Η εκτίμηση του καιρού για τη νέα εβδομάδα έως τις 15/01/2023

0
44

Είναι γεγονός πως μέχρι και σήμερα έχει προηγηθεί μία μακρά περίοδος παρατεταμένης καλοκαιρίας η οποία επηρεάζει όχι μόνο το σύνολο της χώρας μας αλλά και ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου. Χαρακτηριστικά, είχαμε αναφερθεί στην προηγούμενή μας εκτίμηση στις υψηλές κατά διαστήματα θερμοκρασίες που επικρατούν, στην απουσία βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων ακόμη και από τις μεγάλες βουνοκορφές και στις σχεδόν καθημερινή επικράτηση ομίχλης και περιορισμένης ορατότητας σε αρκετές περιοχές της κεντροβόρειας Ελλάδας.

Όπως είχαμε πει, αίτιο αυτής της καιρικής μονοτονίας των τελευταίων πολλών ημερών, αποτέλεσε η επικράτηση ενός εκτεταμένου Αντικυκλώνα (πεδίου υψηλών πιέσεων) που κάλυπτε μεγάλο μέρος της κεντρικής και νότιας Ευρώπης και εμπόδιζε τόσο την είσοδο βαρομετρικών χαμηλών σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, όσο και την κατάβαση ψυχρότερων αερίων μαζών. Ωστόσο, είχαμε επίσης αναφέρει μια τάση αλλαγής του καιρού γύρω στις 10 του τρέχοντος μήνα, κάτι το οποίο φαίνεται και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να επιβεβαιώνεται με μικρές διαφοροποιήσεις.

Ξεκινώντας λοιπόν την ανάλυση και την περιγραφή του καιρού για την ερχόμενη εβδομάδα αλλά και το τι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος αυτής, το πρώτο πράγμα στο οποίο θα πρέπει να αναφερθούμε και το οποίο προηγείται χρονικά, είναι μια αξιοσημείωτη σχεδόν πανελλαδική μεταβολή του καιρού.

Χάρτης διάταξης βαρομετρικών πιέσεων σύμφωνα με το αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS για την Τρίτη 10/01/2023

Αιτία αυτής της μεταβολής του καιρού, θα αποτελέσει η εξασθένιση και η υποχώρηση των υψηλών πιέσεων από την κεντρική – ανατολική Ευρώπη προς τη βόρεια Αφρική, η οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στη δυτική Ευρώπη, θα ωθήσει μία αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή προς την περιοχή της κεντρικής – ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ψυχρό μέτωπο το οποίο θα ξεκινήσει να αλλάζει τον καιρό της χώρας μας από τη Δευτέρα το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά, ενώ μέσα στην Τρίτη θα περάσει πάνω από όλη την χώρα. Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της καιρικής επιδείνωσης, θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες οι οποίες όπως αναφέραμε θα ξεκινήσουν αρχικά να επηρεάζουν τη βορειοδυτική χώρα, στη συνέχεια τα υπόλοιπα δυτικά και βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικότερα, η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε σχεδόν κανονικά για την εποχή επίπεδα (αισθητή συγκριτικά πάντα με τις θερμοκρασιακές τιμές που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες), η πολύ σημαντική ενίσχυση των ανέμων και σε Ιόνιο και σε Αιγαίο αλλά και οι παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, την Δευτέρα βαθμιαία μεταβολή του καιρού περιμένουμε από το απόγευμα και μετέπειτα πρώτα στα βορειοδυτικά (βόρειο Ιόνιο και τα πιο δυτικά τμήματα της Ηπείρου), οπότε και θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται βροχές αρχικά μέτριας γενικά έντασης. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς το βράδυ και κυρίως αργά τη νύχτα, ο καιρός θα παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους μάλιστα ισχυρές, ενώ μέχρι και λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα επηρεάζεται το σύνολο της δυτικής Ελλάδας (νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά Ελλάδα, δυτική Πελ/νησος). Παρ’ ότι η διάρκεια αυτών των φαινομένων στις εν λόγω περιοχές δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, εν τούτοις όλες οι άνω προαναφερθείσες περιοχές χρήζουν προσοχής λόγω της πιθανής κατά τόπους μεγάλης έως και πολύ μεγάλης ραγδαιότητας και σφοδρότητας που ίσως αυτά παρουσιάσουν (συνοδεία μάλιστα πρόσκαιρα θυελλωδών ριπών ανέμων κατά την είσοδο του μετώπου και ίσως τοπικών χαλαζοπτώσεων).

