Χαλάει ο καιρός την Παρασκευή 10/12/2021 από τα δυτικά – Πιο σοβαρή η επιδείνωση το Σ/Κ

0
23

Νέα μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Παρασκευής, ως αποτέλεσμα της διέλευσης μιας αξιόλογης ατμοσφαιρικής διαταραχής από τα δυτικά, η οποία θα δώσει βροχές και καταιγίδες αρχικά κυρίως στην δυτική Ελλάδα. Μέσα στην ημέρα το σύστημα αυτό θα κινηθεί ανατολικότερα και θα επηρεάσει σε τοπικό επίπεδο και την υπόλοιπη χώρα με κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα οι νοτιάδες θα κυριαρχήσουν στα Πελάγη και θα πνέουν με μεγάλες εντάσεις (τοπικά έως και πολύ θυελλώδεις), ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία αισθητή πτώση από τα δυτικά. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 10/12/2021

Κατά την διάρκεια των νυχτερινών και πρωινών ωρών, κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο σχεδόν της δυτικής Ελλάδας. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα πρέπει να εκδηλώνονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τοπικά την δυτική Μακεδονία, τα πιο δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Μάλιστα τα φαινόμενα σε Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και βορειοδυτική Πελ/νησο δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν πρόσκαιρα σφοδρό χαρακτήρα, να συνοδευτούν από μεγάλες εντάσεις ανέμων και τοπικά από χαλαζοπτώσεις.

Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι ο καιρός στα δυτικά θα γίνει πολύ πιο άστατος καθώς θα υπάρχουν διαστήματα όπου τα ανοίγματα θα είναι μεγάλα και αντίστοιχα όπου ο καιρός θα κλείνει και θα εκδηλώνονται μπόρες και καταιγίδες κατά τόπους μάλιστα ισχυρές. Ταυτόχρονα τα φαινόμενα θα επεκταθούν πιο ανατολικά και έτσι προς τις προμεσημβρινές ώρες θα υπάρξει ένα πέρασμα από μπόρες ή και καταιγίδες στην κεντρική – ανατολική Πελ/νησο, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, τις Σποράδες, την υπόλοιπη Θεσσαλία και την κεντρική – ανατολική Μακεδονία. Το πέρασμα αυτό ωστόσο θα είναι αρκετά σύντομο και μετά το μεσημέρι ο καιρός θα πρέπει να έχει βελτιωθεί στα περισσότερα προαναφερθέντα τμήματα, εξαιρουμένης της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης όπου θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες. 

Προς το απόγευμα το μέτωπο κακοκαιρίας θα έχει κινηθεί ακόμη ανατολικότερα και θα επηρεάζει τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους μάλιστα αρκετά ισχυρές. Μέχρι αργά το βράδυ πάντως και εκεί ο καιρός θα τείνει να βελτιωθεί, ενώ αργά την νύχτα προς την αλλαγή της ημέρας και από τα δυτικά, θα πρέπει να περιμένουμε νέα πιο σοβαρή και μεγάλης διάρκειας επιδείνωση του καιρού για την οποία θα μιλήσουμε εκτενώς σε επόμενή μας πρόγνωση.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ-ΝΔ διευθύνσεις με ισχυρές γενικά εντάσεις που κατά διαστήματα θα φτάνουν τα 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί με την ένταση να φτάνει τα 8 Μποφόρ σε αρκετά τμήματα, ενώ το πρώτο μισό της ημέρας στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιάδες που τοπικά θα φτάνουν ακόμη και τα 10 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 2 έως 15 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 13 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 4 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 9 έως 18 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με πυκνή συννεφιά και μέσα στις πρωινές ώρες αναμένεται ένα σύντομο πέρασμα από βροχές πιθανώς κατά τόπους ισχυρές (υπαρκτό το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί τοπική καταιγίδα). Προς το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αραιώσουν σημαντικά και θα υπάρξουν αρκετά μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις  με ένταση γύρω στα 5 με 6 Μποφόρ, το πρωί όμως με την έλευση των φαινομένων η ένταση των ανέμων θα φτάνει τοπικά τα 7 και ίσως τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας αυξημένη συννεφιά με βροχές στις περισσότερες περιοχές του νομού, ενώ προς το μεσημέρι δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και παροδική καταιγίδα. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται προς τις πρώτες απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 5 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας