Υπουργείο Εξωτερικών : Προς συμφωνία με ΗΠΑ για τις βάσεις και τη Λιβύη

0
16

Η Ελληνική διπλωματία έχει θέση δύο στόχους με πρώτο να είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η επέκταση της οποίας αναμένεται να αποφασιστεί την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου . Για το λόγο αυτό ο υπουργός κ. Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον για τον τρίτο γύρο του διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ο δεύτερος στόχος είναι η εμπλοκή της Ελλάδας σε όλες τις περιφερειακές συζητήσεις για την επόμενη μέρα της Λιβύης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Μετά τις ΗΠΑ ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με την ομόλογό του της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς.

Ως προς την MDCA φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν στην πενταετή επέκταση. Αυτή τη στιγμή η τρέχουσα MDCA (λήγει στις 6 Νοεμβρίου) είναι μονοετούς διάρκειας, με 17 μήνες περίοδο αποχώρησης. Η πενταετία δίνει τη δυνατότητα επέκτασης για ακόμα μια αντίστοιχη περίοδο, κάτι που σημαίνει ότι η νέα MDCA πρακτικά δημιουργεί συνθήκες για δεκαετή ισχύ, γεγονός που διαμορφώνει διαφορετικό πλάνο από πλευράς των ΗΠΑ.

Οι αμερικάνικες δυνάμεις θα σταθμεύουν σε Σούδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, ίσως και Ξάνθη ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθούν επενδύσεις βελτίωσης των υποδομών. Η Ελλάδα είχε καταθέσει λίστα 23 τοποθεσιών, περιλαμβανομένης της Σκύρου, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν προχωράει.