Αθήνα : “Ανοιχτή Πόλη” – Με τις διεκδικήσεις μας κρατάμε την πόλη μας κλειστή στο φασισμό

0
15

Δελτίο τύπου της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη” για τις διεκδικήσεις στην πόλη της Αθήνας.


Δελτίο Τύπου, Αθήνα, 12/10/2022

78 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας:

Με τις διεκδικήσεις μας κρατάμε την πόλη μας κλειστή στο φασισμό

Η 78η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή υπογραμμίζει σήμερα την ανάγκη για την ενίσχυση του αντιφασιστικού κινήματος στην πόλη και στη χώρα. Η αντίσταση του λαού μας στους ναζί και τους συνεργάτες τους, και η διεκδίκηση για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη, απέναντι στο ζόφο του φασισμού, θα αποτελούν πάντα οδηγό αξιοπρέπειας για όλους και όλες μας.

Η δημοτική αρχή δεν φαίνεται να συγκινείται ιδιαίτερα από την επέτειο της Απελευθέρωσης, κρίνοντας από την ανυπαρξία προγραμματισμού σχετικών εκδηλώσεων τιμής. Παραμένει άλλωστε αδρανής, όταν εδώ και χρόνια ζητάμε την ίδρυση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Αντιφασιστικού Αγώνα στην πόλη μας. Σήμερα όμως, ίσως περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη και να προτάξουμε τις σύγχρονες κοινωνικές διεκδικήσεις.

Οι πρόσφατες προκλήσεις των νεοναζί στην αίθουσα του δικαστηρίου, αλλά και η ανοχή που επιδείχθηκε σε αυτές, μας υπενθυμίζουν ότι η διεκδίκηση για μια πόλη δημοκρατίας και αλληλεγγύης είναι επίκαιρη. Το ίδιο μας υπενθυμίζουν η ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής στους δρόμους της πόλης, η συστηματική περιστολή του δικαιώματος των κατοίκων στη διαμαρτυρία και τη διεκδίκηση, η σταδιακή υποχώρηση της δημόσιας σφαίρας και η υποβάθμιση των κοινών αγαθών.

Η Αθήνα είναι και θα παραμείνει κλειστή στο φασισμό. Η επικύρωση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής, καί σε δεύτερο βαθμό, είναι προϋπόθεση και την αναμένουμε ως αυτονόητη. Είναι όμως η ενίσχυση των αγώνων και των διεκδικήσεών μας για περισσότερη δικαιοσύνη και ελευθερία που επικυρώνει διαρκώς και καθημερινά, την απόρριψη του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ ▪ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 7 ▪ ΑΘΗΝΑ 105 57 ▪ τηλ: 210 3230362-3 ▪ φαξ: 210 3230361

www.anoihtipoli.gr