Κόσμος : Μπαίνει στο Κίεβο ο Ρωσικός στρατός – Ζητά βοήθεια και συνθηκολόγηση ο Ζελένσκι – Αντιπολεμικές Διαδηλώσεις στη Ρωσία – Έκρηξη τιμών στην ενέργεια

0
83

Η πολιορκία των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι Ρώσοι βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το κέντρο του Κιέβου.

Φόβοι για  νεκρούς και τραυματίες μεταξύ των αμάχων στο Κίεβο μετά την κατάρριψη τις πρώτες πρωινές ώρες ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στο Κίεβο, το οποίο κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά.

Ο Ζελένσκι ζητεί την ανάπτυξη κυανόκρανων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα του, καθώς οι ηγέτες των 27 συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Απηύθυνε την έκκληση αυτή σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Επανέλαβε επίσης την έκκληση να αποκλειστεί η Ρωσία από το δίκτυο πληρωμών SWIFT και να επιβληθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο αέριο που εξάγει η Μόσχα.

Ζήτησε να προσφερθεί «βοήθεια στον στρατό» της Ουκρανίας, με «όπλα και πυρομαχικά» από την Ευρώπη, και να «υποστηριχθεί» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ανάπτυξη «ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ». Χρειάζεται ταχεία ανάληψη σθεναρής δράσης, επέμεινε.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία

Το κλίμα στη ρωσική κοινωνία, μετά την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, δεν έχει καμία σχέση με την ευφορία που επικρατούσε το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε τη Χερσόνησο της Κριμαίας. Χθες το βράδυ, αντιπολεμικές διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε τουλάχιστον 40 ρωσικές πόλεις, ενώ σειρά επιφανών Ρώσων τάχθηκε κατά του πολέμου.

Παρά τις προειδοποιήσεις των Αρχών ότι όποιος λάβει μέρος σε διαδηλώσεις που δεν έχουν άδεια θα «βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες», χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν την εμφάνισή τους χθες το βράδυ στην πλατεία Πούσκιν, δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία, σε κεντρικό σημείο της Αγίας Πετρούπολης, αλλά και σε δεκάδες άλλες ρωσικές πόλεις, φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα. Οι Αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον 700 συλλήψεις.

Ενέργεια: Συναγερμός για επάρκεια και τιμές

Συναγερμός σήμανε για το ενεργειακό σύστημα της χώρας χθες μετά την κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, με τα αρμόδια επιτελεία να σπεύδουν να διαχειριστούν τόσο ζητήματα ενεργειακής επάρκειας όσο και το φλέγον ζήτημα των τιμών και των αλυσιδωτών επιπτώσεων στην οικονομία. Η «έκρηξη» των τιμών φυσικού αερίου στο ολλανδικό Hub ΤΤΦ στα 114 ευρώ/ MWh, μετά μια υψηλή ημερήσια διακύμανση στα 144 ευρώ/MWh, εκτόξευσε στα ύψη και τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, ενώ η τιμή του αργού έσπασε για πρώτη φορά από το 2014 το φράγμα των 100 δολαρίων/βαρέλι. Για σήμερα Παρασκευή, η χονδρεμπορική τιμή στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε αύξηση κατά 34,10% σε σύγκριση με χθες και διαμορφώνεται στα 235,50 ευρώ/MWh, μία από τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη, πίσω από την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Πορτογαλία

Διαβάστε εδώ ολοκληρωμένα τα άρθρα:

Αυγή,

Καθημερινή,

Καθημερινή,

Καθημερινή.