Ελλάδα : Παιδεία – Σχολικές επιτροπές σε καθεστώς χρεωκοπίας και σχολεία που στενάζουν από την υποχρηματοδότηση αναζητούν χορηγούς

0
20

Με αιτήματα και για συνολικότερη χρηματοδότηση της παιδείας, παρεμβαίνει ο σύλλογος εκπαιδευτικών “Γ. Σεφέρης”.

Είναι γνωστή η χρόνια υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από όλες τις κυβερνήσεις, με τους προϋπολογισμούς κυρίως από το 2011 και έπειτα να έχουν μειωθεί περίπου στο 40% και να διατηρούνται μειωμένοι έως και σήμερα. Η κατάσταση στα σχολεία τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει στο απροχώρητο, διευθυντές και σύλλογοι διδασκόντων προσπαθούν να «βγάλουν και απ τη μύγα ξύγκι» όπως λέει ο λαός μας, προσπαθώντας να καλύψουν τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, καθώς ο εξοπλισμός (παιδαγωγικός, ηλεκτρονικός κ.τ.λ.) είναι πεπαλαιωμένος και σε αρκετές περιπτώσεις ανύπαρκτος.

Επίσης μια σειρά από έξοδα συντήρησης των «γερασμένων» πλέον σχολικών κτιρίων βαραίνουν το ταμείο της σχολικής επιτροπής, καθώς οι δήμοι που έχουν πλέον την αποκλειστική ευθύνη για τη συντήρησή τους, είτε αδυνατούν να το κάνουν καθώς ούτε οι δικοί τους προϋπολογισμοί έχουν γλιτώσει από τη υποχρηματοδότηση είτε δεν αξιοποιούν  τα ελάχιστα κονδύλια που τους διατίθενται για την συντήρηση των κτιρίων (ΣΑΤΑ σχολικών κτιρίων).

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω η ενεργειακή φτώχεια που μας έχουν καταδικάσει οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, αφού η ενέργεια αποτελεί ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και με τους ανταγωνισμούς στην περιοχή(πόλεμος Ουκρανία κ.α.), να έχουν απογειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, στεγνώνοντας τα ταμεία των σχολικών επιτροπών. Αν τώρα προσθέσουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες που συνεχίζονται, η κατάσταση, πραγματικά, είναι στο μη παρέκει. Αυτό είναι το κατά τα άλλα αξιολογημένο σχολείο τους!!

Σχολεία επιχείρηση και οι γονείς πελάτες; Ευχαριστούμε δε θα πάρουμε!

Το ΥΠΑΙΘ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το μεταθέτει στα ίδια τα σχολεία, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Δίνει ώθηση στην εμπορική αξιοποίηση των σχολικών κτιρίων, που έχει θεσμοθετήσει με τον νόμο 4823/2021 περί δήθεν αναβάθμισης του σχολείου. Σε πρόσφατο έγγραφό του τις σχολικές μονάδες το υπουργείο αναφέρει ότι με τον νέο νόμο «είναι δυνατόν με απόφαση του Σχολικού Συμβουλίου, η οποία γνωστοποιείται στον οικείο Δήμο, να διοργανώνονται και να υλοποιούνται από τη σχολική μονάδα, μετά το πέρας του ωρολογίου διδακτικού προγράμματος και τη λήξη του ολοημέρου σχολείου, με ή χωρίς συνεργασία με τρίτους φορείς, εκδηλώσεις, προγράμματα και συνέδρια που απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα (…) Τυχόν έσοδα από τις εκδηλώσεις αυτές εισπράττονται από την αρμόδια σχολική επιτροπή και αποδίδονται στη σχολική μονάδα μέσω αυτής». Το υπουργείο  «κλείνει το μάτι» στα σχολεία να βγουν παγανιά για την εμπορική αξιοποίηση των κτιρίων τους, αναζητώντας έσοδα από πάσης φύσεως εκδηλώσεις, συνέδρια κ.λπ.

Είναι πραγματικά εξοργιστικό σήμερα, εν έτει 2022, με την επιστήμη και την τεχνική να καταγράφουν ασύλληπτη πρόοδο, με τα επιτεύγματά τους να διαμορφώνουν προϋποθέσεις ολόπλευρης ικανοποίησης των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, να υπάρχουν σχολεία που επιλέγουν αν θα λειτουργήσει ή όχι η θέρμανση, νοικοκυριά που κρυώνουν το χειμώνα, άνθρωποι που πεθαίνουν από το κρύο, οικογένειες που επιλέγουν ανάμεσα στο να ανάψουν την ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ ή το θερμοσίφωνο. Ο λαός δεν μπορεί να περιμένει να ζεσταθεί ελπίζοντας απλά σε κάποιες εκπτώσεις, ή τοποθετώντας τις ελπίδες του στην ίδια πολιτική που «θεριεύει» την ενεργειακή φτώχεια.

