Τζανάκης: Εφιαλτικές εκτιμήσεις για 11.000 κρούσματα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου

0
4

«Μαύρες» οι προβλέψεις του Νίκου Τζανάκη για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα αλλά και για την δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού έκανε λόγο ο Νίκος Τζανάκης, διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής και καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι περνάμε μια κακή στιγμή όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στην χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο “έχουμε ανέβει 10 θανάτους κατά μέσο όρο και αρχίζουμε και απειλούμε το προηγούμενο ρεκόρ των 109 θανάτων τον περασμένο Απρίλιο”.

Οι πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού
Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε τους φόβους του σχετικά με τις ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν πιο πολύ από τον κορονοϊό, τονίζοντας πως οι εμβολιασμένοι και οι νεαρότεροι σε ηλικία δεν τον ανησυχούν.
«Σύμφωνα με το αναλυτικό μοντέλο, τα κρούσματα διασπώνται σε τρεις διαφορετικούς πληθυσμούς, οι οποίοι επιδρούν διαφορετικά στους πανδημικούς δείκτες: Το 25% των κρουσμάτων, σύμφωνα με το μοντέλο μας, είναι εμβολιασμένοι. Αυτούς δεν τους φοβόμαστε, δεν δίνουν νοσηλείες, δεν δίνουν διασωληνώσεις και θανάτους.

Ούτε τους νεαρούς φοβόμαστε. Μας απομένει το τρίτο κομμάτι του πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 2.500 κρούσματα, άνω των 50 ετών, που δίνουν σε ποσοστό 80-90% διασωληνώσεις και θανάτους» είπε ο κ. Τζανάκης.

Πώς θα “σβήσει” η πανδημία
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας προέβλεψε και τον τρόπο που θα “σβήσει” η πανδημία στην χώρα, δηλώνοντας πως περιμένει να μολυνθούν 1.000.000 ανεμβολίαστοι.

«Είπα ότι περιμένω μόλυνση 1.000.000 ανεμβολίαστων και λοιδορήθηκα. Το είπα διότι το στέλεχος αυτό είναι πολύ μεταδοτικό. Όλοι μας θα εκτεθούμε στον ιό το επόμενο διάστημα. Συνεπώς θα περιμένουμε η πανδημία με αλλεπάλληλα πανδημικά κύματα και εξάρσεις να “εμβολιάσει” με φυσική λοίμωξη τους ανεμβολίαστους και έτσι κάπως θα σβήσει η πανδημία.

Βεβαίως με ένα τίμημα, μεγάλο εάν επιλέξουμε να μην εμβολιαστούμε. Δεν μπορούμε να γλιτώσουμε από αυτό, είναι προδιαγεγραμμένο τι θα γίνει», πρόσθεσε.

11.000 κρούσματα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου
Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε και στις εκτιμήσεις της ομάδας ειδικών, πριν ανακοινωθούν τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τις οποίες, δεν αποκλείεται να φθάσουμε τα 11.000 κρούσματα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.