Διαδοχικά κύματα ψυχρών εισβολών και αρκετά χιόνια “επιφυλάσσει” το υπόλοιπο του Ιανουαρίου

0
15

Βρισκόμαστε πλέον στην “καρδιά του Χειμώνα” και η αλήθεια είναι ότι ο Ιανουάριος έως τώρα έχει “προσπαθήσει” να μας υπενθυμίσει ότι ο Χειμώνας είναι εδώ, κυρίως ως προς την διακύμανση της θερμοκρασίας η οποία κατά διαστήματα κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα της έλευσης ψυχρότερων αερίων μαζών. Αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες συνδυάστηκαν έως τώρα κατά διαστήματα με βαρομετρικά χαμηλά και έδιναν χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, καθώς και σε ορεινά – ημιορεινά τμήματα της υπόλοιπης χώρας. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα παρουσιάζει πολύ έντονο καιρικό ενδιαφέρον με αμιγώς χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά, καθώς όπως δείχνουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, μπαίνουμε σε μία περίοδο με ψυχρές καταβάσεις οι οποίες δύνανται μάλιστα προς το ερχόμενο Σ/Κ (22-23/01/2022) να δώσουν και χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές – παραθαλάσσιες περιοχές.

Πριν προχωρήσουμε όμως, αξίζει να κάνουμε μία μικρή περιληπτική ανάλυση της όλης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Το τελευταίο διάστημα ο πολικός αεροχείμαρρος ο οποίος εμφανίζεται αρκετά ενισχυμένος, έχει μετατοπιστεί σε αρκετά μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και πιο συγκεκριμένα στα βορειότερα τμήματα του Ατλαντικού Ωκεανού, εκτεινόμενος έως το ύψος περίπου των Σκανδιναβικών χωρών με ροή από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Αυτή η εξέλιξη έχει επιτρέψει στην δημιουργία ενός αρκετά εκτεταμένου Αντικυκλωνικού Πεδίου Υψηλών Πιέσεων που καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού αλλά και της δυτικής – βορειοδυτικής Ευρώπης.

Χάρτης ροής αεροχείμαρρου/jetstream
Χάρτης διάταξης ανώτερων ατμοσφαιρικών πιέσεων

Ο Αντικυκλώνας αυτός, δεν επιτρέπει στα βαρομετρικά χαμηλά από την Ατλαντική Ροή να διεισδύσουν προς την περιοχή της δυτικής Ευρώπης η οποία ουσιαστικά “απολαμβάνει” καλύτερες και θερμότερες καιρικές συνθήκες, εν αντιθέσει με την ανατολική Ευρώπη όπου ο πολικός αεροχείμαρρος στρέφεται προς νότο. Πρόκειται για μία μεσημβρινή κυκλοφορία με την συγκεκριμένη διάταξη να ονομάζεται “Ωμέγα Μπλοκ” η οποία ευνοεί την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών κατά μήκος της ανατολικής Ευρώπης και υπό προϋποθέσεις αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες μπορούν να φτάσουν σε πολύ χαμηλά γεωγραφικά πλάτη στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην προκειμένη περίπτωση, αυτές οι προϋποθέσεις φαίνεται ότι πληρούνται και επομένως κατά την εξέλιξη της τρέχουσας εβδομάδας η χώρα μας αναμένεται να δεχθεί δύο ψυχρά κύματα, το ένα σχετικά ήπιο και ξηρό (με απουσία φαινομένων), ενώ το 2ο δείχνει να είναι αρκετά πιο σοβαρό.

Το 1ο κύμα ψυχρής εισβολής αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας το διήμερο Τρίτη – Τετάρτη (18 – 19/01/2022). Το εν λόγω κύμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ήπιο, καθ’ ότι το αίτιο θα βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα ανατολικά (στην περιοχή της Τουρκίας), με συνέπεια την πλήρη σχεδόν απουσία των καιρικών φαινομένων (πλην της Κρήτης και ίσως πολύ πρόσκαιρα της βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας όπου ίσως δεχθούν πολύ λίγα και πολύ πρόσκαιρα φαινόμενα). Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του κύματος θα είναι η ενίσχυση των βοριάδων κυρίως στο Αιγαίο όπου θα είναι και αρκετά ψυχροί, καθώς και η εκ νέου αισθητή πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει αντιληπτή κυρίως στην κεντρική, την ανατολική και την βόρεια Ελλάδα.

Το 2ο κύμα ψυχρής εισβολής σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, δείχνει ότι θα είναι αρκετά σοβαρό και φυσικά το πιο σοβαρό ψυχρό κύμα για φέτος. Και αυτό διότι ψυχρές έως πολύ ψυχρές αέριες μάζες από την περιοχή της Σκανδιναβίας θα “καταφέρουν” όπως όλα δείχνουν να κατέλθουν σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη στην νοτιοανατολική Ευρώπη, φτάνοντας έως την Βαλκανική Χερσόνησο και επηρεάζοντας και την χώρα μας.

Μάλιστα αν και είναι ακόμα αρκετά νωρίς, αυτή η ψυχρή εισβολή φαίνεται να συνδυάζεται με αίτιο και συγκεκριμένα με την δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πρόκειται για ένα ξηρό ψυχρό κύμα. Σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αυτό το κύμα θα μας επηρεάσει το ερχόμενο Σ/Κ (22 – 23/01/2022) και είναι ικανό να δώσει σημαντικές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές – παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το πιο πιθανό σενάριο “θέλει” να πρόκειται για έναν χιονιά που αρχικά θα επηρεάσει πρόσκαιρα την κεντρική και την βόρεια Ελλάδα και στην συνέχεια πιο αξιόλογα την ανατολική και νότια Ελλάδα (είναι από τις διατάξεις που ευνοούν τις χιονοπτώσεις και μέσα στην πόλη της Αθήνας), αυτές οι λεπτομέρειες όμως καθορίζονται από την πορεία που θα ακολουθήσει ο πολικός Αυλώνας και άρα την περιοχή που θα σχηματιστεί το βαρομετρικό χαμηλό, κάτι το οποίο ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί (μπορούμε να πούμε πάντως ότι πιο πιθανό φαίνεται το χαμηλό να σχηματίζεται στο Αιγαίο).

Σε κάθε όμως περίπτωση αυτό που συγκρατούμε είναι ότι ο καιρός αναμένεται να καταστεί αρκετά έως πολύ ψυχρός τις επόμενες ημέρες, με τον Χειμώνα να κάνει πολύ αισθητή πλέον την παρουσία του. Η εκδήλωση των χιονοπτώσεων το ερχόμενο Σ/Κ, ομολογουμένως είναι κάτι που συγκεντρώνει πολύ μεγάλες πιθανότητες, μένει ωστόσο να αποσαφηνιστούν κάποιες λεπτομέρειες και αυτό θα γίνει με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οπότε και θα εκδοθεί νέα αναλυτική καιρική εκτίμηση. Μείνετε συντονισμένοι, το βέβαιο είναι ότι το καιρικό ενδιαφέρον πλέον είναι πολύ μεγάλο!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας