50 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Από τον αγώνα των φοιτητών για ψωμί-παιδεία ελευθερία.
16 Νοεμβρίου. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου παίρνει διαστάσεις απειλητικές για το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου. Ο Παπαδόπουλος δίνει εντολή να κινητοποιηθεί μονάδα τεθωρακισμένων μαζί με άρματα μάχης και μονάδες ειδικών δυνάμεων του στρατού στο χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο. Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973 και ενώ η συντονιστική επιτροπή των φοιτητών προσπαθούσε να διαπραγματευτεί την ασφαλή εκκένωση του Πολυτεχνείου, δίνεται η εντολή για την εισβολή του άρματος.
Η πύλη του Πολυτεχνείου γκρεμίζεται .Ειδικές δυνάμεις μαζί με αστυνομικούς εισβάλλουν στο χώρο του Πολυτεχνείου .Στην οδό Στουρνάρη αστυνομικοί επιτίθενται σε φοιτητές που βγαίνουν και πολλοί απ΄αυτούς κρύβονται σε κοντινές πολυκατοικίες, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές ανοίγουν πυρ από γειτονικές ταράτσες και ΚΥΠατζήδες τους ψάχνουν. 2400 θα συλληφθούν και θα μεταφερθούν στη Γενική Ασφάλεια και στην ΕΣΑ, όπου θα υποστούν ξυλοδαρμούς και άγρια βασανιστήρια. Το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης τον Οκτώβριο του 1974 ανέφερε μία λίστα 34 νεκρών και, 1.103 τραυματιών. Πιθανά τα θύματα να ήταν πολύ περισσότερα, γιατί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να μεταφερθούν σε νοσοκομείο.
Η ¨ΚΕΦΑΛΗ¨, το γλυπτό του Πολυτεχνείου είναι δημιουργία του γλύπτη Μέμου Μακρή . Το γλυπτό τοποθετήθηκε στον χώρο του Πολυτεχνείου χάρη σε ενέργειες του Πρύτανη, Γιώργου Βουδούρη που ανέλαβε στην σχολή, αμέσως μετά την πτώση της Χούντας.