Αλλάζει λίγο ο καιρός το Σάββατο 12/02/2022 με περισσότερες νεφώσεις, λίγες τοπικές βροχές και βαθμιαία υποχώρηση της θερμοκρασίας

0
12

Από μερική μεταβολή αναμένεται να χαρακτηριστεί το σκηνικό του καιρού κατά τη διάρκεια του Σαββάτου στο σύνολο σχεδόν της χώρας, ως αποτέλεσμα της έλευσης μιας αρκετά ασθενούς ανώτερης ατμοσφαιρικής διαταραχής από τα βορειοδυτικά. Ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης θα είναι τα περιορισμένα διαστήματα με ηλιοφάνεια στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, αλλά και η βαθμιαία στροφή των ανέμων από τα βόρεια σε βοριάδες που θα ρίξουν την θερμοκρασία κυρίως το δεύτερο μισό της ημέρας από τα βόρεια (η θερμοκρασιακή πτώση θα γίνει πιο αισθητή την Κυριακή).

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 12/02/2022 

Ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας αναμένεται να αναπτυχθούν νεφώσεις αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και προοδευτικά θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ανατολικά – νοτιοανατολικά τμήματα της Επικράτειας. Οι νεφώσεις αυτές θα εναλλάσσονται κατά περιόδους και με διαστήματα ηλιοφάνειας, παρ’ όλα αυτά μετά το μεσημέρι τοπικά θα πυκνώνουν. Έτσι κυρίως προς το απόγευμα υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθούν λίγες βροχές με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να εντοπίζεται στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη νότια Χαλκιδική), τις Σποράδες, τα πολύ ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας (κυρίως της Μαγνησίας), τη βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελ/νησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα όποια φαινόμενα θα είναι σε γενικές γραμμές πολύ τοπικά και ασθενή, παρ’ όλα αυτά αργά το βράδυ προς τα μεσάνυχτα στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλίας (τα πιο ανατολικά τμήματα της Λάρισας και της Μαγνησίας) και πιθανώς έως το ύψος της νοτιοανατολικής Πιερίας θα πρέπει να ενταθούν σε σημαντικό βαθμό. Τέλος λίγες ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις ενδέχεται να παρατηρηθούν σε τοπικό επίπεδο στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν κατά κύριο λόγο διευθύνσεις και θα είναι ασθενείς με τη μέγιστη ένταση να μην ξεπερνά τα 3 Μποφόρ. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις το πολύ έως 4 Μποφόρ, στο βόρειο όμως Αιγαίο αναμένεται σταδιακή στροφή των ανέμων σε ΒΑ οι οποίοι μετά το απόγευμα θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση και θα φτάνουν τα 7 Μποφόρ (αφορά τα νησιά του θρακικού και προοδευτικά έως το ύψος της βόρειας Εύβοιας). 

Η θερμοκρασία σε υποχώρηση, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 0 έως 15 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 1 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 2 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 6 έως 16 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Περαιτέρω πτώση του υδραργύρου αναμένεται από το απόγευμα και από τα βόρεια. 

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με νεφώσεις, πιο πυκνές μετά το μεσημέρι, οπότε και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν λίγες ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες ασθενείς τοπικές βροχές το βράδυ κυρίως περιμετρικά της πόλης. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας