Χαλάνδρι : Ημερίδα για Προοπτικές ενός δασικού πνεύμονα στον αστικό ιστό από τον Σύλλογο Ρεματιάς

0
20

Με σημαντική συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 10/4 η Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων, με τίτλο «ΡΕΜΑΤΙΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, Προβλήματα και Προοπτικές ενός δασικού πνεύμονα στον αστικό ιστό» .

Πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Γιώργος Καρέτσος, διδάκτορας Δασολόγος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, με ειδίκευση στη Δασική Οικολογία και Φυτοκοινωνιολογία. Αναφέρθηκε στους σχηματισμούς των ρεμάτων, την Ρεματιά μας, την ευεργετική της επίδραση στο μικροκλίμα της περιοχής και την ανάγκη σύνδεσης με πράσινους δημόσιους χώρους στον αστικό ιστό.

Ο δεύτερος εισηγητής κ. Μιλτιάδης Αθανασίου, διδάκτορας Περιβαλλοντολόγος με ειδίκευση στις δασικές πυρκαγιές, εθελοντής πυροσβέστης με εμπειρία πεδίου και εκπαιδευτής, συνεργάτης της WWF HELLAS και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, αναφέρθηκε με παραδείγματα και αναλυτικό τρόπο στην απαραίτητη προετοιμασία των πολιτών και των κατοικημένων περιοχών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Τέλος ο κ. Αλέκος Ρήγας, Δασολόγος, μέλος του ΔΣ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου με μακρόχρονη θητεία στην Δασική Υπηρεσία, αναφέρθηκε στις θεσμικές και συνταγματικές προβλέψεις για τα δάση και τον ρόλο της Δασικής Υπηρεσίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής κα. Λουκία Κεφαλογιάννη η οποία σε παρέμβασή της αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Περιφέρειας για τη διαχείριση των ρεμάτων. Χαιρέτησε, επίσης, ο Δήμαρχος Βριλησσίων κος. Ξένος Μανιατογιάννης.

Συμμετείχαν ενεργά και πολλοί εξ αυτών με ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις, αντιδήμαρχοι,