Ενδεικτική πρόγνωση υετού για το ξημέρωμα της Τρίτης 10/01/2023 σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ICON

Επιπλέον αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι πέραν των βροχοπτώσεων αναμένονται και σημαντικές χιονοπτώσεις σε μεγάλα όμως υψόμετρα κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου (πάνω από τα 1300 με 1400 μέτρα στην Ήπειρο και πάνω από τα 1500 με 1600 μέτρα νοτιότερα). Ωστόσο με την βαθμιαία εισχώρηση του ψυχρού μετώπου προς το σύνολο της Επικράτειας, θα έχουμε ταυτόχρονα και την έλευση πιο ψυχρών αερίων μαζών, ρίχνοντας έτσι τα υψόμετρα χιονοπτώσεων τις πρωινές ώρες κατά 200 με 400 μέτρα σε σχέση με τα αναγραφόμενα, παρ’ όλα αυτά τα φαινόμενα θα έχουν αποκτήσει τότε πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα.

Έτσι λοιπόν κατά τη διάρκεια της Τρίτης και ενώ στα δυτικά ο καιρός θα καταστεί άστατος με διαστήματα εκδήλωσης φαινομένων και παύσης αυτών,  αναμένεται ένα σύντομο πέρασμα από βροχές και καταιγίδες στο σύνολο σχεδόν της βόρειας Ελλάδας (η Θράκη φαίνεται να δέχεται πιο σημαντικά και μεγαλύτερης διάρκειας φαινόμενα) καθώς και στα υπόλοιπα κεντρικά – ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, κεντρική – ανατολική Στερεά Ελλάδα, υπόλοιπη Πελ/νησος). Γρήγορα αυτά τα φαινόμενα θα κινηθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας μέχρι το απόγευμα τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Από πλευράς ανέμων αυτοί θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση αρχικά στο Ιόνιο όπου θα πνέουν κατά κύριο λόγο από Δ διευθύνσεις και θα φτάνουν τα 6 με 7 Μποφόρ και κατά την είσοδο του μετώπου τα 8 Μποφόρ, ενώ βαθμιαία ενίσχυση των ανέμων αναμένεται και στο Αιγαίο όπου θα πνέουν Ν-ΝΔ πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις γύρω στα 7 με 8 Μποφόρ και πιθανώς τοπικά κυρίως στο βορειοανατολικό Αιγαίο πολύ θυελλώδεις έως 9 Μποφόρ. Και από άποψη θερμοκρασίας ωστόσο αναμένεται αισθητή πτώση κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα όπου δύσκολα οι μέγιστες θα ξεπεράσουν τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου (σε πολλές περιοχές μάλιστα θα είναι μονοψήφιες, ωστόσο αυτές οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε επόμενή μας αναλυτική πρόγνωση), αντίθετα στα ανατολικά και νότια οι μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές θα προσεγγίζουν τοπικά τους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά τώρα την μετέπειτα πορεία του καιρού, την Τετάρτη 11/01/2023 θα υπάρξει μια σχετική βελτίωση στα περισσότερα τμήματα της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας – βορειοδυτικής χώρας, θα παραμείνει όμως άστατος ο καιρός στο Αιγαίο και κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου και θα εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Περίπου παρόμοια δείχνει να είναι η κατάσταση και την Πέμπτη με κάποιες βροχές να επηρεάζουν την ανατολική και τη νότια Ελλάδα, ενώ για το τριήμερο Π/Σ/Κ τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν μια τάση εκ νέου μεταβολής του καιρού χωρίς ωστόσο να είναι για την ώρα κάτι ξεκάθαρο.

Αυτό που φαίνεται πάντως είναι ότι μετά την Πέμπτη και κυρίως μέσα στο Σ/Κ ο καιρός θα τείνει να κρυώσει λίγο ακόμα, καθώς φαίνεται να κατέρχονται λίγο πιο ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια. Τονίζεται ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν γίνεται αναφορά για ψυχρή εισβολή, αντίθετα θα μιλάμε για απολύτως φυσιολογικές θερμοκρασίες για την περίοδο ενώ και μακροπρόθεσμα δεν διαφαίνεται για την ώρα κάποια τάση που να προϊδεάζει κάποια ψυχρή εισβολή.

Πιθανή διάταξη αερίων μαζών για την Κυριακή 15/01/2023 

Εν ολίγοις η όλη εξέλιξη του καιρού για τη νέα εβδομάδα περιγράφεται συνοπτικά ως εξής:

1) Αλλαγή του καιρού από την Δευτέρα το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά.

2) Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας την Τρίτη – Χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, πιθανώς πρόσκαιρα και σε πιο χαμηλά υψόμετρα στα βορειοδυτικά.

3) Πτώση της θερμοκρασία σε επίπεδα φυσιολογικά

4) Σοβαρή ενίσχυση των ανέμων σε Ιόνιο και Αιγαίο κυρίως την Τρίτη.

5) Μερική βελτίωση του καιρού την Τετάρτη και την Πέμπτη πλην των πιο ανατολικών τμημάτων.

6) Πιθανή νέα μεταβολή του καιρού στα τέλη της εβδομάδας με ενδεχόμενη μερική περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας