τα λαϊκά στρώματα  που οι ανάγκες τους συνεχώς  θα τρώνε «πόρτα» και θα πνίγονται στα απόνερα. Θα παραμένει «πάρτι» για την «πάρτη» των λίγων. Εκτός και εάν οι εργαζόμενοι αποφασίσουν ότι όχι μόνο δε συμβιβάζονται με τα ψίχουλα, αλλά θέλουν να έχουν και την πίττα ολάκερη και τον φούρνο που τη φτιάχνουν….

Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας