Αθήνα : “Ανοιχτή Πόλη”: Η κλιματική κρίση απαιτεί σχεδιασμό και πράξεις, η δημοτική αρχή απλά την παρακολουθεί

0
23

Δελτίο τύπου με αφορμή τη συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων στην 26η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη, εξέδωσε η δημοτική παράταξη “Ανοιχτή Πόλη” όπου σχολιάζει την αδράνεια της δημοτική αρχής του κ.Μπακογιάννη.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της παράταξης του Νάσου Ηλιόπουλου: «Η συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων στην 26η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη, και μάλιστα ως μέλους επιλεγμένου δικτύου πόλεων που επιδιώκουν την κλιματική ανθεκτικότητα, δεν συμβαδίζει δυστυχώς με την καθημερινή πρακτική της δημοτικής αρχής. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων δεν φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, ούτε και τοποθετείται απέναντι στους σχεδιασμούς της Περιφέρειας Αττικής που προωθούν την καύση και διαιωνίζουν την υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής σε σκουπιδότοπο. Δηλώσαμε τη συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα της δημοτικής αρχής Κερατσινίου-Δραπετσώνας και των κατοίκων της περιοχής που με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και αποκλεισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό υπερασπίζονται το αυτονόητο δικαίωμά τους σε καθαρό και υγειονομικά ασφαλές περιβάλλον, αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις καταστολής. Η Ανοιχτή Πόλη δεν θα κουραστεί να διεκδικεί διαβούλευση χωρίς τετελεσμένα, για ένα δίκαιο και αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή και στην ανάκτηση. Η δημοτική αρχή της Αθήνας οφείλει επιτέλους να πάρει θέση απέναντι σε εν κρυπτώ σχεδιασμούς με τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Το ίδιο απαθής δείχνει η δημοτική αρχή στη μάχη για εξασφάλιση περισσότερων δημόσιων πράσινων χώρων που οι γειτονιές έχουν ανάγκη. Την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή διαπρέπει στο σπορ των απευθείας αναθέσεων, όπως αυτής του 1,5 εκ. ευρώ που ψήφισε σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή για την επισκευή του στεγάστρου της Βαρβακείου Αγοράς, το πρόγραμμα των απαλλοτριώσεων που ομόφωνα έχει αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο παραμένει παγωμένο – στερώντας έτσι την πόλη από ελεύθερους χώρους και από σημαντικές δυνατότητες για κοινωνικά επωφελείς χρήσεις, όπως είναι η σύσταση και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων, των οποίων η ανάγκη μεγεθύνεται από τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας. Στην ίδια γραμμή απραξίας, η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε ούτε σήμερα στη δέσμευσή της να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα του κτήματος Δρακόπουλου. Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να στηρίζει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για απαλλοτρίωση του χώρου, αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων του και αξιοποίησή του ως ελεύθερου χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής.

Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να τοποθετηθεί δημόσια απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές που επιδεινώνουν την ήδη άσχημη κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας, όπως οι συγχωνεύσεις τμημάτων σχολικών μονάδων, οι τάξεις των 28 και των 29 μαθητών και μαθητριών, καθώς και το απαράδεκτο όριο του 50%+1 κρουσμάτων για το κλείσιμο σχολικού τμήματος, την ώρα μάλιστα που η Βουλή των Ελλήνων διέκοψε πρόσφατα τις εργασίες της μετά την εμφάνιση ενός μόνο κρούσματος. Την καλέσαμε επίσης να διεκδικήσει από την κυβέρνηση παρεμβάσεις που να βελτιώνουν την απαράδεκτη κατάσταση συγχρωτισμού που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μετά και τις έντονες παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τελικά ψήφισμα, με το οποίο διαμαρτύρεται για τη συγχώνευση τμημάτων σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας.

Οι σχεδιασμός του κ. Μπακογιάννη για κλείσιμο του κέντρου φιλοξενίας στον Ελαιώνα απειλεί να εκθέσει χιλιάδες φιλοξενούμενους πρόσφυγες στην ανυπαρξία κρατικής μέριμνας για την υποδοχή και την ένταξή τους. Οι ανακοινώσεις των τελευταίων μηνών για μετατροπή της δομής σε Εθνικό Προενταξιακό Κέντρο ξεχάστηκαν, όπως ξεχάστηκε και προηγούμενος προγραμματισμός για επέκτασή της με χώρο φιλοξενίας αναγνωρισμένων προσφύγων. Πριν λίγους μήνες, το πρόβλημα ήταν ο υπερπληθυσμός που προέκυπτε από τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που αναγκάζονταν να καταφύγουν στη δομή. Σήμερα, η δημοτική αρχή ανακαλύπτει ξαφνικά ότι οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί αρκετά για να επιτρέπουν την κατάργησή της.

Είναι φανερό ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η δημοτική αρχή δεν έχουν σχέδιο για την αξιοπρεπή υποδοχή και ένταξη των προσφύγων. Ζητήσαμε από τον κ. Μπακογιάννη να εξηγήσει στο δημοτικό συμβούλιο τους λόγους της ανατροπής των σχεδιασμών του και να μας εξηγήσει τι προβλέπεται από τα νέα του σχέδια για την εκκένωση της δομής του Ελαιώνα και την τύχη των αναγνωρισμένων και μη προσφύγων που φιλοξενούνται σε αυτήν. Η δημοτική αρχή του μεγαλύτερου δήμου της χώρας οφείλει να αναλάβει έμπρακτα το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί στη διαχείριση ενός θέματος που αποτελεί κριτήριο για τη δημοκρατική και ανθρωπιστική φυσιογνωμία της πόλης μας. Η Ανοιχτή Πόλη θα στηρίξει ουσιαστικές πολιτικές ένταξης που θα ενθαρρύνουν την ενσωμάτωση των προσφύγων στον αστικό ιστό και τις προοπτικές εργασίας τους.