Τα μονοκλωνικά φάρμακα έρχονται στην Ελλάδα – Σε ποιους θα χορηγηθούν

0
16

Έρχονται και στη χώρα μας τα μονοκλωνικά φάρμακα για τον κορονοϊό στις αρχές του Νοεμβρίου και θα πρέπει να προηγηθεί η οριστική έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η Ελλάδα θα παραλάβει αρχικά 2.000 δόσεις της εταιρείας Roche, καθώς έχει υπογράψει με την εν λόγω εταιρεία την σύμβαση για τα μονοκλωνικά αντισώματα, οπότε δικαιούτε ποσοστό από τις πρώτες 55.000 δόσεις που θα αποκτηθούν.

Το σκεύασμα αναμένεται να χορηγηθεί κατά προτεραιότητα σε ανοσοκατασταλμένους και ευπαθείς ομάδες ενώ το κόστος θα καλύπτεται εξ΄ολοκλήρου από το κράτος.

Τα μονοκλωνικά αυτά φάρμακα αποτελούν ισχυρό όπλο για ασθενείς με συμπτώματα της νόσου και σύμφωνα με μελέτες καταπολεμούν και τις μεταλλάξεις. Πρόκειται για πρωτεΐνες που δημιουργήθηκαν σε εργαστήρια και μιμούνται την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμούν τον ιό.

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η θεραπεία μονοκλωνικών φαρμάκων της Roche είναι ενδεδειγμένη για ενηλίκους και παιδιά άνω των 12 ετών που έχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή νοσοκομειακής περίθαλψης.