Καλούμε την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ εδώ και τώρα να ικανοποιήσει τα πάγια αιτήματα των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ, των Συλλόγων Γονέων και των μαθητών.

–  Να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ.

–  Να καλυφθούν όλες οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων με ευθύνη του κράτους. Να χρηματοδοτηθούν οι σχολικές επιτροπές στο ύψος των πραγματικών αναγκών. Μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτροπών. Δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία. Εδώ και τώρα έκτακτο κονδύλι για την αντιμετώπιση των δυσβάστακτων χρεών που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα.

Καλούμε τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αγωνιστική διεκδίκηση των προβλημάτων που βασανίζουν καθημερινά τα σχολεία. Κάθε αδράνεια, κάθε στάση αναμονής είναι αδικαιολόγητη.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας!

Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 6 του Απρίλη!

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΝΤΙΑΝΑ  ΛΙΑΚΟΥ                                            ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * *  *  *  *  *  *  *  *

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  ΣΤΟΝ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ  Π. Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ(14/3/2022)

Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. αποτελούμενη από την Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Ταμία του ΣΕΠΕ «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» προέβη σε παράσταση διαμαρτυρίας  στα γραφεία της Β΄Δ/νσης και συναντήθηκε με τον Δ/ντη Εκπ/σης,  ύστερα από τις καταγγελίες συναδέλφων-μελών του συλλόγου μας, καθώς η Δ/νση Π.Ε  Β΄ Αθήνας ζήτησε από Δ/ντές σχολικών μονάδων, με τηλεφωνική της επικοινωνία μαζί τους,  να μάθει τους λόγους για τους οποίους δεν προσφέρθηκε σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση από όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολείων τους, τις ημέρες  που  τα σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω κακοκαιρίας με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Δ/ντής ανέφερε ότι υπήρξαν ανώνυμες καταγγελίες γονέων σε βάρος των εκπαιδευτικών, απευθείας στο ΥΠΑΙΘ,  χωρίς όμως να μάθει και ο ίδιος ποιοι ήταν αυτοί οι γονείς που έκαναν τις καταγγελίες, όπως και το περιεχόμενο των καταγγελιών. Απάντηση που γεννά ερωτηματικά για την εγκυρότητα των όσων διαμηνύει το Υπουργείο και την απαίτηση της Δ/νσης.

Από την πλευρά μας επισημάναμε ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων είχε ενημερώσει τους γονείς των μαθητών τους για την αδυναμία παροχής «τηλεκπαίδευσης», λόγω έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής και δυσκολίας συνδέσεων από τα σπίτια τους, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι πολλές οικογένειες εκπαιδευτικών διαθέτουν μόνο ένα λάπ-τοπ που μπορεί να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όπως και για τις δυσκολίες  να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τα σχολεία τους, αφού είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν σε όλα και ο απαραίτητος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και η κατάλληλη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Καταγγείλαμε επίσης ότι η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων  δεν ξεκαθάριζε πουθενά ότι οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προσέρχονται και  να παρέχουν από τα σχολεία τους τηλεκπαίδευση. Ως Δ.Σ. του ΣΕΠΕ « Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ» καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια εκφοβισμού σε βάρος των συναδέλφων τονίζοντας  ότι κανείς εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να παρέχει «τηλεκπαίδευση» από το σπίτι του και με τον προσωπικό του εξοπλισμό και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι οι εκπαιδευτικοί είχαν στο σπίτι και τα παιδιά τους και κανείς δεν αναρωτήθηκε ούτε αν πρέπει να τα φροντίσουν, ούτε πόσους υπολογιστές να έχουν άραγε σε κάθε σπίτι(!) αν κι εκείνα έχουν μάθημα.

Απαιτήσαμε: Η «τηλεκπαίδευση» να παρέχεται από την έδρα της σχολικής μονάδας με τον εξοπλισμό που πρέπει να παρέχει το ΥΠΑΙΘ, οι υποδομές της σχολικής μονάδας (εξοπλισμός, συνδέσεις στο διαδίκτυο κ.λπ.) να επαρκούν και να ανταποκρίνονται για το σύνολο των εκπαιδευτικών της κάθε σχολικής μονάδας, να υπάρχουν  σαφείς οδηγίες από το υπ.Παιδείας για τα καθήκοντα των εκπαιδευτικών σε συνθήκες, μη λειτουργίας των σχολείων (αλήθεια αφορά μόνο τον μαθητικό πληθυσμό;; ) και να είναι εξασφαλισμένη η πρόσβαση τους στις σχολικές τους μονάδες .

Ο Δ/ντής εκπαίδευσης απλά δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τις προτάσεις μας στο ΥΠΑΙΘ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΝΤΙΑΝΑ  ΛΙΑΚΟΥ                                            ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