Ελλάδα : «Μπαλωθιές» Καραμανλή για το Μαξίμου και τις υποκλοπές (video)

0
38
Σε μετωπική σύγκρουση με τη γραμμή του Μαξίμου η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στα Ανώγεια
● Καρφιά με απόφθεγμα του Τσόρτσιλ για την ακεραιότητα και μαντινάδα για αυτόν που παριστάνει τον αετό
● Αιχμές και από την Ολγα Κεφαλογιάννη.

«Κόκκινη κάρτα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη έβγαλε ο Κώστας Καραμανλής. Με τη προχθεσινή του παρέμβαση από τα Ανώγεια της Κρήτης, ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε πραγματικά πυρκαγιά στο μέγαρο Μαξίμου, παίρνοντας ρητή και πολύ καθαρή θέση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η οποία έρχεται σε πλήρη και μετωπική σύγκρουση με τη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατακρημνίζοντάς την.

Μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Δήμου Ανωγείων για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Ιωάννη Κεφαλογιάννη –και μπροστά σε ένα ακροατήριο όπου παρίσταντο βουλευτές, ευρωβουλευτές και πολλά στελέχη της Ν.Δ.– ο Κ. Καραμανλής θέλησε να τοποθετηθεί ευθέως απέναντι στα γεγονότα τονίζοντας ότι «διαύγεια και διαφάνεια είναι θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη», αδειάζοντας έτσι την κυβερνητική γραμμή που λέει ότι «κανείς δεν εξαιρείται» των παρακολουθήσεων.

Και συνέχισε διαμηνύοντας ότι «σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ’ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Απλετο φως!» είπε, με το κοινό της εκδήλωσης να τον χειροκροτεί.

Κι έπειτα ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς το μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας ότι «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο». Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο κινήθηκε μετωπικά προς τις κυβερνητικές πρακτικές, αλλά θέτοντας θέμα νομιμότητας αντιτάχθηκε και με σαφή τρόπο στα όσα υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης περί «νόμιμων» επισυνδέσεων, προσεγγίζοντας έτσι τις θέσεις Βενιζέλου.

Αλλά ο Κ. Καραμανλής δεν έμεινε εκεί. Οχι μόνο ζήτησε εμφατικά απαντήσεις στα αναπάντητα ερωτήματα. Οχι μόνο, εν όψει και της  συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έριξε καίριο πλήγμα στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που έχουν στόχο τη συγκάλυψη και διαμήνυσε στο Μαξίμου ότι δεν μπορεί να επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από το απόρρητο της δράσης των μυστικών υπηρεσιών. Αλλά τόνισε και πως οι όποιες διορθώσεις του θεσμικού πλαισίου πρέπει να γίνουν με «διακομματική συνεργασία».

Η Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία νωρίτερα απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα της, επέλεξε να κάνει μια παραταξιακή ομιλία και να στείλει μηνύματα στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης που είναι σαφές ότι σχετίζονται με τα γεγονότα του σκανδάλου των υποκλοπών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να στεκόμαστε διαρκώς στο ύψος των περιστάσεων. Να τολμάμε να κοιτάμε πάντα στα μάτια τον ελληνικό λαό. Προστατεύοντας πάνω από όλα τους θεσμούς της Δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου». Αιχμές που είναι προφανές ότι απευθύνονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι αιχμές προς τον πρωθυπουργό δεν έλειπαν και από την ευρύτερη ομιλία του Κώστα Καραμανλή, η οποία βεβαίως αναφερόταν στον Ιωάννη Κεφαλογιάννη, αλλά η εισαγωγή και ο επίλογος που επέλεξε έχουν τη σημασία τους. Διότι μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η επιλογή του αποφθέγματος που αποδίδεται στον Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Με ακεραιότητα, τίποτα άλλο δεν μετράει. Χωρίς ακεραιότητα, τίποτα άλλο δεν μετράει». Και βέβαια τυχαία δεν είναι η μαντινάδα που επιλέχθηκε αντί επιλόγου: «Αλλο το να ’σαι αετός και άλλο να τον κάνεις. Αλλο το να θωρείς κορφές και άλλο να τις φτάνεις».

Βίντεο με δηλώσεις του Κ. Καραμανλή

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο.