Κάτα τόπους έντονες μπόρες και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια το Σάββατο 14/05/2022

0
18

Οι συνθήκες αρκετά έντονης θερμικής αστάθειας που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου ως αποτέλεσμα των πιο ψυχρών αερίων μαζών στα μεσαία και ανώτερα τροποσφαιρικά τμήματα, θα έχουν σαν συνέπεια την εκδήλωση έντονων κατά τόπους όμβρων και καταιγίδων που θα απασχολήσουν κυρίως το δυτικό και βόρειο ηπειρωτικό κορμό. Παράλληλα από πλευράς ανέμων, αυτοί δεν πρόκειται να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στα Πελάγη, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 14/05/2022

Η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει γενικά αρκετά καλά σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα με πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια να κυριαρχούν στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, ενώ οι όποιες νεφώσεις θα είναι περιορισμένες και θα εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές της δυτικής – βορειοδυτικής και βόρειας χώρας. Η συνέχεια ωστόσο δεν θα είναι ανάλογη και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα παρατηρηθούν κατακόρυφες αναπτύξεις νεφώσεων σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά, πιο έντονες ωστόσο στα δυτικά και βόρεια και με τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. 

Έτσι από το μεσημέρι και μετέπειτα αναμένεται επιλεκτική αλλά κατά τόπους σοβαρή επιδείνωση του καιρού με μπόρες, βροχές και καταιγίδες να απασχολούν τη δυτική – μέρος της κεντρικής – ανατολική Μακεδονία, τα πιο δυτικά και βόρεια τμήματα της Θράκης, την Ήπειρο, τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική – κεντρική και βόρεια Πελ/νησο. Αρχικά τα φαινόμενα θα σημειώνονται κυρίως στους ορεινούς – ημιορεινούς όγκους των προαναφερθέντων τμημάτων, σταδιακά όμως θα επεκταθούν σε πεδινές περιοχές, θα γενικευθούν και κατά τόπους θα παρουσιάζουν σημάδια υψηλής έντασης. Αυξημένη μάλιστα παρουσιάζεται η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει το χαρακτηριστικό σήμα προειδοποίησης (το σήμα προειδοποίησης έχει τοποθετηθεί λανθασμένα στη Θεσσαλία και ισχύει για τη δυτική Στερεά Ελλάδα). Σταδιακή και πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ και μετέπειτα στις περισσότερες περιοχές.

Πέραν όμως των ηπειρωτικών τμημάτων, συνθήκες αστάθειας αναμένονται και στην Κρήτη όπου το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες, κυρίως ωστόσο στα ορεινά – ημιορεινά τμήματα. Αντίθετα στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου Πελάγους, η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με πολύ καλές γενικά καιρικές συνθήκες και λίγες μόνο νεφώσεις. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με μέτριες εντάσεις έως 5 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα επικρατήσει ο νοτιάς ο οποίος δεν θα ξεπερνά γενικά τα 4 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 11 έως 28 βαθμούς (τοπικά στο εσωτερικό του Έβρου η μέγιστη θα ανέλθει περί τους 29 βαθμούς), στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 25 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 12 έως 26 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 13 έως 28 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 11 έως 24 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Τονίζεται ότι στις περιοχές όπου θα έχουμε την εκδήλωση των φαινομένων, θα σημειωθεί σημαντική πτώση της θερμοκρασίας της τάξεως των 4 με 6 βαθμών Κελσίου. Η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης θα βρίσκεται σε χαμηλά και στα δυτικά – νότια σε μέτρια επίπεδα.

Στην Αττική στο ξεκίνημα της ημέρας περιμένουμε λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Καθώς ωστόσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, οι νεφώσεις θα γίνουν περισσότερες και υπάρχει πιθανότητα προς το απόγευμα να εκδηλωθεί παροδική μπόρα κυρίως στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά γενικά αίθριο καιρό. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώσουν και προς το απόγευμα θα σημειωθούν μπόρες και ίσως παροδική καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό όμως του νομού η μέγιστη θα κυμαίνεται έως και 3 βαθμούς πιο πάνω. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας