Σχολεία: Τα πιθανά μέτρα για άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου

0
31

Συνεδριάζει αύριο στις 14:00 η Επιτροπή για τα σχολεία και αμέσως μετά θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως όλα δείχνουν τα σχολεία θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, ενώ οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Τις τελικές αποφάσεις, βέβαια, θα λάβουν οι ειδικοί στη σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 14:00 της Τρίτης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το νούμερο ένα ζητούμενο για το κυβερνητικό επιτελείο, στην παρούσα συγκυρία, είναι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, όπως δηλαδή είναι προγραμματισμένο. Η οριστική απόφαση, πάντως, θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία, που σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις. Ομως, όλα δείχνουν με δεδομένο και το άνοιγμα των βρεφονηπιακών και των παιδικών σταθμών ότι οι μαθητές θα επιστρέψουν κανονικά στα θρανία χωρίς επιπλέον διακοπές.


Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, με τρία self test την εβδομάδα για τους μαθητές. Παράλληλα, το ποσοστό για να κλείσει ένα τμήμα θα μειωθεί από το 50%+1 και θα πάει στο 30%+1 ή στο 40%+1. Αυτά είναι τα σενάρια για τα σχολεία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα:

Tα σχολεία να ανοίξουν 10 Ιανουαρίου με αύξηση των self test.
Να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και να επαναξιολογηθεί, ανάλογα με τα κρούσματα, η κατάσταση από την επιτροπή.
Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:
Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test
Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (testing στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης.
Τα test θα γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7
Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10
Για όλα αυτά θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα εισηγηθεί αναλόγως στην κυβέρνηση, που θα κληθεί να αποφασίσει τόσο για το άνοιγμα των σχολείων όσο και για την υποχρεωτικότητα.