Άστατος ο καιρός στα δυτικά την Παρασκευή 13/05/2022 με τοπικές μπόρες και καταιγίδες

0
13

Επιλεκτική μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, ως αποτέλεσμα της αποκομένης ψυχρής διαταραχής η οποία θα βρεθεί πάνω από τη χώρα μας. Αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής θα είναι η δημιουργία συνθηκών θερμικής αστάθειας η οποία θα επηρεάσει κυρίως περιοχές του δυτικού ηπειρωτικού κορμού και θα μεταβραστεί σε εκδήλωση όμβρων και τοπικών καταιγίδων κυρίως κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί επί της ουσίας το “εναρκτήριο λάκτισμα” μιας περίοδου όπου η αστάθεια θα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού των επόμενων ημερών (και κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας), ωστόσο τονίζεται το γεγονός ότι ο επιλεκτικός χαρακτήρας αυτών των φαινομένων θα διατηρηθεί. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 13/05/2022

Στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής, της ανατολικής και της νότιας ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας ο καλός καιρός των τελευταίων ημερών σε γενικές γραμμές θα διατηρηθεί. Και εδώ ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει μια καιρική διαφοροποίηση, καθώς οι νεφώσεις θα είναι πιο αυξημένες σε Θεσσαλία, Σποράδες, ανατολική Στερεά Ελλάδα, ανατολική Πελ/νησο και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, με την όποια πιθανότητα να ψιχαλίσει σε πολύ τοπικό επίπεδο να είναι πολύ μικρή. 

Αντίθετα στις δυτικές και βόρειες – βορειοδυτικές περιοχές προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες θα έχουν την τάση ώρα με την ώρα να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι, κατά τις θερμές ώρες της ημέρας θα πρέπει να σημειωθούν μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες σε Ήπειρο, δυτική Μακεδονία (κυρίως στις πιο δυτικές περιοχές της Περιφέρειας), δυτική Στερεά Ελλάδα και δυτική Πελ/νησο, ενώ τα φαινόμενα δεν αποκλείεται κατά τόπους να παρουσιάσουν πρόσκαιρα αρκετά έντονο χαρακτήρα (ιδιαίτερα στα ενδότερα τμήματα των προαναφερθέντων περιοχών). 

Πιθανότητα για διάσπαρτες τοπικές μπόρες υπάρχει επίσης και για τα ορεινά – ημιορεινά κυρίως τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα βόρεια σύνορα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ασθενείς εντάσεις έως 4 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν μεταβλητοί με παρόμοιες εντάσεις. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 9 έως 28 βαθμούς (πιθανώς στο εσωτερικό του Έβρου η μέγιστη θα ανέλθει στους 29 βαθμούς), στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 25 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 10 έως 26 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 11 έως 28 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 13 έως 24 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης θα βρίσκεται σε χαμηλά έως πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά λίγες νεφώσεις οι οποίες όμως βαθμιαία θα αυξηθούν και ίσως προς το απόγευμα ψιχαλίσει τοπικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά λίγες νεφώσεις οι οποίες μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν και αργά το βράδυ δεν αποκλείεται να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς και τοπικά για λίγο. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις μέχρι 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια όμως του νομού η μέγιστη θα ανέλθει τοπικά περί τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας