Διατηρείται η αστάθεια στα ηπειρωτικά την Κυριακή 15/05/2022, με μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες

0
37

Η θερμική αστάθεια η οποία χαρακτηρίζεται από πιο ψυχρές αέριες μάζες στα μεσαία και ανώτερα τροποσφαιρικά τμήματα, καθώς και από αυξημένα ποσοστά σχετικής υγρασίας στα χαμηλά και μεσαία αντίστοιχα στρώματα, αποτελεί αναμφίβολα το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας τις τελευταίες ημέρες. Παρόμοιες συνθήκες αστάθειας αναμένεται λοιπόν να έχουμε και κατά το νέο 24ωρο στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές, με μπόρες, βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας και με τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι έντονα. Παράλληλα από πλευράς ανέμων, δεν αναμένεται κάτι το αξιοσημείωτο στα Πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε ελαφρώς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 15/05/2022

Στο ξεκίνημα της ημέρας ο καιρός θα είναι αρκετά έως πολύ καλός στο μεγαλύτερο μέρος της Επικράτειας, καθώς η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές και οι όποιες νεφώσεις θα είναι περιορισμένες κυρίως στους βόρειους ορεινούς όγκους. Και πάλι όμως καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν γρήγορα νεφώσεις σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά, οι οποίες ώρα με την ώρα θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο ιδιαίτερα στα πιο κεντρικά και βόρεια. 

Έτσι από το μεσημέρι και μετέπειτα αναμένεται εκ νέου επιδείνωση του καιρού με μπόρες και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σε Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο (κυρίως στα ενδότερα τμήματα και σε περιοχές κοντά στην Πίνδο), Θεσσαλία, δυτική – κεντρική και βόρεια – βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα και κεντρική – βόρεια Πελ/νησο. Τα πιο αξιόλογα και γενικευμένα φαινόμενα, δείχνουν να εντοπίζονται στην Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και την Θεσσαλία, περιοχές όπου τοπικά δεν αποκλείεται να σημειωθεί χαλαζόπτωση. Σταδιακή υποχώρηση των φαινομένων αναμένεται από αργά το βράδυ.

Αντίθετα στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους, η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με γενικά πολύ καλό καιρό, καθώς η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ γενικά διευθύνσεις με τη μέγιστη ένταση να εντοπίζεται στα νότια ανοιχτά τμήματα του Πελάγους όπου θα φτάνει τα 5 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις, όχι πάνω από 4 Μποφόρ, με εξαίρεση το ανατολικό – νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου εκεί οι ΒΔ άνεμοι θα φτάνουν τα 6 και τοπικά στα Δωδεκάνησα τα 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 10 έως 29 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 26 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 13 έως 28 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 15 έως 29 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 13 έως 26 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Η συγκέντωση αφρικανικής σκόνης θα βρίσκεται σε χαμηλά, έως πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στην Αττική η ημέρα αρχικά θα ξεκινήσει αρκετά καλά με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Προς το μεσημέρι ωστόσο θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώνουν και το απόγευμα υπάρχει αρκετά αυξημένη πιθανότητα για παροδική μπόρα, κυρίως στις πιο δυτικές περιοχές του νομού και του λεκανοπεδίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με την ένταση να μην ξεπερνά τα 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά γενικά αίθριο καιρό. Και εδώ όμως προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και προς το απόγευμα ίσως βγάλει παροδική μπόρα ή και καταιγίδα, κυρίως όμως στα πιο ανατολικά τμήματα του νομού, κοντά στα σύνορα με την Χαλκιδική. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί μέχρι 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας