Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να δημιουργήσει έναν «ανεξάρτητο» μηχανισμό για την παρακολούθηση και την αποφυγή επαναπροωθήσεων (pushbacks) μεταναστών στα σύνορά της, ως προϋπόθεση για να απελευθερώσει επιπλέον 15.83 εκ ευρώ κοινοτικά κονδύλια που έχει ζητήσει η Αθήνα, αξιωματούχος της Κομισιόν αποκάλυψε στο EURACTIV στις Βρυξέλλες.
«Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης θα βοηθήσει στην πρόληψη των παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα και θα διασφαλίσει ότι υπάρχουν διαδικασίες για την αποτελεσματική διερεύνηση τυχόν καταγγελιών τέτοιων παραβιάσεων», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο EURACTIV.
Ο αξιωματούχος της ΕΕ πρόσθεσε ότι η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να καθιερώσουν γρήγορα έναν τέτοιο μηχανισμό.
«Τώρα περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες από τις ελληνικές αρχές προτού μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας [για το αίτημα πρόσθετης χρηματοδότησης]», σημείωσε ο αξιωματούχος.
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ επανέλαβε την «βαθιά ανησυχία» της Κομισιόν σχετικά με τις αναφορές και τους ισχυρισμούς για επαναπροωθήσεις (pushbacks) και κακή μεταχείριση λέγοντας ότι τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη.
«Η Επιτροπή συνεχίζει να καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να διερευνήσουν πλήρως και αξιόπιστα όλους αυτούς τους ισχυρισμούς, να διαπιστώσουν τα γεγονότα και να λάβουν τις απαραίτητες ενέργειες παρακολούθησης εάν και όταν διαπιστωθεί παράβαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Η Ελλάδα βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο όταν αρκετές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι πραγματοποιεί παράνομες επαναπροωθήσεις στην ξηρά και τη θάλασσα.
«Οι ελληνικές συνοριακές δυνάμεις κρατούν βίαια και παράνομα ομάδες προσφύγων και μεταναστών πριν τους επιστρέψουν συνολικά στην Τουρκία, κατά παράβαση των υποχρεώσεών τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε πρόσφατα η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.
Η Αθήνα απορρίπτει τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους. Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης απάντησε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί βασίζονται σε πλάνα ή μαρτυρίες που παρέχονται από τη χώρα αναχώρησης.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ tvxs.gr