Χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες με τοπικές βροχές, χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά την Μ. Δευτέρα 18/04/2022

0
11

Η ατμοσφαιρική διαταραχή που μας απασχόλησε/απασχολεί τις τελευταίες ώρες με αρκετές βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, θα διατηρηθεί και κατά το νέο 24ωρο πάνω από την περιοχή μας. Ενώ λοιπόν το τρέχον βαρομετρικό χαμηλό απομακρύνεται σταδιακά κινούμενο ανατολικότερα – βορειοανατολικότερα, ένα νέο χαμηλό πρόκειται να σχηματιστεί τις αμέσως επόμενες ώρες στα ανοιχτά του κεντρικού Ιονίου και θα αποτελέσει την αιτία μιας νέας επιδείνωσης του καιρού από τα δυτικά. Ταυτόχρονα το χαμηλό αυτό θα συνδυαστεί με την παράλληλη έλευση αρκετά ψυχρών για την εποχή αερίων μαζών, οπότε πέραν από τις βροχές αναμένονται και χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, αλλά και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με εντυπωσιακά χαμηλά για την περίοδο που διανύουμε υψόμετρα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 18/04/2022

Ήδη από την αρχή της ημέρας ο καιρός θα είναι σημαντικά επιδεινωμένος στο σύνολο της δυτικής Ελλάδας με βροχές αξιόλογης κατά τόπους έντασης να απασχολούν τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελ/νησο. Τοπικές βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης θα σημειώνονται και στη βόρεια Ελλάδα, απασχολώντας τις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ στα υπόλοιπα κεντρικά – ανατολικά και νότια τμήματα δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο από άποψη φαινομένων τουλάχιστον για το ξεκίνημα της ημέρας, με εξαίρεση το βορειοανατολικό Αιγαίο και κυρίως την Λέσβο όπου προς το ξημέρωμα αναμένεται ένα αρκετά ισχυρό πέρασμα βροχοπτώσεων. 

Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, οι βροχές στη δυτική Ελλάδα θα διατηρηθούν και μάλιστα στις θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές του κεντρικού και νοτίου Ιονίου είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν καταιγίδες. Ταυτόχρονα τα φαινόμενα θα τείνουν να επεκταθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας την κεντρική – ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική – ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο, ωστόσο σε αυτές τις περιοχές θα έχουν μικρότερη ένταση. Οι βροχές επίσης θα συνεχιστούν και στη βόρεια Ελλάδα, με έμφαση ωστόσο τις περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. 

Από αργά το βράδυ και από τα βορειοδυτικά, θα αρχίσει σιγά σιγά να παρουσιάζεται μια τάση βελτίωσης του καιρού, ενώ αντίθετα πρόσκαιρη επιδείνωση διαφαίνεται για τα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου με τοπικές βροχές και ίσως παροδική καταιγίδα κυρίως στα Δωδεκάνησα. 

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις, αρχικά αυτές θα σημειώνονται σχεδόν σε όλα τα ορεινά της κεντρικής και της βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Ωστόσο στην δυτική Μακεδονία τα υψόμετρα χιονοπτώσεων θα πέσουν αρκετά έως περίπου τα 600 μέτρα, ενώ μεγάλη πιθανότητα αξιόλογης χιονόπτωσης εμφανίζει η πόλη της Φλώρινας. Στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά κύριο λόγο πάνω από τα 800 με 900 μέτρα, παρ’ όλα αυτά στο εσωτερικό του νομού Έβρου το πρώτο μισό της ημέρας δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα ακόμη και σε υψόμετρα κάτω των 500 μέτρων. Στην Ήπειρο και την Θεσσαλία αξιόλογες χιονοπτώσεις θα σημειώνονται πάνω από τα 900 μέτρα, στην κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα πάνω από τα 1100 με 1200 μέτρα και στην βόρεια Πελ/νησο πάνω από τα 1300 με 1400 μέτρα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 4 με 6 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα κυριαρχήσει κατά κύριο λόγο ο βοριάς ο οποίος στα βόρεια του Πελάγους θα εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένος με τις μέγιστες εντάσεις να φτάνουν τα 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα κεντρικά και βόρεια, θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 0 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 6 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 9 έως 21 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αυξημένη συννεφιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με ασθενείς τοπικές βροχές κατά διαστήματα, αλλά και μικρή πιθανότητα να πασπαλίσει στην κορυφή της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 5 και τοπικά στα ανατολικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιασμένο ουρανό με τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Β διευθύνσεις γύρω στα 5 με 6 Μποφόρ και αργότερα μεταβλητοί έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας