Η εκτίμηση του καιρού για την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 09/05/2022 έως την Κυριακή 15/05/2022

0
33

Βαδίζουμε σιγά σιγά προς τη λήξη του α’ δεκαημέρου του Μαΐου με την εβδομάδα που μας πέρασε να χαρακτηρίζεται από ήπιες κατά κανόνα καιρικές συνθήκες σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Βεβαίως, δεν έλειψαν οι μπόρες κυρίως στα βορειοδυτικά – βόρεια ηπειρωτικά τμήματα (ως αποτέλεσμα ύπαρξης συνθηκών θερμικής αστάθειας στην ατμόσφαιρα), ωστόσο τα εν λόγω φαινόμενα αν και τοπικά ήταν αξιόλογα, εμφάνισαν μεγάλη τοπικότητα. Ταυτόχρονα οι θερμοκρασίες συγκρατούνται σε πολύ ικανοποιητικά για την περίοδο που διανύουμε επίπεδα, με την ψύχρα μάλιστα να είναι αρκετή τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, κάτι το οποίο φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και κατά τη νέα εβδομάδα.

Έτσι λοιπόν όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού κατά τη διάρκεια της επερχόμενης εβδομάδας, εν συντομία θα λέγαμε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι:

1) Η διατήρηση των θερμοκρασιών σε επίπεδα κανονικά έως και ελαφρώς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

2) Η ύπαρξη τοπικών συνθηκών αστάθειας (τοπικές μπόρες και καταιγίδες που εκδηλώνονται κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά), ως αποτέλεσμα των ψυχρότερων αερίων μαζών στα μεσαία και ανώτερα τροποσφαιρικά τμήματα σε συνδυασμό με τα σχετικά αυξημένα ποσοστά υγρασίας στα αντίστοιχα στρώματα.

3) Η βαθμιαία μείωση του φορτίου της Αφρικανικής σκόνης που θα σημάνει επί της ουσίας και την περαιτέρω μείωση της συγκέντρωσης της.

4) Η διατήρηση του Β ρεύματος στο Αιγαίο έως τουλάχιστον τα μέσα της νέας εβδομάδας με ισχυρές και σε τοπικό επίπεδο πολύ ισχυρές εντάσεις.

Περιγράφοντας την εξέλιξη του καιρού ανά ημέρα, η Δευτέρα 09/05/2022 θα είναι μια καλή ημέρα από άποψη καιρικών συνθηκών για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με λίγες αραιές νεφώσεις κατά τόπους και σημαντικά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Κατά τις θερμές όμως ώρες της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως στα δυτικά ορεινά ηπειρωτικά, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες μπόρες κυρίως στην ορεινή ζώνη της δυτικής Πελ/νησου. Πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων υπάρχει επίσης και για την ορεινή – ημιορεινή Κρήτη. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν μεταβλητοί με ασθενείς εντάσεις, ενώ στο Αιγαίο θα πνέει βοριάς ο οποίος θα φτάνει τα 6 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Την Τρίτη και την Τετάρτη (10-11/05/2022), συνθήκες αστάθειας θα παρατηρηθούν στη βορειοδυτική – βόρεια Ελλάδα με μπόρες και τοπικές καταιγίδες να σημειώνονται τις θερμές ώρες της ημέρας σε περιοχές (κυρίως ορεινές – ημιορεινές) της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Η υπόλοιπη χώρα θα συνεχίσει να έχει σχετικά καλό καιρό με πιθανώς κάπως πιο αυξημένη την συννεφιά την Τρίτη, ενώ την ίδια ημέρα ίσως εκδηλωθούν εκ νέου μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες στην ορεινή – ημιορεινή Κρήτη και στα δυτικότερα τμήματα της Πελ/νησου. Το πεδίο των ανέμων δεν θα παρουσιάσει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή ενώ και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα (περί τους 20 με 22 βαθμούς στα βόρεια, τους 23 με 25 στα δυτικά ηπειρωτικά, τους 22 με 24 βαθμούς στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα και τους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους).

Την Πέμπτη 12/05/2022, αστάθεια με μπόρες και τοπικές καταιγίδες φαίνεται ότι θα έχουμε στις δυτικότερες περιοχές της χώρας μας (Ήπειρος, δυτική Στερεά Ελλάδα και δυτική Πελ/νησο), αρκετά πιο έντονη όμως φαίνεται αυτή να είναι την Παρασκευή 13/05/2022 όπου εάν επιμείνουν τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, τότε θα έχουμε αρκετά πιο γενικευμένες μπόρες και καταιγίδες στα δυτικά και όχι μόνον, κατά τόπους μάλιστα αρκετά ισχυρές, ως αποτέλεσμα της αποκοπής μιας ψυχρής διαταραχής (περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε σε νεότερη πρόγνωση).

Τέλος, το Σ/Κ (14-15/05/2022) η αστάθεια φαίνεται και πάλι να περιορίζεται στις πιο βόρειες – βορειοδυτικές περιοχές, αν και χρονικά απέχουμε αρκετά για να σημειώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το εν λόγω διάστημα, ενώ η θερμοκρασία και πάλι δεν δείχνει να μεταβάλλεται σημαντικά.

Καλή εβδομάδα!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας