Επιλεκτικός χιονιάς στην ανατολική και νότια Ελλάδα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρό παγετό την Κυριακή 23/01/2022

0
15

Η καιρική αλλαγή για την οποία εκτενώς έχουμε αναφερθεί μέσα από την ιστοσελίδα μας όλες τις προηγούμενες ημέρες μέσω των αναλυτικών προγνώσεων και εκτιμήσεων, έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της. Οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες έχουν φτάσει στην χώρα μας επηρεάζοντας το μεγαλύτερο μέρος αυτής και έχοντας ρίξει πολύ αισθητά τον υδράργυρο, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκαν χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Το καιρικό ενδιαφέρον για το νέο 24ώρο φαίνεται να επικεντρώνεται στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και κυρίως το πρώτο μισό της ημέρας, με τις χιονοπτώσεις να κατηφορίζουν σε εντυπωσιακά χαμηλά για τις περιοχές υψόμετρα και τοπικά να είναι αρκετά έως πολύ πυκνές. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 23/01/2022

 Στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με πολύ καλές καιρικές συνθήκες από άποψη καιρικών φαινομένων, καθώς η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει στα περισσότερα τμήματα. Ωστόσο από το μεσημέρι και μετά στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες ώρα με την ώρα θα πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο και προς το βράδυ δείχνουν ικανές να δίνουν πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις μέτριας και τοπικά αξιόλογης έντασης (αυτό κυρίως για τα νοτιότερα τμήματα της Ξάνθης και της Ροδόπης, έως και τα πολύ ανατολικά τμήματα της Χαλκιδικής). Παράλληλα αργά την νύχτα θα παρατηρηθούν κάποιες νεφώσεις και στα νησιά του κεντρικού Ιονίου, με μικρή ωστόσο πιθανότητα για πολύ λίγες ασθενείς βροχές στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά. 

Αντίθετα από τις πρώτες κιόλας ώρες της ημέρας προς την περιοχή του θρακικού θα αναπτυχθούν πυκνές νεφώσεις οι οποίες γρήγορα έως το ξημέρωμα θα δώσουν χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πυκνές. Πολύ γρήγορα ωστόσο αυτά τα φαινόμενα θα μεταφερθούν νοτιότερα (θα υπάρξει πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στο θρακικό) και το πρωί της Κυριακής πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στις Σποράδες και στην κεντρική, ανατολική και βόρεια Εύβοια (έως τα παραθαλάσσια), ενώ βαθμιαία θα πρέπει να χιονίζει αξιόλογα κατά περιόδους στις κεντρικές και βόρειες Κυκλάδες ακόμη και μέχρι τα 100 με 200 μέτρα σε υψόμετρο. Από αυτά τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να επηρεαστεί για λίγο το πρωί το νοτιοανατολικό τμήμα της Μαγνησίας (από ασθενείς ωστόσο κατά βάση χιονοπτώσεις), ενώ πρόσκαιρη υποτροπή του καιρού φαίνεται ότι θα υπάρξει τις πρωινές ώρες στην Βοιωτία και στην βορειοανατολική Αττική από παροδικές χιονοπτώσεις. Ωστόσο οι πιο πυκνές χιονοπτώσεις θα πρέπει να εντοπίζονται στην βόρεια – βορειοανατολική Εύβοια όπου μάλιστα αναμένονται και σημαντικές χιονοστρώσεις έως και μηδενικά υψόμετρα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο χιονοκαταιγίδας (όπως και στις βόρειες Κυκλάδες και στα ανοιχτά των Σποράδων).

Πέρα από τα άνω τμήματα, αξιόλογης έντασης φαινόμενα θα πρέπει να δεχθεί και η Κρήτη με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά – παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά – ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά έως τα 300 μέτρα). 

Από το μεσημέρι και μετέπειτα ο καιρός θα τείνει να γίνει πιο άστατος με διαστήματα παύσης των φαινομένων, ωστόσο οι μπόρες χιονιού κατά μήκος των Κυκλάδων και της βόρειας ορεινής – ημιορεινής Κρήτης θα διατηρηθούν έως το τέλος της ημέρας. 

Από αργά το βράδυ και ξανά από την περιοχή του θρακικού, θα πρέπει να υπάρξει νέα υποτροπή του καιρού με πρόσκαιρες αλλά πυκνές χιονοπτώσεις (πιθανή η χιονοκαταιγίδα) οι οποίες ουσιαστικά θα σημάνουν τη β’ φάση της κακοκαιρίας, καθώς αυτές θα κατηφορίσουν νοτιότερα και θα προκαλέσουν πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε πολύ μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας Ελλάδας (θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν την εξέλιξη σε νεότερη πρόγνωση). 

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τα εν λόγω φαινόμενα της Κυριακής, παρά μόνο ίσως πρόσκαιρα τα πολύ δυτικά τμήματα της Λέσβου και της Χίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 6 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα κυριαρχήσει ο παγερός βοριάς και θα φτάνει τοπικά τα 7 Μποφόρ και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στα Δωδεκάνησα τα 8 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -12 έως 5 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 8 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από -6 έως 8 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -4 έως 7 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 0 έως 7 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τοπικά ολικός στα βορειοδυτικά. 

Στην Αττική στο ξεκίνημα της ημέρας και προς τις πρώτες πρωινές ώρες φαίνεται ότι θα αναπτυχθούν νεφώσεις από τα βορειοανατολικά. Μεταξύ πρωινών και πρώτων μεσημβρινών ωρών αυτές οι νεφώσεις θα πρέπει να δώσουν χιονοπτώσεις κυρίως στα βορειοανατολικά του νομού, έως και τα παραθαλάσσια τμήματα. Μάλιστα δεν αποκλείεται αυτές οι χιονοπτώσεις πρόσκαιρα να αποκτήσουν και έντονο χαρακτήρα (ίσως παρατηρηθεί χιονοκαταιγίδα στα ανοιχτά του Ευβοϊκού), ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη διάρκεια καθώς μετά το μεσημέρι θα πρέπει σταδιακά να έχουν σταματήσει. Αντίθετα ο καιρός εντός του λεκανοπεδίου θα είναι πιο σπαστός, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει μια πρόσκαιρη υποτροπή του καιρού λίγο πριν το μεσημέρι με πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις  κυρίως στον βόρειο αστικό ιστό. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα υπάρξει πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, καθώς από την Δευτέρα αναμένεται προοδευτική επιδείνωση με γενικευμένες χιονοπτώσεις που θα επηρεάσουν ολόκληρο τον νομό (και την πόλη της Αθήνας). Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΒΔ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 7 Μποφόρ, με βαθμιαία όμως εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό, με λίγες παροδικές νεφώσεις στα ανατολικά και βόρεια μετά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας