Χρήστος Κανλής “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”: Η Νέα Ιωνία έχει μείνει πολύ πίσω στον τομέα της πολιτικής προστασίας και στις αναδασώσεις [Video]

0
79

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ν.ΙΩΝΙΑΣ,

19η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ, 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021,

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΛΗΣ -ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


Το video της τοποθέτησης εδώ.

Αρχικά θα ξεκινήσω εκφράζοντας τη λύπη μου, την θλίψη μου αλλά και την οργή για την μεγαλύτερη πυρκαγιά-καταστροφή τα τελευταία 60-70 χρόνια. Διαπίστωση που έγινε από το πανελλήνιο.

Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε ξεχαρβαλωμένο και ελάχιστα επιτελικό. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι κατά προφανή τρόπο μεγάλες. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τις τραγικές φιγούρες των κατοίκων της Εύβοιας, της Ηλίας αλλά και της Βαρυμπόμπης που καλούσαν για εναέρια μέσα. Καλούσαν για βοήθεια από πεζοπόρα τμήματα για να σώσουν τις περιουσίες τους αλλά η εντολή από άνωθεν ήταν εντολή μη κατάσβεσης. Πολλά σπίτια σώθηκαν από την άρνηση για άτακτη εκκένωση των κατοίκων σε ήπιας μορφολογίας εδάφη. Ηλικιωμένοι με κλαδιά έσωζαν σπίτια ενώ το επιτελικό κράτος στο Χαλάνδρι μετρούσε αεροπλάνα και ώρες πτήσεις.

Τις στιγμές της καταστροφής από το μυαλό περνούν σκέψεις. Αναστοχάζεσαι. Προσπαθείς να εντοπίσεις τι φταίει, τι δεν λειτούργησε. Αλλά κυρίως βλέπεις τις επιλογές που λειτούργησαν και οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.Τα εγκληματικά λάθη έχουν ξεκινήσει πίσω από γραφεία υπουργών και καταλήγουν στις φλόγες των οικισμών.Η κυβέρνηση δαπάνησε 1,7 εκ. ευρώ από τα 17,7 εκ. που είχαν εκτιμήσει τα Δασαρχεία. Το 1/10 ακριβώς.

Το ρωσικό πυροσβεστικό αεροπλάνο Beriev Be-200 κυμαίνεται από 45 έως 70 εκ. δολάρια το μέγιστο. Τα Rafale που αγόρασε η Ελλάδα αγγίζουν σχεδόν τα 170 εκατ. δολάρια το ένα.Η διαφορά είναι περίπου 3 προς 1. Η Ελλάδα αγόρασε 18 Rafale συνολικού ύψους 3,4 δισ. δολ. (2.490 δισ. ευρώ), όσο δηλαδή το κόστος 48 υπερσύγχρονων ρωσικών Beriev.Ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης σε αγαστή συνεργασία με τον Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη μας εξηγούσαν ποιος είναι ο ορθός τρόπος για να κρατάμε τη μάνικα πυρόσβεσης.

Ο κ. Περιφερειάρχης τυμβωρυχικά κατηγορούσε ως υπεύθυνη για τις καταστροφές των πυρκαγιών του 2018 την κ. Δούρου αλλά πριν από λίγες ημέρες, ζωντανά, στα τηλεοπτικά δίκτυα, για τις καταστροφές στην Βαρυμπόμπη, πέταγε το μπαλάκι στην Πυροσβεστική και τους Δασάρχες.Δεν είναι θέμα ”ορθής διαχείρισης”.

Είναι ζήτημα αξιακό και πως το αξιακό σου σύστημα παράγει θεωρητική και εφαρμόσιμη πολιτική.Το αν θα μονιμοποιήσεις πυροσβέστες ή παπάδες είναι ζήτημα πολιτικής.

Το αν θα προσλάβεις δασοφύλακες ή συνοριοφύλακες είναι ζήτημα αξιακό.Το αν θα χτίσεις τείχος στον Έβρο και τείχη στα camps ή θα φτιάξεις αντιπυρικές ζώνες είναι ζήτημα αξιακό.

Το αν θα κάνεις την “αγορά του αιώνα” επενδύοντας σε Ραφάλ και φρεγάτες (δλδ στον εθνικισμό) ή σε πυροσβεστικά αεροπλάνα και οχήματα (δλδ στην οικολογία) είναι ζήτημα αξιακό.

Το αν θα χτίσεις πάνω σε καμένη γη είναι θέμα αξιών και της μετάφρασης τους στην πολιτική που εφαρμόζεται.Αξιακό είναι και το διαχειρίζομαι την πανδημία με lockdown και πρόστιμα ή με ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και των συγκοινωνιών.

Αξιακό είναι επίσης αν επιλέγεις σαν Δήμαρχος να παίρνεις θέση ή αν φοβάσαι να πάρεις θέση. Όλα κάπως έτσι ξεκινούν. Όλα τα παραπάνω συνδέονται όχι με καλές προθέσεις, ούτε με καλύτερη διαχείριση.

Η καλή διαχείριση είναι κομμάτι της πραγματικότητας αλλά όχι σε όλα. Υπάρχουν τομείς που πρέπει να τολμήσεις, να κάνεις τομές, να συγκρουστείς, κυρίως με το κατεστημένο, το σάπιο, το συντηρητικό.Τα παραπάνω δεν θέλουν απλά άλλη διαχείριση αλλά ένα άλλο αξιακό σύστημα ζωής που θα παράξει άλλες αποφάσεις σε σύγκρουση με αυτό που σήμερα επικρατεί.

Όσον αφορά το Δήμο μας και τις παραμέτρους της ευρύτερης Πολιτικής Προστασίας πρέπει να τονιστεί πως η δημοτική αρχή Θωμαίδου-Χατζησαββίδη παρέλαβε έναν πλήρως ανανεωμένο στόλο οχημάτων, με δύο νέα αγροτικά ημιφορτηγά, δύο νέα αναρροφητικά σάρωθρα, ένα νέο φορτηγό με ανατροπή με έτος παράδοσης 2021. Παρέλαβε επίσης δύο παλαιές υδροφόρες η μία εκ των οποίον επιχείρησε στην επιχείρηση κατάσβεσης στο Μάτι το 2018 όπου τέθηκε στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας στην Πεντέλη και πείραμε και συγχαρητήρια από τον συντονιστή διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Βόρειας Αθήνας.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι παρέλαβε τη Νέα Ιωνία με ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό με πρόσφατα έργα σε Καλογρέζα, Περισσό, Κέντρο Ιωνίας κτλπ.Επιπλέον στον προϋπολογισμό του 2019 είχε εγγραφεί κονδύλι για μελέτη αντιμετώπισης έκτακτων φυσικών καταστροφών σε σύμπλευση με το πόρισμα Goldammer. Είχαμε προχωρήσει σε προχωρημένες επαφές με αξιωματικούς της πυροσβεστικής για κοινές ασκήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος με εργαζόμενους του Δήμου στο πλαίσιο της έγκαιρης και αποτελεσματικής παρέμβασης των δημοτικών υπηρεσιών. Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και η προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας ήταν παρόντες στις συναντήσεις αυτές όπως και σε όλα τα Τοπικά Συντονιστικά Όργανα.

Θα ήταν ευτύχημα για το Δήμο Ν. Ιωνίας να υπάρξει συνέχεια στην πολιτική αυτή. Είμαι σίγουρος ότι τώρα, δύο χρόνια μετά, θα είχαμε ορατά τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής προετοιμασίας.Θυμάμαι τον κ. Χατζησαββίδη ο οποίος σαν μέλος της αντιπολίτευσης είχε παρουσία σε ορισμένα συντονιστικά Όργανα. Θυμάμαι να προτείνει πολύ σωστά, οφείλω να πω, να φτιαχτεί αρχείο ιδιοκτητών μηχανημάτων έργου.Αγαπητοί συνάδελφοι αντί για αυτά, δύο χρόνια μετά, φυσικά δεν έχει αποκτηθεί ούτε μία νέα υδροφόρα, δεν έχει δημιουργηθεί κανένα μητρώο ιδιοκτητών και δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο στην κατεύθυνση της πολιτικής προστασίας.

Το κυριότερο, η δημοτική αρχή επαναπαύεται στο αίσθημα ευθύνης που έχουν οι κάτοικοι της Ν.Ιωνίας που συγκροτούν εθελοντικές ομάδες περιπολιών, καθαριότητας και πυροπροστασίας. Μην ψάχνεται άδικα. Δεν υπάρχει οραματισμός και πρόγραμμα.Προσπάθησα να περιγράψω παραπάνω πως όλα είναι θέμα αξιών, προτεραιοτήτων. Είναι θέμα αξιακό που θα σε οδηγήσει σε αποφάσεις και πολιτικές πράξεις.Να το κάνω ακόμα πιο απλό. Πότε έγινε η τελευταία αναδάσωση στο Άλσος Βεΐκου;Θα σας πω πως θυμάμαι τον κ. Γκότση με φτυάρι και αξίνα στην πρώτη θητεία του.Μία άλλη ήταν το 2018 όπου το Τμήμα Πρασίνου σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Ν. Ιωνίας και τη συμβολή του υπεύθυνου Δασαρχείου, φύτεψε 100 περίπου μικρά δέντρα τα οποία επισκέφθηκα πρόσφατα.Είχε παρεμβληθεί και μία τρίτη στο κομμάτι του Άλσους που συνορεύει με την Δερμιδεσίου. Στη διοίκηση Θωμαίδου-Χατζησαββίδη το Τμήμα Πρασίνου, εδώ και δύο χρόνια, υπό τις κατευθύνσεις τις Δημάρχου και με τις ευλογίες του αντιδημάρχου οικονομικών φυτεύει λουλούδια και κυνηγάει λεμόνια, χωρίς να απαξιώνω τις συγκεκριμένες δράσεις.

————————————————-

Χρήστος Κανλής

•Μαθηματικός,Master in Logic and Algorithms UOA, NTUA

•Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας, “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”

————————————————-