ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

0
17

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών και με ενσωμάτωση του 99,65%

Τα αποτελέσματα :

Συμμετοχή  60,92
Άκυρα/Λευκά 2,61
Ν.Δ.           40,79%   146 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ       20,07%     71 έδρες
ΠΑΣΟΚ       11,46%     41 έδρες
ΚΚΕ             7,23%      26 έδρες
ΕΛΛ.ΛΥΣΗ     4,45%     16 έδρες
ΝΙΚΗ            2,92%
ΠΛΕΥΣΗ        2,89%
ΜΕΡΑ 25       2,62%

Στο Προεδρικό Μέγαρο πήγε  στις 11.30 ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας προκειμένου να επιδώσει τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος και δεδομένου ότι η ΝΔ δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών, θα ξεκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία σε κοινοβουλευτική δύναμη για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Θεωρείται δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους αρχηγούς των άλλων πολιτικών κομμάτων και θα τους ενημερώσει για την απόφασή του να μην μπει στη διαδικασία συνομιλιών για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και ότιθα παραδώσει τη διερευνητική εντολή χωρίς να εξαντλήσει το τριήμερο που προβλέπεται.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέχεια θα δώσει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και στη συνέχεια στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Θεωρείται δεδομένο ότι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης θα παραδώσουν τη διερευνητική εντολή, οπότε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα καλέσει τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη διερεύνηση του σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Η σύνθεση της νέας Βουλής που έχει προκύψει από τις εκλογές θα συνέλθει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2023 για την ορκωμοσία της. Την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου. Την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός Κυβέρνησης που Θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή έχουν αποβεί άκαρπες και έχει σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση για την διενέργεια νέων εκλογών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και, προκήρυξης εκλογών.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.