ΝΑ ΜΠΟ’Ι’ΚΟΤΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ
ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ 7000 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Στις 20 Νοεμβρίου το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινάει στο Κατάρ,
Η FIFA, το διεθνές διοικητικό όργανο του ποδοσφαίρου, ένα όργανο βουτηγμένο στην απόλυτη διαφθορά έδωσε την διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλου στο Κατάρ
-Σε μία χώρα με ένα ουσιαστικά αυταρχικό δικτατορικό καθεστώς με έντονη την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
-Σε μια μικροσκοπική χώρα με μόλις 313.000 πληθυσμό.
-Με ανύπαρκτη ποδοσφαιρική ιστορία.
-Με ανύπαρκτες αθλητικές υποδομές..
-Με δολοφονικές θερμοκρασίες(πάνω από 50 βαθμούς το καλοκαίρι)
ΨΑΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
-Οι λόγοι που έδωσε η FIFA την διοργάνωση στο Κατάρ πρέπει να αναζητηθούν στην απόλυτα διεφθαρμένη ηγεσία της και στον προφανή χρηματισμό της από τους εμίρηδες του Κατάρ.
ΣΤΑΔΙΑ ΧΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
Όταν ανακοινώθηκε η ανάληψη του κυπέλου από το Κατάρ, οι εμίρηδες, με την υπόσχεση για έναν στοιχειώδη μηνιαίο μισθό και δωρεάν στέγαση προσέλκυσαν χιλιάδες φθηνά εργατικά χέρια από διάφορες χώρες.
Άνθρωποι από την Ινδία, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα πήγαν σαν εργάτες στο Κατάρ.
Και βεβαίως από εκεί και πέρα η εξέλιξη ήταν να χτιστεί το ‘’θαύμα του Κατάρ’’ βουτηγμένο στο αίμα των εργατών που δούλευαν σε άθλιες συνθήκες.
Να σημειωθεί πως οι άνθρωποι που εργάστηκαν στο Κατάρ το εκαναν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, για ώρες ατελείωτες, μέρα και νύχτα.
Η θερμοκρασία το καλοκαίρι φτάνει ακόμα και τους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ τους ίδιους μήνες πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αναπνοή τους λόγω της αυξημένης υγρασίας.
Σαν αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών σύμφωνα με τη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά σήμερα τους 7.000 (αριθμό που το Κατάρ δεν αναγνωρίζει)
Στις αρχές της περασμένης χρονιάς μεγάλη έρευνα του βρετανικού Guardian,εδειξε οτι εκτός από τα εργατικά δυστυχήματα, καταγράφονται και αρκετές αυτοκτονίες, οι οποίες σαφώς σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης στο συγκεκριμένο μέρος.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, το 70% των θανάτων προέρχεται από φυσικά αίτια, παρόλο που λέγεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει γίνει καν νεκροψία.
Αυτήν την πραγματικότητα προσπαθεί να αποκρύψει και η FIFA και οι εμίρηδες του Κατάρ.
ΟΙ ΕΜΙΡΗΔΕΣ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝ FIFA
-Ο νόμος της σαρία στο Κατάρ προβλέπει πως η οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου τιμωρείται με ποινές που φτάνουν τα επτά χρόνια φυλάκισης έως τον θάνατο με λιθοβολισμό.
-Οι διοργανώτριες αρχές έχουν δηλώσει ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν αναφορές για ομοφυλόφιλα ή ανύπαντρα ζευγάρια που έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα στο να κλείσουν κάποιο ξενοδοχείο στο Κατάρ. Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως δεν θα αλλάξουν τους νόμους στη χώρα τους.
– Η FIFA απαγόρευσε στη Δανία να προπονείται με φανέλες που θα έχουν μήνυμα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδία της Δανίας (DBU). Η διεθνής ομοσπονδία απέρριψε το αίτημα της Δανίας να χρησιμοποιηθούν αυτές οι φανέλες που φέρουν το μήνυμα “Ανθρώπινα δικαιώματα για όλους”.
-Απαγορεύονται τα αλκοολούχα ποτά (μέσα σε αυτά και οι μπύρες) και θα τιμωρούνται αυστηρά όσοι παραβαίνουν τις απαγορεύσεις.
Και βεβαίως οι απαγορεύσεις δεν έχουν τέλος…
ΜΠΟ’Ι’ΚΟΤΑΖ ΣΤΟ ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΕΝΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών μεγαλώνει το κίνημα για μποϊκοτάζ του παγκοσμίου κυπέλου.
-Οι οπαδοί των μεγάλων ομάδων, με μπροστάρηδες αυτούς της Μπάγερν Μονάχου και της Ντόρτμουντ, διαμαρτύρονται με πανό και καλούν σε μαζικο μποϊκοτάζ για το επερχόμενο Μουντιάλ, ενώ ορισμένοι ιδιοκτήτες παμπ στη Γερμανία δεν θα προβάλουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, λέγοντας ότι πήραν αυτή την απόφαση από “ηθική σκοπιά” με αφορμή την στάση του Καταρ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
-Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς δεν σκοπεύουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ
-Επτά πόλεις της Γαλλίας, ανάμεσά τους και το Παρίσι, αποφάσισαν ότι δεν θα μεταδώσουν τους αγώνες του Μουντιάλ 2022 σε γιγαντοοθόνες σε ζώνες φιλάθλων, εν μέσω ανησυχιών για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το τουρνουά στο Κατάρ.
«Για εμάς, δεν υπήρχε θέμα δημιουργίας χώρων μετάδοσης των αγώνων για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι οι προϋποθέσεις για τη διοργάνωση αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τόσο από πλευράς περιβάλλοντος όσο και από κοινωνικής πλευράς, ο δεύτερος είναι το γεγονός ότι γίνεται τον Δεκέμβριο. » εξήγησε ο αντιδήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, αρμόδιος για τον αθλητισμό, Πιέρ Ραμπαντάν, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).
Και βεβαίως οι αντιδράσεις συνεχίζονται και μεγαλώνουν…
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ;
-Δυστυχώς στην Ελλάδα (εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων όπως αυτή της ‘’ORIGINAL’’) υπάρχει σιωπή
-Μεμονωμένοι σύνδεσμοι φιλάθλων ,όπως και μεμονωμένες φωνές από τον χώρο της αριστεράς…
-Τα συνδικάτα σιωπούν για τους θανάτους των εργατών και για τον εργασιακό μεσαίωνα.
-Τα κόμματα της αριστεράς έχουν υποβαθμίσει το θέμα, καθώς και οι δήμοι.
-Και οι σύνδεσμοι των φιλάθλων και των οπαδών στον κόσμο τους.
-Έστω και την τελευταία στιγμή πρέπει –συνδικάτα ,κόμματα, δήμοι, σύνδεσμοι φιλάθλων και κάθε κοινωνική συλλογικότητα- ακλουθώντας το αντίστοιχο παράδειγμα του κινήματος στην Ευρώπη, να καλέσουν σε μαζικό μπο’ι’κοταζ στους αγώνες.
-ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
-ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
-ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
ΚΑΡΙΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