Καιρός : Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές έως το τέλος του Οκτώβρη 2021

0
29

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας, χαρακτηρίζονται ως αρκετά ήπιες τόσο από πλευράς καιρικών φαινομένων όσο και από πλευράς θερμοκρασιών. Και αυτό διότι οι βροχές απουσιάζουν σχεδόν από το σύνολο της Επικράτειας το τελευταίο διάστημα ενώ παράλληλα η έλευση των πιο θερμών αερίων μαζών προς την περιοχή μας, έχει ανεβάσει τον υδράργυρο σε όλη σχεδόν την χώρα. Τις τελευταίες όμως ώρες έχει παρατηρηθεί μία μεταβολή του καιρού για την οποία είχαμε εγκαίρως ενημερώσει μέσα από την τελευταία μας πρόγνωση και αφορά τις πιο δυτικές – βορειοδυτικές περιοχές όπου εκδηλώθηκαν/εκδηλώνονται κάποιες τοπικές βροχές (παρατηρήθηκαν και καταιγίδες σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά).

Αυτή η εξέλιξη ουσιαστικά αποτελεί προπομπό μίας επιδείνωσης αρκετά επιλεκτικού χαρακτήρα που θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες. Ένα βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί ανοιχτά στον κόλπο της Σύρτης και τμήμα αυτού θα επηρεάσει κυρίως το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας μας και κυρίως από το δεύτερο μισό της Κυριακής 24/10/2021 έως το μεσημέρι της Δευτέρας 25/10/2021.

Μέσα σε αυτό το διάστημα λοιπόν βροχές αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στην Πελ/νησο όπου μάλιστα δείχνουν να έχουν και τον πιο αξιόλογο χαρακτήρα από την υπόλοιπη χώρα. Επιπλέον βροχές θα παρατηρηθούν στα νησιά του Ιονίου, στην Στερεά Ελλάδα (με ιδιαίτερη έμφαση τις περιοχές όπου βρέχονται από τον Κορινθιακό Κόλπο), τα πιο νότια τμήματα της Θεσσαλίας και πρόσκαιρα σε πολύ τοπικό επίπεδο τμήματα της υπόλοιπης Θεσσαλίας, της Ηπείρου της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας και της δυτικής Κρήτης.

Επί της ουσίας θα πρόκειται περί μίας περιορισμένης καιρικής μεταβολής, καθώς η υπόλοιπη ανατολική χώρα δεν αναμένεται να έχει κάτι από τα παραπάνω (πέρα από αυξημένες κατά τόπους νεφώσεις), αλλά και συνάμα θα είναι αρκετά σύντομη καθώς μετά το μεσημέρι της Δευτέρας οι βροχές θα σταματήσουν σχεδόν παντού.

Μία σημαντική αλλαγή που αναμένεται να λάβει χώρα κυρίως μέσα στην Δευτέρα, είναι η πολύ μεγάλη ενίσχυση των ανατολικών ανέμων στο Ιόνιο και των βορειοανατολικών ανέμων στο Αιγαίο που θα έχουν σαν συνέπεια να εκτοπίσουν τις θερμότερες αέριες μάζες και να ρίξουν πολύ σημαντικά την θερμοκρασία σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Ενδεικτικά από τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου που καταγράφονται στα ηπειρωτικά τμήματα κατά μέσο όρο, θα πέσουμε κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ την νύχτα και το πρωί θα κάνει αρκετό κρύο. Η θερμοκρασιακή αυτή πτώση θα αφορά κυρίως στην κεντρική – ανατολική και βόρεια Ελλάδα, ενώ οι πιο δυτικές περιοχές θα «κρατηθούν» σε πιο υψηλές τιμές, ωστόσο και εκεί η θερμοκρασία θα πέσει.

Αυτός ο καιρός βορείου ρεύματος στην περιοχή του Αιγαίου (καθώς στο Ιόνιο θα επικρατήσει ΝΑ άνεμος), αν και με πιο εξασθενημένες εντάσεις από την Τρίτη 26/10/2021 και μετέπειτα (την Δευτέρα τοπικά οι ριπές θα «αγγίζουν» τα 8 Μποφόρ), φαίνεται να διατηρείται έως και το τέλος της ερχομένης εβδομάδας, διατηρώντας έτσι τις θερμοκρασίες κυρίως στα βορειοανατολικά σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή (θα υπάρξει μία μικρή άνοδος μετά τα μέσα της νέας εβδομάδας).

Από πλευράς καιρικών φαινομένων, ένα ενδιαφέρον δείχνει να παρουσιάζεται το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή (28-29/10/2021) εξαιτίας μίας αποκομμένης ατμοσφαιρικής διαταραχής στην κεντρική Μεσόγειο. Αυτή η διαταραχή όμως σύμφωνα με τα περισσότερα στοιχεία, δεν δείχνει να καταφέρνει να κινείται πολύ ανατολικά και έτσι οι βροχές δείχνουν να περιορίζονται κυρίως στην δυτική και νότια – νοτιοδυτική Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι για μετά τα μέσα της νέας εβδομάδας υπάρχουν αρκετές ασάφειες σχετικά με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, την ένταση και την έκταση αυτών, αυτό όμως που κυριαρχεί σαν κύριο σενάριο για την ώρα είναι ότι τα όποια φαινόμενα περίπου μέχρι και το πρώτο τριήμερο του Νοέμβρη θα είναι περιορισμένα στα πιο δυτικά και νότια τμήματα και δεν θα καταφέρουν να κινηθούν ανατολικά.

Συνοψίζοντας εν ολίγοις την όλη εξέλιξη του καιρού έως τις 31 Οκτώβρη:

1) Βροχές θα επηρεάσουν το διήμερο Κυριακή – Δευτέρα την δυτική – νοτιοδυτική κυρίως Ελλάδα.

2) Αναμένεται μεγάλη ενίσχυση των ανέμων κυρίως την Δευτέρα σε Ιόνιο και Αιγαίο.

3) Η θερμοκρασία την Δευτέρα θα πέσει αισθητά ιδίως στα κεντρικά, τα ανατολικά και τα βόρεια και θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα έως τα τέλη της εβδομάδας.

4) Για την ώρα δεν φαίνεται κάποια ιδιαίτερα ουσιαστική αλλαγή του καιρού που να έχει γενικευμένο χαρακτήρα, παρά μόνο κάποιες βροχές που θα απασχολήσουν δυτικές κυρίως περιοχές.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας