Αποχαιρετισμός στον Κώστα Κανδρή

0
397

Αχ, μωρέ Κώστα, την ώρα που λογάριαζες ν’ ανεβείς για λίγο στα πατρώα ψηλώματα και να ανασάνεις τον καθαρό αέρα της Γκιώνας, έχασες τη μάχη με τα επίπεδα του οξυγόνου και σταμάτησε να χτυπά η καλή σου καρδιά. Κι έμεινε έτσι ανεκπλήρωτη, αυτή τη φορά, η προτροπή τού Κρυστάλλη, που μας παρωθεί όλους: «πάρε με απάνου στα βουνά, τι θα με φάει ο κάμπος».

Ο γεωγραφικός κι ο πολιτικός –  με μια πολιτική πραγματικότητα λειψή χωρίς τη ζωογόνα είσοδο των πολλών στο προσκήνιο. Ετσι όπως τη γνώρισες από τα δύσκολα γεννοφάσκια σου και την επιδίωξες αργότερα φοιτητής στη Γεωπονική της Αθήνας και ώριμος αγωνιστής της κριτικής αριστεράς από τις γραμμές του ΚΚΕ Εσωτερικού και μετά του ΣΥΡΙΖΑ στα κατοπινά χρόνια.

Με τον θάνατό σου, η «Εποχή» χάνει έναν τακτικό και απαιτητικό αναγνώστη με κριτική ματιά, έτοιμο για καίριες υποδείξεις, έναν φίλο και υποστηριχτή. Και η αριστερά έναν έντιμο αγωνιστή, που η βαθιά του πίστη στα ιδανικά και τις αξίες της, με τις οποίες ήθελες να πορευόμαστε,  δεν άμβλυνε ποτέ την κριτική διάθεση. Η κόπωση, η συναίσθηση των περιορισμένων δυνατοτήτων που συνεπάγεται ο χρόνος που όλους μας βαραίνει, δεν σ’ άφησε ποτέ να ησυχάσεις, να επαναπαυθείς, να πεις υπάρχουν και οι ερχόμενοι. Μέχρι την τελευταία μέρα σε έκαιγε η έγνοια για την αριστερά.

Η αλήθεια είναι πως η γενιά μας έχει πάρει τη θέση της στην ουρά για το δρομολόγιο της αναχώρησης, αλλά το χρονικά απροσδόκητο του θανάτου σου εντείνει την αίσθηση της απώλειας, του κενού που μένει πίσω. Όχι εκείνου του κοινοτοπικού «δυσαναπλήρωτου κενού», που συχνάζει στους επικήδειους. Της πραγματικά κενής θέσης σε μια συλλογική υπόθεση που χρειάζεται επειγόντως να πληρωθεί επάξια, με επίσης συλλογικό τρόπο, από γενιά σε γενιά. Τα λέω αυτά, γιατί μπορώ να πω ότι ξέρω πόσο πολύ αναζητούσες και ενθάρρυνες κι εσύ να ακουστεί εκείνο το αισιόδοξο «άμμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες» από τους ερχόμενους, για να νιώσεις πιο σίγουρος, ανακουφισμένος. Όχι ατομικά, αλλά για το μέλλον της αριστεράς.

Για ανθρώπους σαν κι εσένα, θα είναι σίγουρα ελαφρύ το χώμα της αττικής γης.

Του Χαράλαμπου Γεωργούλα στην εφημερίδα “Η εποχή”.

 


 

Στον τελευταίο αποχαιρετισμό τον Κώστα Κανδρή, την Πέμπτη 11 Αυγούστου, συνόδευσαν η οικογένεια του, πλήθος συγγενών και φίλων μεταξύ των οποίων ο Πάνος Σκουρλέτης (βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.) και ο Χρήστος Κανλής (επικεφαλής δημοτικής ομάδας “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”).

Πολύ συγκινητικά ήταν τα λόγια της αδερφής του Κώστα αλλά και του Αλέξανδρου Ευνουχίδη ο οποίος τον αποχαιρέτησε με τις παρακάτω, γεμάτες συναίσθημα, λέξεις :

Οικογένεια και φίλοι του Κώστα Κανδρή,

Απαρηγόρητος κι εγώ απο τον ξαφνικό χαμό του Κώστα βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να τον αποχαιρετήσω για πάντα. Τι λόγια να βρω για να σκιαγραφήσω την ευγενική ψυχή που τα τελευταία χρόνια με τίμησε με τη φιλία και την αγάπη του; Όλο ζωντάνια, που ήταν το χαρακτηριστικό του, αγάπη στους συνανθρώπους που εύρισκε αντίκρυσμα όταν περπατούσαμε μαζί στο να τον χαιρετάνε πολύς κόσμος με εγκαρδιότητα σαν να αναγνώρίζαν ένα δημόσιο πρόσωπο. Η ζωή του επιφύλαξε να αποκτήσει ένα εγγόνι που το υπεραγάπησε κι αυτό, και δύο εξαίρετους γιους από μια γλυκιά και αγαπημένη σύζυγο.

Στρατευμένος από τα φοιτητικά χρόνια της Γεωπονικής Σχολής στο Βοτανικό στην αριστερά, ακόμα και πριν λίγες μέρες έκανε προσωπικό αγώνα διαμαρτυρίας γιατί ο αριστερός κόσμος ξέχασε και δεν τιμά όπως του αξίζει τον αδικοχαμένο Πέτρουλα. Ατέλειωτα τα αφηγήματά του για την αντίσταση που την έζησε στα παιδικά του χρόνια στο Λιδωρίκι της Άμφισσας. Για τα δύσκολα φοιτητικά χρόνια που με αντίξοες οικονομικές συνθήκες κατάφερε να πάρει το πτυχίο του και να γίνει ένας εξαίρετος γεωπόνος. Η ηθική του πάντα έλαμψε όποτε η τύχη τον έφερε σε πόστα όπου υπήρξε συνδιαλλαγή. Εξαίρετος συνάδελφος, πάντα διακρίθηκε όπου κι αν τοποθετήθηκε. Σημαντικό το εκπαιδευτικό του έργο στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, στο Μαρούσι.

Μεγάλο κενό στη ζωή μας ο χαμός του Κώστα. Θα μας λείψει ο σχολιασμός του, το πνεύμα του, η παρέα του. Η σκέψη μας στην οικογενειά του για το δυσαναπλήρωτο κενό.

 


 

Οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ηρακλείου και Νέας Ιωνίας αποχαιρέτησαν τον  Κώστα με το παρακάτω εγκάρδιο μήνυμα :

Αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον αγαπημένο μας σύντροφό Κώστα Κανδρή.

Ο Κώστας, αεικίνητος αγωνιστής με στόχο να χτίσουμε κοινωνική δικαιοσύνη για όλους, ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο των κοινωνικών αγώνων με συνεχή παρουσία πολλών δεκαετιών.

Αφήνει, χαραγμένη, έντονη και αξέχαστη παρουσία μέσα στις ταραγμένες δεκαετίες πριν και μετά την μεταπολίτευση. Μεγάλη κληρονομιά στα παιδιά του η κατεύθυνση προς το κόκκινο της προόδου, της δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων, της αλλαγής.

Σύντροφος, επιστήμονας, πατέρας και στυλοβάτης της οικογένειας του.

Με σεβασμό και αγάπη αποχαιρετούμε τον σ. Κώστα αύριο, Πέμπτη 11 Αυγούστου στις 10.30 στο νεκροταφείο του Ηρακλείου, Αποστόλου Παύλου 11.

Συλλυπητήρια στη γυναίκα του Ανθούλα, τα παιδιά του Γιάννη και Κυργιάκο και στον μικρό του εγγονό Οδυσσέα.

Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Τέλος συνάδελφοι του Κώστα ενημέρωσαν φίλους και συναδέλφους για την απώλεια.