Αδυνάτισμα και Στρες Μύθος ή πραγματικότητα

0
42
Ολιστικό Αδυνάτισμα

Αλήθεια ποιος δεν ενδιαφέρετε να χάσει βάρος σήμερα;
Σχεδόν το 50% του πληθυσμού σήμερα θα ενδιαφερόταν να χάσει μερικά κιλά. Άλλος/η 2 με 3 κιλά και άλλοι για 10 με 20 κιλά και ίσως και παραπάνω.
Εργαζόμενος ως Ολιστικός Θεραπευτής για σχεδόν 30 χρόνια παρατηρώ το ίδιο μοτίβο σε όλες χώρες του κόσμου και έχω επισκεφτεί ή έχω ζήσει.
Όλοι όσοι θέλουν να χάσουν βάρος ξεκινούν και μετά από ένα χρονικό διάστημα εγκαταλείπουν την προσπάθεια.
Οι σύγχρονες έρευνες είναι μάλιστα και πολύ αποκαρδιωτικές στο θέμα αυτό. Οι έρευνες λένε ότι μετά από 7 χρόνια σχεδόν το 98% με 99% θα ξαναπάρει το βάρος που είχε χάσει.
Αλήθεια τι συμβαίνει και δημιουργείτε αυτό το φαινόμενο στο αδυνάτισμα;
Όσο κι αν το φαινόμενο ερευνάτε από τους επιστήμονες μελετώντας τα γονίδια ή αναλύοντας την μικρο χλωρίδα του εντερικού μας συστήματος, μια εννοιέα απάντηση για το αδυνάτισμα δεν έχει πραγματικά δοθεί.
Ας κοιτάξουμε εν συντομία τι γνωρίζουμε από την αρχαιότητα σχετικά με το αδυνατίσμα.
Ο Ιπποκράτης έδινε αυτές τις συμβουλές σχετικά με το αδυνάτισμα.

Σκληρή δουλειά
Γρήγορο τρέξιμο
Σκληρή άσκηση
Λιτή διατροφή και εγκράτεια
Όχι τσιμπολογήματα!!

Τις συμβουλές του Ιπποκράτη για το αδυνάτισμα ακολούθησαν και ο Γαληνός και ο Αβικέννας παρόλες τις διαφορές που είχαν στις θεραπευτικές μεθόδους τους.
Ποιος θα μπορούσε με την απλή λογική να θεωρήσει ως λανθασμένες αυτές τις συμβουλές; Όλοι μας γνωρίζουμε ότι είναι μια αποτελεσματική συνταγή.
Είναι όμως και πρακτικό κάτι τέτοιο σήμερα;
Για πείτε μου όμως πόσοι θα ακολουθούσαν αυτές τις οδηγίες,
έχοντας μια εργασία γραφείου που μπορεί να είναι από 8 έως και 10 με 12 ώρες την ημέρα;
Είμαστε 2,500 χρόνια μετά και η καθημερινότητα μας δεν είναι πια η ίδια. Η ίδια συνταγή βέβαια θα μπορούσε να είναι λειτουργική και σήμερα σχετικά με το αδυνάτισμα.
Δυστυχώς όμως καθόλου ελκυστική για να την ακολουθήσει κάποιος/α.
Τι πρέπει να κάνουμε όμως αν θέλουμε να χάσουμε βάρος; Ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη δίαιτα, άσκηση, πρόγραμμα κάτι που να βοηθούσε στο αποτέλεσμα;
Κανείς ακόμα δεν έχει βρει μια σωστή απάντηση σχετικά με το θέμα αυτό που να μπορεί να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους.
Ο λόγος είναι πολύ απλός.
Ο καθένας μας είναι διαφορετικός.
Θεωρητικά όλοι μας παχαίνουμε λόγω του ότι καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσο πρέπει. Ο μαθηματικός τρόπος μετρήσεων των θερμίδων έχει βέβαια καταρριφθεί σαν θεωρία αλλά η πληροφορία δεν έχει ακόμα σβηστεί από τον τρόπο σκέψεώς μας. Γνωρίζουμε πια σήμερα ότι η κατανάλωση της ίδιας τροφής στο πρωινό ή στο βραδινό θα έχει και διαφορετική αντιμετώπιση από τον μηχανισμό του σώματός μας. Γνωρίζουμε επίσης ότι όλες οι θερμίδες λίπους δεν διασπώνται με τον ίδιο τρόπο από τον οργανισμό μας, οπότε δεν μετράμε μόνο θερμίδες αλλά και την ποιότητα αυτών, από που προέρχονται.

Τι συμβαίνει λοιπόν και οι περισσότεροι δεν τα καταφέρνουν;

Η επιστήμη μας λέει ότι το κύριο πρόβλημα στο αδυνάτισμα είναι το στρες! Ναι το στρες. Το επιπλέον στρες που δημιουργείτε όταν χρειάζεται να κάνουμε όλες αυτές τις αλλαγές στην ζωή μας για να πετύχει το “αδυνάτισμα”. Αυτό το επιπλέον στρες κάνει και το ποτήρι να ξεχειλίζει και τελικά πέρνουμε επιπλέον κιλά.
Η τροφή είναι απόλαυση. Τρώμε στην χαρά τρώμε και στην λύπη. Επιβραβεύομαι τον εαυτό μας στην χαρά με ένα σοκολατάκι αλλά και παρηγορούμαι τον εαυτό μας με ένα σοκολατάκι. Τρώμε και ένα σοκολατάκι όταν βαριόμαστε και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να περάσουμε λίγο ευχάριστα την ώρα.
Ονομάζεται και συναισθηματική τροφή.
Στην πραγματικότητα είναι μηχανισμός αντιμετώπισης του στρες. Ο εγκέφαλος μας θέλει να μας ανταμείψει για την επιπλέον ταλαιπωρία που έχουμε περάσει και έχει συνηθίσει να το κάνει με ένα σοκολατάκι. “Συναισθηματική Διατροφή”, για άλλους το σοκολατάκι μπορεί να είναι πατάκια, ουζάκι, παγωτό κλπ …
Στο Ολιστικό Αδυνάτισμα υπάρχουν θεραπείες – εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια σας για απώλεια κιλών.
Μια πολύ καλή θεραπεία – εργαλείο είναι και ο Ωτοβελονισμός στο αδυνάτισμα.
Μπορείτε να δείτε εδώ περισσότερα σχετικά με το Ολιστικό Αδυνάτισμα και τις υπηρεσίες που υπάρχουν.